Απόψεις

Η δύσκολη σχέση «βασιλιά» και «υπηρέτη»

Στις 27 Μαρτίου ο Ημεροδρόμος έφερε στο φως έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού (δες http://www.imerodromos.gr/idryma-niarhou/) σύμφωνα με το οποίο παύεται η επιτροπή του ΥΠΠΟ, που θα επεξεργαζόταν σχέδιο διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων του Κεραμεικού και της Βραυρώνας εμπλέκοντας και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η εμμονή ορισμένων ΜΜΕ να υπερασπιστούν το δίκιο του ιδιώτη επίδοξου χορηγού και να καταδικάσουν τους «οπισθοδρομικούς» και «κρατιστές» αρχαιολόγους, είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν πηχιαίοι τίτλοι για τα 3 εκ. (τόσο λέγεται πως θα ήταν το ποσό που θα διέθετε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) που «επιστρέφει», δηλαδή πετάει το Υπουργείου Πολιτισμού (δες. Εφημερίδα «Καθημερινή» http://www.kathimerini.gr/809498/article/politismos/polh/h-kyvernhsh-epistrefei-dwrea-3-ekat-eyrw)

Επειδή όμως γι’ αυτά τα υποτιθεμένα 3 εκ. δεν είχε υπάρξει ακόμα καμία υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών (ΥΠΠΟ – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος), το Ιδρυμα έσπευσε να διαψεύσει τους ίδιους τους διαπρύσιους υποστηρικτές του με επιστολή που δημοσιοποιήθηκε με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων «: «Είχε ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη διερεύνηση του πλαισίου, μέσα στο οποίο το Ίδρυμα θα μπορούσε να συμβάλει οικονομικά στην υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε και ως εκ τούτου δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα οποιαδήποτε σχετική δωρεά εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Οι κήρυκες της σωτήριας ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα έπρεπε, όμως, να γνωρίζουν πως με το είναι κανείς βασιλικότερος του βασιλέως δεν ανακηρύσσεται αυτομάτως και σε βασιλιά. Αντίθετα, μεταλλάσσεται στο πιο ταπεινό είδος υπηρέτη, εκείνου που ακριβώς επειδή είναι ο πιο τυφλός και υπάκουος υποστηρικτής του, δέχεται και τις περισσότερες βασιλικές «βουρδουλιές».

Από την άλλη πλευρά, μάλλον «βασιλιάδες» και «υπηρέτες» δεν θα έπρεπε να ανησυχούν τόσο πολύ. Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ καταλήγει καθησυχάζοντας ότι «όλα τα παραπάνω καταρρίπτουν πλήρως τους τίτλους και το πνεύμα του ρεπορτάζ της εφημερίδας, αφήνοντας έκθετους όλους όσοι έσπευσαν να μιλήσουν για «απόρριψη» ή «επιστροφή» δωρεών. Πέραν τούτων: η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο κοινών δράσεων ήταν και παραμένει άριστη, με διαφάνεια και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος». Τι μπορεί να εννοεί άραγε το ΥΠΠΟ; Εάν και εφόσον επανακάμψει η εν λόγω συνεργασία, ίσως με άλλο τρόπο και δια άλλης οδού, δεν θα αρνηθεί;

Δες εδώ την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend