Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μυτιληναίος: Η ενεργειακή κρίση δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο ούτε θα λήξει μετά από αυτόν – Επίκειται νέα κατάταξη υπέρ των ισχυρών στην Ευρώπη

Ο Μυτιληναίος λέει ότι την ενεργειακή κρίση θα την πληρώσουν οι πιο φτωχές χώρες

Είναι άκρως αποκαλυπτικό όταν ένας εκπρόσωπος της αστικής τάξης της χώρας βγαίνει και μιλάει. Συνήθως, προσπαθούμε να διαβάσουμε μέσα από τις γραμμές. Όμως, κάποιες φορές, όταν οι καταστάσεις είναι πλέον οριακές, μπορεί και να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Ίσως βρισκόμαστε σε μια τέτοια φάση. 

Ο επικεφαλής του Ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μίλησε στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά VI» με κεντρικό θέμα «Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση». Για την εθνική στρατηγική έψαλε ύμνους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όμως, το ενδιαφέρον κομμάτι της ομιλίας του ήταν το σκέλος για τη διεθνή περιδίνηση -όπως την χαρακτήρισε. 

Συνοπτικά, είπε ότι η Γερμανία, αφού πήρε για πάνω από 50 χρόνια τσάμπα φυσικό αέριο από τη Ρωσία, δημιούργησε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Ότι οι λύσεις που προτείνονται οδηγούν σε μια νέα κατάταξη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ξαναμοιράζει την τράπουλα υπέρ των ισχυρών.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση σχετικά με τον τρόπο που προέκυψε η ενεργειακή κρίση.  Είπε ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των εξορύξεων πετρελαίου, αερίου και υδρογονανθράκων ξεκίνησε αρκετά πριν την εισβολή της Ρωσίας. Η πανδημία μείωσε τη ζήτηση και έτσι δεν εντοπίστηκε η έλλειψη στις αγορές. Όμως, το τέλος της πανδημίας έφερε μεγάλη ζήτηση, ενώ, όπως είπε, δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις. Οι δε επενδύσεις που ξεκίνησαν τώρα δεν θα φέρουν καρπούς, κατά την άποψή του, πριν το 2027 και θα την πληρώσουν οι πιο φτωχές χώρες.

Σημεία από την ομιλία Μυτιληναίου

«Πάρα πολλά προβλήματα της Ευρώπης, προέρχονται από την Γερμανία. Λίγα λύνουν περισσότερα δημιουργούν. Επικαλούνται την κοινωνική αλληλεγγύη όποτε θέλουν και την πετάνε στο καλάθι των αχρήστων όταν δεν θέλουν. Είμαστε σε μια ενεργειακή κρίση που πνίγει όλη την Ευρώπη. Η Γερμανία λέει ότι θα το λύσει γιατί έχει δημοσιονομικό χώρο τον οποίο δημιούργησε μετά από 50 χρόνια συνεργασίας με την Ρωσία, παίρνοντας τσάμπα φυσικό αέριο και γιγαντώνοντας τη βιομηχανία της. Τώρα προχωρά σε λύσεις προστασίας των δικών της νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» ανέφερε και εκτίμησε πως «πάμε σε μια νέα ενδοευρωπαϊκή κατάταξη οικονομική, κοινωνική και συσχετισμών η οποία θα ξαναμοιραστεί και πάλι υπέρ των ισχυρών».

Ο κ. Μυτηλιναίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οποία είπε ότι καθυστερεί σημαντικά στις αποφάσεις της. Αναφερόμενος στο ενεργειακό είπε πως «η ενεργειακή κρίση που ζούμε τώρα δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και δεν θα λήξει μετά τον πόλεμο. Ξεκίνησε όταν η εξόρυξη πετρελαίου, αερίου και υδρογονανθράκων απαγορεύτηκε από πολλές χώρες του κόσμου με πρώτη την Ευρώπη. Οι βασικές ευρωπαϊκές τράπεζες δεν δάνειζαν πλέον χρήματα οπότε άρχισαν να μειώνονται οι εξορύξεις και από εκεί άρχισε να φαίνεται μια μελλοντική έλλειψη. Η Κομισιόν δεν είχε πάρει μυρωδιά και οι «πράσινοι σταυροφόροι» άρχισαν να θέτουν όλο και πιο περιοριστικούς όρους. Η πανδημία μείωσε την ζήτηση η οποία με τη λήξη της πανδημίας εκτοξεύτηκε αλλά δεν είχαν γίνει στην ώρα τους οι επενδύσεις που έπρεπε να έχουν γίνει. Νομίζαμε ότι θα βγάλουμε άκρη με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά τα οποία ούτε το 10% της ζήτησης δεν μπόρεσαν να καλύψουν. Το αποκορύφωμα ήρθε με το ξέσπασμα του πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας εκτίμησε ότι «θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας με δεδομένο ότι οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στο Κατάρ αλλά και αλλού δεν πρόκειται να δώσουν αποτελέσματα νωρίτερα από το 2026 ή το 2027 και θα την πληρώσουν οι φτωχότερες χώρες. Δεν υπάρχει περίπτωση του χρόνου να έχουμε ταυτόχρονα και ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι το ενεργειακό πρόβλημα του εφοδιασμού θα λυθεί, όμως το πρόβλημα της τιμής θα πάρει περισσότερο χρόνο».

Σχετικά θέματα

Απόψεις