Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

News247: Παρακολούθηση έξι προσώπων με κορυφαία αξιώματα από την ΕΥΠ

Την παρακολούθηση από την ΕΥΠ έξι προσώπων σε κορυφαία θεσμικά αξιώματα επιβεβαιώνουν οι τελευταίοι έλεγχοι της ΑΔΑΕ στα γραφεία παρόχων κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Magazine. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται ένας εν ενεργεία υπουργός και ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα κινητά τηλέφωνα των οποίων είχαν παγιδευτεί για λόγους "εθνικής ασφάλειας"» - Aπό το news247.gr

 

«Την παρακολούθηση από την ΕΥΠ έξι προσώπων σε κορυφαία θεσμικά αξιώματα επιβεβαιώνουν οι τελευταίοι έλεγχοι της ΑΔΑΕ στα γραφεία παρόχων κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Magazine. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται ένας εν ενεργεία υπουργός και ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα κινητά τηλέφωνα των οποίων είχαν παγιδευτεί για λόγους “εθνικής ασφάλειας”».

Τα παραπάνω περιγράφονται στο ρεπορτάζ του Magazine ( των Κ. Κουκουμάκα και Μ. Φραγκουδάκη  news247.gr).

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι  «οι συγκεκριμένοι έλεγχοι της ΑΔΑΕ ολοκληρώθηκαν πριν από την περίφημη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου». Όπως περιγράφεται « το πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ μετέβη δύο φορές στους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind)». 

«Τα στοιχεία που έδωσαν οι εταιρείες έδειξαν ότι τα τηλέφωνα έξι προσώπων είχαν παγιδευτεί από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες», συνεχίζεται στο ρεπορτάζ και επισημαίνεται:

«Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας εν ενεργεία υπουργός, ένας στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του οποίου η σιωπή για την υπόθεση των υποκλοπών έχει προκαλέσει πολιτική κόντρα, αξιωματικοί που χειρίζονται υποθέσεις εξοπλιστικών κι επίσης ένας πρώην σύμβουλος θεμάτων εθνικής ασφάλειας, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του εξαιτίας δηλώσεων που δεν συμφωνούσαν με το αφήγημα της κυβέρνησης.

Το Magazine πληροφορείται ότι από τις απαντήσεις των παρόχων στην ΑΔΑΕ, προκύπτει ότι οι παρακολουθήσεις των δύο εκ των έξι κράτησαν περίπου έναν χρόνο, ενώ των υπολοίπων ανανεώθηκαν δύο ή τρεις φορές (κάθε διάταξη είναι δίμηνη)».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι: 

«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών πυροδοτήθηκαν από μία εξέλιξη που δεν είχε προβλεφθεί. Στα μέσα Δεκεμβρίου, αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο και τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου, κυρίως όμως ότι ο Ντογιάκος φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει την έρευνα.

Για τους δύο παραπάνω «στόχους» στα γραφεία της Cosmote μετέβησαν δύο ξεχωριστά κλιμάκια της ΑΔΑΕ, όπως επιβεβαιώνουν στο Magazine άνθρωποι που βρίσκονταν στην αίθουσα συσκέψεων των κεντρικών γραφείων της εταιρείας. Όσα συνέβησαν εκείνη τη μέρα, φέρεται να καταγράφηκαν σε πρακτικά που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, κάτι που αποδείχτηκε κρίσιμο για τη συνέχεια.

Η επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της Cosmote, ενώπιον περίπου 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων στελέχη της εταιρείας, μέλη της ΑΔΑΕ και τεχνικοί, ξεφύλλισε για λίγα λεπτά τον νέο Νόμο για την άρση του απορρήτου που είχε τυπωμένο μπροστά της κι έπειτα είπε ότι ο έλεγχος δεν μπορούσε να γίνει. Ο νέος Νόμος 5002/2022 που είχε ψηφιστεί λίγες ημέρες νωρίτερα, προβλέπει ότι κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του μόνο μετά την πάροδο τριών ετών κι εφόσον δώσει το πράσινο φως ένα τριμελές όργανο, στο οποίο η ΑΔΑΕ έχει μία ψήφο.

Τα μέλη της ΑΔΑΕ αντέτειναν ότι ο έλεγχος που βρισκόταν σε εξέλιξη δεν περιοριζόταν μόνο στο δικαίωμα της ενημέρωσης των θιγόμενων, αλλά αφορούσε επίσης την ίδια την ελεγκτική αρμοδιότητα της ανεξάρτητης Αρχής. Το τελευταίο επισημαίνεται και στο κείμενο που συνυπέγραψαν προ ημερών κορυφαίοι συνταγματολόγοι κατά της γνωμοδότησης Ντογιάκου.

Όπως περιγράφεται, η επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της Cosmote, ζήτησε να αποχωρήσει για λίγα λεπτά, ώστε να καλέσει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο τελευταίος, σε δεύτερο τηλεφώνημα, μετέφερε ότι ο έλεγχος ήταν παράνομος και ότι σκόπευε να συντάξει σχετική γνωμοδότηση το επόμενο διάστημαΠαρ’ όλα αυτά, ο έλεγχος έγινε – για τον Τέλλογλου τα στοιχεία παραδόθηκαν την ίδια μέρα, ενώ για τον Κύρτσο η απάντηση της εταιρείας στάλθηκε λίγες μέρες αργότερα. Τα πρακτικά που κρατήθηκαν από το επεισόδιο στην Cosmote φέρεται να ενίσχυσαν τον εκνευρισμό του Ντογιάκου και να επηρέασαν τη στάση του έως τη σύνταξη της γνωμοδότησης.

Στο μεταξύ, η διαρροή στον Τύπο των παρακολουθήσεων Κύρτσου-Τέλλογλου προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Μαξίμου. Μάλιστα σε μία σύσκεψη τις επόμενες μέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος με τους χειρισμούς του νομικού επιτελείου της κυβέρνησης και πιο ειδικά με το γεγονός ότι η αλλαγή της νομοθεσίας πρακτικά δεν εμπόδισε τους ελέγχους της ΑΔΑΕ στους παρόχους, κάτι για τον οποίο φέρεται να τον είχαν βεβαιώσει. Σε τρίτους μεταφέρθηκε πως σε κυβερνητική σύσκεψη την ίδια περίοδο ακούστηκε, μεταξύ άλλων, η φράση: “Δεν γίνεται να ταλαιπωρούμαστε από μια κωλο-Αρχή”»

Σχετικά θέματα

Απόψεις