Διεθνή

Νέο τριήμερο κινητοποιήσεων στη Γαλλία

Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη Γαλλία, ενάντια στη μεταρρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση χτυπά τον δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης, μειώνει συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Καθώς υπάρχουν ακόμα κλάδοι (με πρώτους τους σιδηροδρομικούς, αλλά και εργαζόμενους σε πολλές γραμμές του μετρό στο Παρίσι, εργατοϋπαλλήλους σε διυλιστήρια, αλλά και λιμάνια κ.τ.λ.), όπου γίνονται επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 5 Δεκέμβρη, σήμερα ξεκινά νέο τριήμερο αγωνιστικών παρεμβάσεων, που θα κορυφωθεί την Παρασκευή 24 Γενάρη, με νέα 24ωρη πανεθνική απεργία που έχει προκηρυχθεί, καθώς εκείνη τη μέρα το υπουργικό συμβούλιο θα ξεκινήσει να συζητά τις νέες ανατροπές. Σημειωτέον ότι μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις (όπως το ΕΚ Μασσαλίας, η Ομοσπονδία εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία κ.τ.λ.) καλούν σε απεργία από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή.

Σήμερα, μεταξύ άλλων έχει προγραμματιστεί συναυλία αλληλεγγύης στους απεργούς, στο 12ο Διαμέρισμα του Παρισιού.

Αύριο, Πέμπτη, ετοιμάζονται απογευματινές και βραδινές συγκεντρώσεις κατά των νέων ανατροπών, ενώ για την Παρασκευή ορίζονται καθημερινά απεργιακές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις. Στο Παρίσι, θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας, στη Μασσαλία στις 10.30 π.μ. στο λιμάνι.

Στις Βερσαλίες (προάστιο του Παρισιού) προχτές έγινε δυναμική παρέμβαση στο ανάκτορο όπου ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν συναντήθηκε με εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών (γαλλικών και άλλων) για να διαφημίσει πόσο ικανή είναι η κυβέρνησή του στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν ακόμα μια φορά οι σιδηροδρομικοί της περιοχής, που μάλιστα νωρίτερα (μαζί με το Συνδικάτο τους CGT Cheminots de Versailles) είχαν κάνει μαζική Γενική Συνέλευση (ΓΣ), αποφασίζοντας νέα συνέχιση της απεργίας που έχει ήδη ξεπεράσει τις 40 μέρες. Μάλιστα, την Παρασκευή έχουν ήδη ορίσει νέα ΓΣ, στις 9 π.μ., για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν (βόρεια του Παρισιού) καλεί επίσης σε κλιμάκωση του αγώνα για την απόσυρση του νέου νόμου, τονίζοντας ότι μόνο η εργοδοσία και οι υπηρέτες της το στηρίζουν, καταγγέλλοντας το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Θυμίζουμε εξάλλου τη στάση της ηγεσίας της CFDT (πλειοψηφούν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας), που έχει σπεύσει από την πρώτη στιγμή να χαρακτηρίσει τις «μανούβρες» που κάνει η κυβέρνηση για να εκβιάσει τους εργαζόμενους «πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Σημειωτέον ότι προχτές, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικάτων έκοψαν το ρεύμα στα κεντρικά γραφεία της CFDT στο Παρίσι, καταγγέλλοντας το ρόλο της και σημειώνοντας ότι «αυτό που έπεσε στο σκοτάδι ήταν η ταξική συνεργασία».

Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 164 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend