Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

NATO: Νέες παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών προς την Ουκρανία

Την μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας διακήρυξε σήμερα η Ομάδα Επαφής για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, με τους υπουργούς Αμυνας..

Την μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας διακήρυξε σήμερα η Ομάδα Επαφής για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, με τους υπουργούς Αμυνας παραπάνω από 40 κρατών μελών ή «εταίρων» του ΝΑΤΟ να τονίζουν την ανάγκη για άμεσες αποστολές εξοπλισμών για μια ουκρανική «αντεπίθεση» την άνοιξη. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξι Ρεζνίκοφ.

Η Ομάδα Επαφής θα υποστηρίξει τον «αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία σε μακροπρόθεσμη βάση», τόνισε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, προσθέτοντας πως «θα δώσουμε τις δυνατότητες στα χέρια εκπαιδευμένων ουκρανικών δυνάμεων»… ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στο πεδίο της μάχης». Ενώ πρόσθεσε πως «συνεργαζόμαστε για την εκπαίδευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω διμερών και πολυμερών εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, όπως η Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ (σ.σ. EU Military Assistance Mission)».

Ο Οστιν υπενθύμισε επίσης ότι έχουν δεσμευτεί για σχεδόν 50 δισ. δολάρια σε «θανατηφόρα βοήθεια» στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πέρυσι τον Φλεβάρη, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά πως η ιμπεριαλιστική σύγκρουση επί της ουσίας διεξάγεται ανάμεσα στη Ρωσία και το ευρωτλαντικό μπλοκ. 

«Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία εργάζονται μαζί για να παράσχουν συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία», ενώ «η Γαλλία και η Ιταλία εργάζονται για την παροχή ενός συστήματος αεράμυνας SAMP/T», σημείωσε ο Οστιν.

Η Γερμανία παρήγγειλε νέα πυρομαχικά για τα αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard που έχει στείλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους στο περιθώριο της συνάντησης. Τα συμβόλαια υπέγραψε η Γερμανία με τον όμιλο Rheinmetall για λογαριασμό της Ουκρανίας. Ενα νέο εργοστάσιο της Rheinmetall για την παραγωγή αυτών των πυρομαχικών κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Κάτω Σαξονία.

Ο Πιστόριους τόνισε τις αυξανόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να «ανακτήσει την πρωτοβουλία στο Ντονμπάς» και χαρακτήρισε το «θέμα της αεροπορικής άμυνας και της προμήθειας πυρομαχικών» πολύ «πιο σημαντικό από τα μαχητικά αεροσκάφη».

Ο ίδιος εκτίμησε άλλωστε ότι «δεν θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα τέλος του πολέμου, ούτε βραχυπρόθεσμος νικητής».

Να σταλούν επειγόντως εξοπλισμοί και πυρομαχικά αποφάσισε και το ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Αμυνας του NATO συνεδρίασαν επίσης σήμερα εξετάζοντας πώς θα επιταχύνουν τις παραδόσεις εξοπλισμών και πυρομαχικών στην Ουκρανία, ενώ υπήρξαν συζητήσεις και για το θέμα της παράδοσης δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί συναίνεση.

«Η προτεραιότητα, η επείγουσα ανάγκη, είναι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα καύσιμα που της έχουν υποσχεθεί το συντομότερο δυνατό» αντί να ληφθούν αποφάσεις για τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πάντως η ΝΑΤΟική στρατιωτική βοήθεια εξελίσσεται ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου και των στρατιωτικών αναγκών του Κιέβου και σήμερα συζητιέται η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο, εάν μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ αποφασίσουν να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, θα «πάρει λίγο χρόνο», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Σημειωτέον πως ο ίδιος σε άλλο σημείο έλεγε πως «ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πόλεμος ξεκίνησε το 2014», όταν στο Κίεβο προέκυψε φιλοδυτική κυβέρνηση μετά από πραξικόπημα με ανοιχτή ευρωατλαντική ιμπεριαλιστική επέμβαση και στήριξη. Ενώ πρόσθετε ότι «από το 2014, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ παρείχαν υποστήριξη στην Ουκρανία, με εκπαίδευση, με εξοπλισμό, έτσι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν πολύ ισχυρότερες το 2022, από ό,τι το 2020 και το 2014».

Οι συνομιλίες για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία θα αποδώσουν καρπούς, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας. «Γνωρίζουμε ότι οι δυνατότητές μας σε αυτόν τον τομέα είναι περιορισμένες, γιατί έχουμε μόνο 48 αεροσκάφη F-16, αλλά οι σύμμαχοι έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες, οπότε νομίζω ότι αυτή η συζήτηση θα… τελειώσει με θετικές αποφάσεις», είπε και πρόσθεσε: «Απλώς πρέπει να ασκήσεις πίεση».

Στα τέλη Μάρτη αναμένονται στην Ουκρανία τα πρώτα δυτικά, σύγχρονα άρματα μάχης (Leopard, Challenger, Abrams) και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτιμούν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλία στο πεδίο για αντεπιθέσεις.

Σήμερα πάντως και η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει 8 από τα 36 Leopard 2 που διαθέτει, καθώς και τέσσερα άρματα μάχης ειδικού σκοπού στην Ουκρανία, και θα προβλέψει κονδύλια για πυρομαχικά και ανταλλακτικά.

Στο Κίεβο ο Ζελένσκι συναντήθηκε χθες με την Καναδή ΥΠΕΞ, Μέλανι Τζολί, όπου συζήτησαν με λεπτομέρειες την εμβάθυνση της συνεργασίας των δυο κρατών στην Αμυνα και Ασφάλεια.

Το ΝΑΤΟ δείχνει την εχθρότητά του προς τη Ρωσία κάθε μέρα και εμπλέκεται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση στην Ουκρανία, σχολίασε το Κρεμλίνο. «Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός εχθρικός προς εμάς και (…) κάνει ό,τι μπορεί να κάνει σαφή την ανάμιξή του στη σύγκρουση στην Ουκρανία» δήλωσε ο Ντμ. Πεσκόφ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Associated Press»)

Σχετικά θέματα