Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νοσοκομείο Ηρακλείου: Σήμερα εφημερεύει με μία αναισθησιολόγο – Κλείνουν ξανά τα χειρουργεία!

Κραυγή αγωνίας βγάζει η διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, η οποία δήλωσε για σήμερα πως θα είναι..

Κραυγή αγωνίας βγάζει η διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, η οποία δήλωσε για σήμερα πως θα είναι η μοναδική που θα εφημερεύει σε ολόκληρη τη νοσηλευτική μονάδα.

Πρόσφατα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου παραιτήθηκαν ακόμα δύο αναισθησιολόγοι, εξαιτίας της υπερεντατικοποίησης και των δύσκολων συνθηκών εργασίας. Ως αποτέλεσμα, το τμήμα αναισθησιολογίας του Βενιζέλειου έμεινε με μια μόνιμη αναισθησιολόγο και δύο συνταξιούχους που εργάζονται προσωρινά, καθώς το υπουργείο Υγείας και η 7η ΥΠΕ συνεχίζουν την αδιέξοδη πολιτική των «εντέλεσθαι» και της μεταφοράς γιατρών από άλλα νοσοκομεία της Κρήτης.

Αναλυτικά στην επιστολή της, που κοινοποιείται και στην 7η ΥΠΕ, αναφέρονται τα εξής:

«Σας ενημερώνω ότι τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου θα βρίσκεται μόνο η διευθύντρια του τμήματος, η οποία και εφημερεύει. Οι υπόλοιποι ιατροί του τμήματος, δύο στον αριθμό, τη Δευτέρα θα βρίσκονται σε ρεπό λόγω εφημέρευσής τους την προηγούμενη ημέρα.

Ως εκ τούτου, θα μπορεί να εξυπηρετείται μόνο κάποιο άκρως επείγον περιστατικό του οποίου κινδυνεύει η ζωή και δεν υπάρχει χρόνος μεταφοράς σε άλλο νοσοκομείο. Οι συνθήκες τη Δευτέρα είναι ανασφαλείς προκειμένου να αντιμετωπισθεί χειρουργικά κάποιο άλλο περιστατικό που δεν κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Εάν πραγματοποιηθεί κάποια επείγουσα επέμβαση τη Δευτέρα, ο αναισθησιολόγος που θα εφημερεύει δεν μπορεί να εγκαταλείψει την αίθουσα χειρουργείου και να μεταβεί κάπου αλλού για να παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άλλο ασθενή».

Κλείνει ξανά ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου!

Μετά από συνέλευση των γιατρών του Χειρουργικού τομέα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου αποφασίστηκε η ενημέρωση του Εισαγγελέα Ηρακλείου ότι «οι εφημερίες στο Νοσοκομείο δεν γίνονται με ασφάλεια, είτε εφημερεύει, είτε όχι. Καθώς επίσης ότι αναβάλλονται όλα τα τακτικά χειρουργεία, συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών. Θα καλύπτονται μόνο τα περιστατικά που έχουν κίνδυνο ζωής. Τα άλλα θα παραπέμπονται στο ΠΑΓΝΗ και ότι θα παραιτηθεί σύσσωμος ο χειρουργικός τομέας, αν δεν βρεθεί άμεσα βιώσιμη λύση».

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και μέλος του Γ.Σ της ΠΟΕΔΗΝ, δήλωσε:

«Η κραυγή αγωνίας της διευθύντριας του αναισθησιολογικού τμήματος του Βενιζέλειου που δηλώνει ότι σήμερα 1/4 θα είναι η μοναδική που θα εφημερεύει αποτελεί απόδειξη σε ποιο σημείο έχει φτάσει η δημόσια υγεία στο νόμο μας ένα ολόκληρο νοσοκομείο να στηρίζεται σε μία και μοναδική αναισθησιολόγο. Η προσπάθεια εφησυχασμού από τους διοικούντες για επικείμενες προσλήψεις αποτελεί κοροϊδία.

Γνωρίζει η διοίκηση νοσοκομείου και 7ΥΠΕ ότι ακόμα και οι 2 αναισθησιολόγοι που προοπτικά θα έρθουν στο Βενιζελειο ,θα λείψουν από ΠΑΓΝΗ και το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Ας μην ψάχνουν υπεύθυνους στους υγειονομικούς.

Ας κοιταχτούν στο καθρέφτη. Δική τους υπαιτιότητα είναι που οι δημόσιες μονάδες Υγείας στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε προσωπικό. Δική τους υπαιτιότητα είναι η προσπάθειά τους να καλύψουν τα κενά με την εντατικοποίηση και την εξουθένωση των υγειονομικών, με μπαλώματα και μετακινήσεις προσωπικού. Η κατάρρευση των νοσοκομείων της Κρήτης έχει επιδεινώσει σε υπερθετικό βαθμό τα προβλήματα στελέχωσης και στο ΠΑΓΝΗ. Ήδη έχει κλείσει η παιδοψυχιατρική κλινική και παραμένει άγνωστο αν θα συνεχίσει την λειτουργία της. Δεν τους επιτρέπουμε να μας κουνάνε το δάκτυλο. Οι εκβιασμοί τους θα πέσουν στο κενό».

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου (EΓΕΣΥΝΗ) με ανακοίνωση της καταγγέλλει τα «εντέλλεσθε» της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ για την κάλυψη των εφημεριών του Βενιζέλειου από ακτινολόγους και αναισθησιολόγους του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. 

«Δεν αποτελούν ουσιαστική λύση στο σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης τμημάτων του Βενιζελείου οι μετακινήσεις γιατρών του ΠΑΓΝΗ. Πρόκειται για εμβαλωματική λύση, που θα προκαλέσει πρόβλημα και στη λειτουργία των αντίστοιχων τμημάτων του ΠΑΓΝΗ, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες παραιτήσεις. Προτεραιότητα για τις διοικήσεις δεν είναι η καθολική κάλυψη των αναγκών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, προτεραιότητα έχει οι δημόσιες δομές υγείας να λειτουργούν με το ελάχιστο δυνατό εξουθενωμένο περιπλανώμενο προσωπικό, ώστε να προσαρμοστούν στους ελλιπέστατους κρατικούς προϋπολογισμούς. Αντί για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, το Υπουργείο τα αφήνει να καταρρέουν, παρουσιάζοντας ως διέξοδο την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής τους λειτουργίας με έσοδα από τις πληρωμές των ασθενών (όπως με τα απογευματινά χειρουργεία)», σημειώνει. 

Διεκδικεί: 

  • «Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων

  • Άμεση ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ακτινολόγων και αναισθησιολόγων του Βενιζελείου με κίνητρα. Επικαιροποίηση οργανισμών των νοσοκομείων με αύξηση οργανικών θέσεων (π.χ. ακτινολόγων ΠΑΓΝΗ), ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες

  • Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών. Διπλασιασμός αποζημίωσης εφημεριών, αυτοτελής μειωμένη φορολόγηση τακτικών εφημεριών»

Από 902.gr

Απόψεις