Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα των εργαζομένων της COSCO (VIDEO – ΦΩΤΟ)

    Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της COSCO απαίτησαν με την κινητοποίησή τους στο υπουργείο Εργασίας Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της..

 

Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της COSCO απαίτησαν με την κινητοποίησή τους στο υπουργείο Εργασίας Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες εργαζομένων από πολλούς κλάδους. Οικοδόμων, Φαρμάκου, Μετάλλου, Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Χάρτου, Επισιτισμού – Τουρισμού, ΟΤΑ, Δημοσίου, Συνταξιούχων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ακόμη οι Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτές, καθώς και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι στην COSCO με τον αγώνα τους και τη συσπείρωση στο Σωματείο τους, η ΕΝΕΔΕΠ, κατάφεραν από τα 4 κρίσιμα αιτήματα που προτάσσουν να κάνουν ήδη την εργοδοσία να αποδεχθεί ένα πολύ ουσιαστικό, τη δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας με τη συμμετοχή των εργαζομένων. (Δείτε βίντεο εδώ)

Συνεχίζουν τον αγώνα τους απαιτώντας: Οι ομάδες σε κάθε πόστο να αποτελούνται από 6 εργαζόμενους και όχι από 4. Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες που εξουθενώνουν τους εργάτες. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης. Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους.

Άλλωστε οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα 48ωρη απεργία, την Παρασκευή 5/11 και το Σάββατο 6/11.

 

Άγνοια του υπουργείου για τη βαρβαρότητα!

Ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΝΕΔΕΠ και των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά με την Άννα Στρατινάκη, γενική γραμματέα Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και τους επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ). Η αντιπροσωπεία έθεσε τα αιτήματα των εργαζομένων στην COSCO τα οποία αφορούν στην ασφάλεια και την προστασία της υγείας των εργαζομένων και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Κατ’ αρχάς απαίτησαν να βγει άμεσα το πόρισμα για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην COSCO. Επίσης, έθεσαν τα αιτήματα: Κάθε πόστα (ομάδα λιμενεργατών) να αποτελείται από 6 εργαζόμενους και όχι από 4, όπως συμβαίνει σήμερα, γεγονός που εντατικοποιεί την εργασία και εξαντλεί τους εργαζόμενους. Ακόμα να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες και η συνεχόμενη νυχτερινή εργασία για 10 και 12 μέρες, συνθήκες παράνομες που εξουθενώνουν, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου είπαν πως το πόρισμα θα βγει το νωρίτερο σε ένα μήνα και δήλωσαν ότι αγνοούν τις συνθήκες με τις κόντρα βάρδιες και τη συνεχόμενη νυχτερινή εργασία -παρόλο που για όλα αυτά έχουν γίνει καταγγελίες και παρεμβάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες από Συνδικάτα!

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Θοδωρής Λαφιάς, μέλος του ΔΣ της ΕΝΕΔΕΠ, ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη Συνδικάτων και φορέων. Μια αλληλεγγύη που έδωσε μεγάλη δύναμη στον αγώνα τους, όπως τόνισε και ζήτησε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων. 

Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, επισήμανε ότι το ΕΚ στηρίζει τον αγώνα και τη 48ωρη απεργία των λιμενεργατών την Παρασκευή και το Σάββατο. Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στις 4 Νοέμβρη, στον Πειραιά, στο Πασαλιμάνι, στις 6.30 μ.μ., ενώ εξέφρασε επίσης τη στήριξη στις απεργιακές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, των οικοδόμων (4 Νοέμβρη), των ναυτεργατών (10-12 Νοέμβρη), των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (9 Νοέμβρη). 

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΕ του ΕΚΑ, απαίτησε την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων. Σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει ελπιδοφόρο κλίμα με τους αγώνες των εργαζομένων στην «e-food», τους εκπαιδευτικούς και τώρα με τον αγώνα των λιμενεργατών, αλλά και αυτούς που ακολουθούν, όπως των οικοδόμων, των εργαζομένων στον Επισιτισμό, τους ναυτεργάτες. Κάλεσε και αυτός στα συλλαλητήρια της Πέμπτης (στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα, στην Αθήνα) με προοπτική κλιμάκωσης με απεργιακή μάχη που θα συνενώσει όλους τους αγώνες που γίνονται αυτό το διάστημα. 

 
 

Στο μεταξύ μεγάλη παρακαταθήκη του αγώνα -παράλληλα με το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έχει προκαλέσει- αποτελεί και το γεγονός της μεγάλης μαζικοποίησης του Σωματείου τους, της ΕΝΕΔΕΠ, όπως αυτή καταγράφεται με τη διαδικασία των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι εργαζόμενοι, κόντρα στους εκβιασμούς, την τρομοκρατία και τις πιέσεις από εργοδοσία και κυβέρνηση, όχι μόνο συμμετείχαν καθολικά σε επτά 24ωρες απεργίες, αλλά ανέδειξαν με τη συμμετοχή τους το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ως το πιο αντιπροσωπευτικό και το πιο μαζικό, με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή ήδη από τις πρώτες δύο μέρες των εκλογών οι οποίες συνεχίζονται.

πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις