Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

N. Kαραθανασόπουλος: Η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη πρέπει να συγκληθεί εκ νέου

Tο ΚΚΕ χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, την συγκλονιστική, πρωτοφανή, μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός..

Tο ΚΚΕ χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, την συγκλονιστική, πρωτοφανή, μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής. Σημείωσε μάλιστα, ότι το ΚΚΕ είχε ζητήσει να μη συνεδριάσει σήμερα η Βουλή, λόγω της απεργίας και της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη.

Όπως είπε, αυτές οι μεγάλες κινητοποιήσεις, η απεργία και η επιτυχία της, αποτελούν σταθμό στην ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων, ενώ οι απεργοί και οι διαδηλωτές, διατράνωσαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός βροντοφώναξαν για να αποδοθούν ευθύνες, για να μην επαναληφθεί το έγκλημα, για να αποτραπεί η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στην επιτυχία της απεργίας, γιατί πρωτοστατεί στην οργάνωση της λαϊκής πάλης και συμμετέχει στους αγώνες, όχι για να βγάλει σέλφι, ενώ απόντες ήταν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Υπογράμμισε ότι το έγκλημα στα Τέμπη ήταν προδιαγεγραμμένο και το ΚΚΕ πήρε την πρωτοβουλία για να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή και για να μην ξεχαστεί το έγκλημα, αλλά και για να διερευνηθεί, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε όλες τις προτάσεις για προανακριτική.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΚΚΕ ήταν πολύ σημαντική γιατί αναγκάστηκε η κυβέρνηση να την αποδεχτεί μιας και θα περνούσε ούτως ή άλλως. Ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι ο συσχετισμός δυνάμεων διευκόλυνε την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει το έγκλημα στην Εξεταστική και πώς αν λέει ότι δεν θέλει να συγκαλυφτεί το έγκλημα, να πάρει απόφαση να συνεχιστεί η Εξεταστική Επιτροπή.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, έκανε με κάθε τρόπο προσπάθεια να συγκαλύψει τις ευθύνες με πολλαπλούς τρόπους. Συγκεκριμένα, μια σειρά μάρτυρες αποκλείστηκαν, υπήρξε επιμονή στο ανθρώπινο λάθος, έγινε προσπάθεια εσπευσμένης ολοκλήρωσης της επιτροπής, ενώ το προεδρείο μεροληπτούσε. Ακόμα υπήρξε άγονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με άλλα κόμματα σε μια προσπάθεια να απαλλάξουν τα στελέχη των κυβερνήσεων δικών τους περιόδων.

Παρά αυτή την κατάσταση, βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

  • Πρώτον, ότι κανένα σύστημα ασφαλείας δεν λειτουργούσε κατά το έγκλημα στα Τέμπη. Παρά το γεγονός ότι «έτρεχαν» 4 συμβάσεις, καμία δεν είχε ολοκληρωθεί.
  • Δεύτερον, η μεγάλη έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς ο ΟΣΕ λειτουργούσε με το 1/3 του απαιτούμενου προσωπικού, άρα σε συνθήκες εντατικοποίησης, λειψής εκπαίδευσης και εμπειρίας. Αυτοί οι παράγοντες, είπε, οδήγησαν την συνδικαλιστική παράταξη στην οποία συμμετέχουν οι κομμουνιστές να μιλήσει για ενδεχόμενο μεγάλο δυστύχημα 20 μέρες πριν το έγκλημα.

Όσο για το γιατί δεν ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις επί όλων των κυβερνήσεων, απάντησε η ίδια η επιτροπή Γεραπετρίτη, εξήγησε ο Ν. Καραθανασόπουλος, παραθέτοντας την αναφορά ότι οι συμβάσεις αποτέλεσαν πεδίο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ εργολάβων, κατασκευαστών, προμηθευτών, κυρίως αλλοδαπών, κάτι που οδήγησε σε ασυμβατότητες στα συστήματα κατά τμήματα. Δηλαδή συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επιχειρήσεων και του ανταγωνισμού και κατάτμηση των έργων για να ικανοποιηθούν οι προμηθευτές. Γι’ αυτό δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα, γιατί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων ήταν το πρωτεύον. Ακόμα στο όνομα του κόστους – οφέλους μειώθηκε η χρηματοδότηση του ΟΣΕ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρεί το δίκτυο.

  • Τρίτον, έπαιξε σημαντικό αρνητικό ρόλο ο τεμαχισμός του ΟΣΕ στο πλαίσιο της αγοράς με θυγατρικές εταιρείες που λειτουργούσαν ανταγωνιστικά, μιας και δεν έλεγχε καν η μητρική τις θυγατρικές για τα έργα που έκαναν. Στη συνέχεια η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επί ΣΥΡΙΖΑ όξυνε τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις εταιρείες.
  • Τέταρτον, αναδείχθηκαν οι τεράστιες ευθύνες της ΕΕ, η οποία δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια στους σιδηρόδρομους, παρά μόνο για ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο με αύξηση της χωρητικότητας και της ταχύτητας για να κερδίζουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Άρα θέτει μέτρα ασφαλείας μόνο στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και επιτρέπει να κυκλοφορούν τρένα με λειψές προδιαγραφές ασφαλείας οπουδήποτε αλλού.

Οι διαχρονικές ευθύνες πολιτικές και ποινικές θα καταγραφούν στο πόρισμα του ΚΚΕ, υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι η εσπευσμένη ολοκλήρωση της Εξεταστικής έγινε επίσης για για να μην εξετάσει την έκρηξη και το μπάζωμα του χώρου και για να μην υπάρχουν νέες αποκαλύψεις. Σημείωσε ότι μετά το βούλευμα του συμβουλίου εφετών της Λάρισας να αποσταλεί η δικογραφία στην Εξεταστική το ΚΚΕ ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή, ωστόσο, δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση.

Τέλος, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τα κροκοδείλια δάκρυα για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση αρνήθηκε την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις