ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Χωρίς κατηγορία • 4 Σεπτεμβρίου 2014

 

Μουσικά γεγονότα, δημιουργοί και εκτελεστές, που άφησαν το ισχυρό  αποτύπωμα τους στη συναρπαστική Ιστορία της Μουσικής και συνδέονται με τη σημερινή ημερομηνία.

Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου:

 

200px-Anton_Bruckner1824: Γεννιέται ο  Γιόζεφ Άντον Μπρούκνερ.  Αυστριακός συνθέτης και οργανίστας,  γνωστός για τις συμφωνική και την εκκλησιαστική του μουσική. Η αναγνώριση του ως συνθέτη άργησε να έρθει, ενώ αποτέλεσε σημείο αναφοράς πολλών συνθετών των επόμενων γενεών. Η μουσική του είναι πρωτότυπη (παρόλο που μαρτυρά την επιρροή των Βάγκνερ και Μπετόβεν) και εύκολα αναγνωρίσιμη λόγω ορισμένων χαρακτηριστικών όπως π.χ. η συχνή και πολύ πρωτότυπη χρήση των χάλκινων πνευστών. Ο Μπρούκνερ ήταν επίσης γνωστός ως δάσκαλος και είχε ορισμένους φανατικούς οπαδούς στο ωδείο της Βιέννης, στο οποίο δίδαξε τα χρόνια 1868-1891. Ανάμεσα σε αυτούς τους οπαδούς συγκαταλέγονται ο Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911) και ο Χούγκο Βολφ (1860-1903).

 

189Darius Milhaud2: Γεννιέται ο  Darius Milhaud. Γάλλος συνθέτης και δάσκαλος,  ήταν  μέλος της «Ομάδας των έξι» και  ένας από τους πιο παραγωγικούς συνθέτες του 20ου αιώνα.  Οι συνθέσεις του, με jazz επιρροές, χαρακτηρίζονται από την πολυτονικότητα. Ο Milhaud υπήρξε ένας καινοτόμος, για την εποχή του, συνθέτης και άφησε πίσω του 450 έργα. Συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εκπροσώπων του μοντερνισμού. 

 

 

 

Edvard_Grieg1907:  Πεθαίνει ο  Edvard Grieg.  Διακεκριμένος νορβηγός μουσουργός, από τους ιδρυτές της νορβηγικής εθνικής σχολής. Μαζί με τον δραματουργό Χένρικ Ίμπσεν (Ερρίκο Ίψεν, όπως τον γνωρίζουμε στην Ελλάδα) και τον ζωγράφο Έντβαρντ Μουνκ («Η Κραυγή»), αποτελούν τους τρεις διαπρεπέστερους πολιτιστικούς πρεσβευτές της χώρας των φιόρδ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email