Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Να χαρακτηριστούν εμπόλεμες ζώνες για τους ναυτεργάτες η Μαύρη Θάλασσα, η Λωρίδα της Γάζας, ο Περσικός Κόλπος

  «Απαιτούμε τώρα να χαρακτηριστούν εμπόλεμες ζώνες οι θαλάσσιες περιοχές σε Μαύρη Θάλασσα, Λωρίδα της Γάζας, Περσικό Κόλπο. Με ευθύνη των..

 

«Απαιτούμε τώρα να χαρακτηριστούν εμπόλεμες ζώνες οι θαλάσσιες περιοχές σε Μαύρη Θάλασσα, Λωρίδα της Γάζας, Περσικό Κόλπο. Με ευθύνη των εφοπλιστικών εταιρειών, της κυβέρνησης, του υπουργείου Ναυτιλίας να ενημερώνονται έγκαιρα οι ναυτεργάτες των πλοίων που προσεγγίζουν εμπόλεμες ζώνες. Να διασφαλίζεται ο ασφαλής επαναπατρισμός των ναυτεργατών ανεξάρτητα της χρονικής διάρκειας της σύμβασης που έχουν υπογράψει και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εξόδων τους», τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) σε ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρει η ΠΕΜΕΝ, «σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό (US Central Command), στις 18 Μάηοι Χούθι χτύπησαν με βαλλιστικό πύραυλο ένα ελληνόκτητο τάνκερ με σημαία Παναμά, που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα. Από τις σχετικές πληροφορίες, πρόκειται για το πετρελαιοφόρο “M/T WIND”, της ναυτιλιακής εταιρείας “ADRIATIC TANKERS SHIPPING COSA”. Το πλοίο χτυπήθηκε με αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο.

Φαίνεται ότι ο πύραυλος προκάλεσε πλημμύρα που οδήγησε στην απώλεια της πρόωσης και του συστήματος διεύθυνσης. Το πλήρωμα κατάφερε να αποκαταστήσει την πρόωση και το σύστημα διεύθυνσης και από τύχη δεν θρηνήσαμε ναυτεργάτες.

Και δεν θα ήταν η πρώτη φορά. Οι ναυτεργάτες έχουν πληρώσει με τη ζωή τους τις πολεμικές συγκρούσεις σε θαλάσσιες περιοχές, σε όλο τον κόσμο, που ήταν αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».

Οι εμπόλεμες ζώνες, σημειώνει η ΠΕΜΕΝ, «αποτελούν παράδεισο κερδοφορίας για το εφοπλιστικό κεφάλαιο με την εκτόξευση των ναύλων, αλλά και σε περίπτωση χτυπήματος, με τη μερική ή ολική απώλεια του πλοίου, απολαμβάνουν τεράστιες αποζημιώσεις.

Παράλληλα, είναι μακρύς ο ματωμένος κατάλογος από ναυτεργάτες που βρέθηκαν σε εύφλεκτες περιοχές, στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή, τον Περσικό κόλπο, με αποτέλεσμα τραγικούς θανάτους, τραυματισμούς, ομηρίες ναυτεργατών.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των άλλων αστικών κομμάτων, που ανησύχησαν για τα κέρδη των εφοπλιστών και τη μείωση των κερδών τους και ανέβαλαν δράση. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η αποστολή της φρεγάτας “ΥΔΡΑ” στην Ερυθρά Θάλασσα, με τη χώρα μας να αναλαμβάνει και τη διοίκηση της πολεμικής ναυτικής αποστολής “Aspides” της ΕΕ».

Στις 19 Μάη τα ξημερώματα, επισημαίνει η ΠΕΜΕΝ, «η ελληνική φρεγάτα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρέθηκε αντιμέτωπη με άλλο ένα επικίνδυνο περιστατικό, κατά την περιπολία της στον Κόλπο του Άντεν στην Ερυθρά Θάλασσα, προστατεύοντας τα εφοπλιστικά συμφέροντα, την ώρα που συνόδευε εμπορικό πλοίο στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης “Aspides”. Πύραυλος των Χούθι εξερράγη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό τις τελευταίες ημέρες.

Προστατεύουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που, όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά, δεν διστάζει να εκμεταλλεύεται ακόμα και τις εμπόλεμες περιοχές, για να χορτάσει το αδηφάγο κέρδος του, θυσιάζοντας την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».

Σχετικά θέματα

Απόψεις