Διεθνή

Νέα τραγωδία με πρόσφυγες στη Μεσόγειο

15 πρόσφυγες που επέβαιναν σε πλοιάρια πνίγηκαν χθες στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Τραγικός θάνατος. Τα πτώματα 15 ανθρώπων περισυνελέγησαν, ενώ δύο πλοιάρια έφτασαν στη ναυτική βάση της Τρίπολης σήμερα το βράδυ», επεσήμανε η UNHCR στον λογαριασμό της στο Twitter τη νύχτα που πέρασε. «177 επιζώντες έλαβαν βοήθεια, κάποιοι είχαν ανάγκη έκτακτης ιατρικής βοήθειας από τη UNHCR και τους εταίρους της», σημείωσε η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι «οι επιβάτες είχαν αναχωρήσει την προηγουμένη νύχτα από τη Ζουάρα και την Αλχόμς», δύο πόλεις που βρίσκονται στα δυτικά παράλια της Λιβύης.

Η UNHCR μετέδωσε εικόνες από τους επιζώντες, καλυμμένους με κουβέρτες μετά τη διάσωσή τους.

Η Λιβύη αποτελεί κεντρικό σημείο διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που προέρχονται κυρίως από την Αφρική και οι οποίοι επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω των ιταλικών αρχών, που απέχουν περίπου 300 χιλιόμετρα.

Ο αριθμός των προσφύγων που έχουν θαλασσοπνιγεί στη λεκάνη της Μεσογείου υπερδιπλασιάστηκε φέτος σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο. Από την αρχή του έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο ΔΟΜ είχε μετρήσει 1.369 νεκρούς.

Η νέα τραγωδία σημειώθηκε περίπου 10 ημέρες μετά την επιδρομή των λιβυκών αρχών σε προάστιο της Τρίπολης. Τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες συνελήφθησαν.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ καταγγέλλουν συχνά τις φρικτές συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών στη Λιβύη, με τους διακινητές να εκμεταλλεύονται τα τελευταία 10 χρόνια την αστάθεια που επικρατεί στη χώρα.

(Επισκέψεις: 51 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend