Νέα πακέτα στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου ανακοίνωσαν οι ευρωατλαντικοί από την αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, όπου συνεδρίασε η «Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας». Η συγκεκριμένη ομάδα συντονίζει τον εξοπλισμό του Κιέβου, στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση που διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας.
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, στην τελευταία του συμμετοχή σε συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής πριν την ορκωμοσία της κυβέρνησης Τραμπ, ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει «πρόσθετους πυραύλους για την ουκρανική αεράμυνα, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα πυρομαχικά αέρος-εδάφους και άλλο εξοπλισμό για την υποστήριξη των F-16 της Ουκρανίας».
Επίσης, την προμήθεια της Ουκρανίας με 30 χιλιάδες drones ανακοίνωσαν οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας και της Λετονίας, Τζον Χίλι και Αντρις Σπρουντς. Η χρηματοδότηση τους θα προέρχεται από τη Βρετανία, τη Λετονία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.
Στην συγκεκριμένη ομάδα είχαν ηγετικό ρόλο οι ΗΠΑ, όμως αποφασίστηκε να αναλάβει το ΝΑΤΟ τον ρόλο συγκέντρωσης και συντονισμού των στρατιωτικών πακέτων.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αναλάβει «ηγετικό ρόλο» στην στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, «αντικαθιστώντας» τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, αναφερόμενη έμμεσα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και στις πιέσεις που αναμένεται να ασκήσει στα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος των στρατιωτικών δαπανών. Η Κάλας τόνισε την ετοιμότητα της ΕΕ να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ «βγαίνοντας μπροστά» στην στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, «αν η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να το κάνει» μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Τραμπ.
Δήλωσε πάντως «βέβαιη» ότι «η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει την στήριξή της προς την Ουκρανία», καθώς «όποιος και να είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής η Ρωσία να είναι η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο».
Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι η τακτική συνάντηση των «συμμάχων» με στόχο την επίσπευση και τον συγχρονισμό των αποστολών όπλων στην Ουκρανία θα ήταν καλύτερο να παραμείνει υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Αν στις ΗΠΑ αποφασίσουν να μην παραμείνουν πλέον σ’ αυτό το σχήμα, τότε θα πρέπει να λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς να εικάσει κανείς τι θα συμβεί στο σχήμα αφότου ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος αναλάβει καθήκοντα.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Αμυνας, στόχος της Γερμανίας είναι να εκπαιδεύσει 10.000 Ουκρανούς στρατιώτες και φέτος.
Για «νέο κεφάλαιο» για «την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο σε μόλις 11 μέρες» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Γενάρη.
Μιλώντας στη βάση Ραμστάιν, ο Ζελένσκι κάλεσε τα κράτη – μέλη και εταίρους του ΝΑΤΟ να «συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο, να στηριχθούμε ακόμη περισσότερο ο ένας στον άλλον και να επιτύχουμε ακόμη πιο σημαντικά αποτελέσματα». Είπε ότι «η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των συμμάχων είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για να πιεστεί η Ρωσία προς την ειρήνη» και τόνισε ότι πρέπει να «γίνουμε πιο πρακτικοί στην υλοποίησή της». Επιπλέον, η άδεια για την παραγωγή αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος των «εγγυήσεων ασφαλείας» για την Ουκρανία, επισήμανε, και «είναι κάτι απολύτως εφικτό».