Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μόνο ένα φιλελεύθερο μυαλό εγγυάται την κοινωνική ασφάλιση!

Η απίθανη δήλωση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας στο ασφαλιστικό Βασίλη Οικονόμου

«Μόνο ένα φιλελεύθερο μυαλό μπορεί να δημιουργήσει ένα νομοσχέδιο που θα εγγυηθεί την κοινωνική ασφάλιση»! Με τον απίθανο αυτό ισχυρισμό..

«Μόνο ένα φιλελεύθερο μυαλό μπορεί να δημιουργήσει ένα νομοσχέδιο που θα εγγυηθεί την κοινωνική ασφάλιση»! Με τον απίθανο αυτό ισχυρισμό παρουσίασε στην Βουλή ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου το περίφημο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ξεκίνησε σήμερα να συζητείται στις επιτροπές οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων της Βουλή. 

Ο Βασίλης Οικονόμου (γνωστός …γυρολόγος του πολιτικού συστήματος αφού ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, πήγε στο Άρμα Πολιτών, στην ΔΗΜ.ΑΡ και κατέληξε το 2015 στην Νέα Δημοκρατία αφού ψήφισε για πρόεδρο Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα) θέλησε να δώσει… ιδεολογική διάσταση στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης,  παρά το γεγονός ότι με αδιαμφισβήτητους οικονομικούς υπολογισμούς είναι ένα νομοσχέδιο περικοπής συντάξεων: Αυτό προκύπτει απλούστατα από τον κρατικό προϋπολογισμό αφού το κονδύλιο για τις συντάξεις που προβλέπεται για το 2020 είναι μικρότερο κατά 220 περίπου εκατομμύρια από το κονδύλιο του 2019, γεγονός που από μόνο του ανατρέπει το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα περί αυξήσεων στις συντάξεις.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Οικονόμου το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση εμφορείται από σαφές θετικό κοινωνικό πρόσημο αφού όπως δήλωσε «είμαστε φιλελεύθεροι κοινωνιστές». Μάλιστα, προκειμένου να ενισχύσει τον ισχυρισμό του δήλωσε ότι το νομοσχέδιο παρέχει «ελευθερία» στους συνταξιούχους να επιλέξουν τον τρόπο και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών τους ανάλογα με τους σχεδιασμούς τους για το ύψος της σύνταξης που προσδοκούν. Με τον τρόπο αυτό υποστήριξε ότι «δεν τιμωρείται πια η επιχειρηματικότητα», μιας και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να προσαρμόσουν την ασφαλιστική δαπάνη τους (ξεχνώντας φυσικά ότι αυξάνεται το κατώτατο όριο εισφορών, δηλαδή επιβαρύνεται κατά 20% η πλειοψηφία των ασφαλισμένων που έχει χαμηλό εισόδημα). 

Ο Βασίλης Οικονόμου επισήμανε επίσης πως το ασφαλιστικό είναι προσαρμοσμένο στο «κίνημα της γραβάτας» δηλαδή «στην Ελλάδα της ανάπτυξης». Συνολικά ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τα γνωστά κυβερνητικά επιχειρήματα περί του ότι «ολοκληρώνεται η προσπάθεια για τον εξορθολογισμό και την βιώσιμη αντιμετώπιση του ασφαλιστικού μας συστήματος». Επίσης ότι «ενισχύονται οι συντελεστές της ανταποδοτικής σύνταξης» μια και έχουμε «αύξηση άνω των 7 ποσοστιαίων μονάδων για την 40ετία», παρότι είναι σαφές ότι τα 40 χρόνια ασφάλισης είναι …όνειρο απατηλό για τους ασφαλισμένους σε καθεστώς ανεργίας που προσεγγίζει τυπικά το 18%, κυριαρχίας της μερικής απασχόλησης και συρρίκνωσης των μισθών.

Οι πραγματικές μειώσεις

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν και στην συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της Βουλής από τις ομιλίες των βουλευτών για το ασφαλιστικό σύστημα ισχύουν τα εξής δεδομένα:

  • Συνολικά από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί από τις συντάξεις ποσά που υπολογίζονται στα 108 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή το ένα τρίτο του δημόσιου χρέους, ενώ τα χρήματα αυτά κατευθύνονται στην αποπληρωμή του.
  • Η βασική σύνταξη έχει μειωθεί από τα 492 στα 345 ευρώ.
  • Οι εισφορές υγείας έχουν αυξηθεί από το 4 στο 6% επιβαρύνοντας προφανώς του συνταξιούχους.
  • Έχει καταργηθεί το οικογενειακό επίδομα που ήταν 10% για τον σύζυγο και 4% για κάθε παιδί
  • Έχει επιβληθεί η γνωστή εισφορά αλληλεγγύης.
  • Ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται πλέον με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου από το 2002 και μετά ενσωματώνοντας δηλαδή όλες τις μνημονιακές μειώσεις μισθών, αντί για την τελευταία 5ετία όπως ήταν πρίν.
  • Επίσης έχει, ως γνωστόν, καταργηθεί η 13η και 14η σύνταξη και
  • τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χάσει 61 δισεκατομμύρια λόγω του γνωστού κουρέματος που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όλα τα παραπάνω μέτρα έχουν παρθεί κατά σειρά από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, φυσικά την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και στη συνέχεια από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά με υπουργό τον (και σημερινό υπουργό) Γιάννη Βρούτση. Το σκηνικό ολοκλήρωσαν οι δύο κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις