Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νέο έγκλημα: Σχεδιάζουν εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς!

Σε διαβούλευση βρίσκονται τα σχέδια εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματικού ομίλου «Κοπελούζου» για την εγκατάσταση ενός αιολικού σταθμού, 10 ανεμογεννητριών των 5 MW εντός του..

Σε διαβούλευση βρίσκονται τα σχέδια εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματικού ομίλου «Κοπελούζου» για την εγκατάσταση ενός αιολικού σταθμού, 10 ανεμογεννητριών των 5 MW εντός του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης- Σουφλίου, στη θέση «Τρίκορφο» στο νοτιοδυτικό του άκρο.

Όπως κατήγγειλε η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών, για τα οποία το Εθνικό Πάρκο αποτελεί το σημαντικότερο καταφύγιο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη απειλούνται ήδη από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη. Μάλιστα, στον Έβρο και τη Ροδόπη έχουν καταγραφεί 26 νεκρά αρπακτικά πουλιά λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες (μεταξύ των οποίων 14 γύπες), περισσότερα από 100 πουλιά μικρότερων ειδών και εκατοντάδες νυχτερίδες.

Το αίτημα της εταιρίας κατέβηκε μόλις δύο μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιούλη του 2022, ενώ ακόμα δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της στους πληθυσμούς των σπάνιων αρπακτικών πουλιών και ενώ οι αιολικοί σταθμοί εξαιρούνται σαφώς από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες στο Εθνικό Πάρκο. Μάλιστα, ορισμένοι αρμόδιοι φορείς, όπως η Διεύθυνση ΑΠΕ του ΥΠΕΝ έχει γνωμοδοτήσει θετικά στη σχετική διαβούλευση.

«Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο εθνικό πάρκο Δαδιάς»

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ καλεί το λαό, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να ξεσηκωθούν και να μην επιτρέψουν να περάσει το νέο έγκλημα που επιχειρείται στο Δάσος της Δαδιάς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η καταστροφική πυρκαγιά, πριν 8 μήνες, στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης- Σουφλίου, που κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά εφαρμόστηκε από όλες μέχρι σήμερα τις κυβερνήσεις, πολιτικής της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών, της έλλειψης έργων καθαρισμού του δάσους,  αντιπυρικών ζωνών, έλλειψης οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Κι ενώ δεν προχώρησε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και προστασίας ακολούθησε και ο πρόσφατος εμπαιγμός του Μητσοτάκη από τον Β. Έβρο που αναφέρθηκε στο έγκλημα  προβάλλοντας ως “λύση”  το  “112” (αλήθεια λες και θα έφευγαν τα δέντρα και τα προστατευόμενα πουλιά), έρχεται σήμερα ένας επιχειρηματικός όμιλος, συμφερόντων Κοπελούζου, να καταθέσει αίτημα για εγκατάσταση 10 μεγάλων ανεμογεννητριών των 5MW, στη θέση “Τρίκορφο” στο νοτιοδυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου.

Η “πράσινη” επένδυση θα επιφέρει περαιτέρω καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, του ίδιου του δάσους και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών που υπάρχουν στο σημαντικότερο καταφύγιο για τα είδη αυτά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Δεκάδες είναι, ήδη, τα νεκρά πουλιά λόγω ύπαρξης των ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας και της “πράσινης ανάπτυξης” για την οποία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιος θα την υλοποιήσει αποτελεσματικότερα, για το ποιος θα “φυτέψει” περισσότερες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά σε βουνά και θάλασσες. Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι πλειοψηφίες στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια που στηρίζουν αυτή την πολιτική,  εγκρίνοντας δεκάδες άδειες  αιολικών πάρκων σε όλη τη περιοχή.

Όλοι μαζί έχτισαν διαχρονικά το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει: το χρηματιστήριο ενέργειας, το χρηματιστήριο ρύπων, την απολιγνητοποίηση, την ενεργειακή εξάρτηση από το πανάκριβο φυσικό αέριο, την χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων με ζεστό χρήμα από το “πράσινο ταμείο” και το “ταμείο ανάκαμψης”. Όλοι μαζί ψήφισαν στην Ευρωβουλή την Οδηγία της ΕΕ για την επιτάχυνση και απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για “επενδύσεις” σε ΑΠΕ ακόμα και σε “προστατευόμενες” περιοχές NATURA.

Την ίδια ώρα η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά έχει εκτοξευτεί και η περιοχής μας κατέχει την θλιβερή πρωτιά ενεργειακής φτώχειας.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς της περιοχής, να ξεσηκωθούν, να μην επιτρέψουν να  περάσει το νέο έγκλημα που επιχειρείται στο Δάσος της Δαδιάς.

Να απαιτήσουν:

  • Να μην δοθεί καμία άδεια, καμία θετική γνωμοδότηση,  για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και του κράτους.
  • Την άμεση αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Να πραγματοποιηθεί η αναγέννηση και η διαχείριση του δάσους με επιστημονικό σχεδιασμό.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών, την ενίσχυση των δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών με χρηματοδότηση και προσωπικό.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Ο λαός της περιοχής να καταδικάσει και με την ψήφο του όλα τα κόμματα που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, που βάζουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στο «ζύγι» της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στηρίζοντας το ΚΚΕ παντού».

Σχετικά θέματα

Απόψεις