Στιγμιότυπα

Μολιέρος: Ο δημιουργός της «υψηλής κωμωδίας»

Σαν σήμερα στις 15 Ιανουαρίου 1622  γεννιέται ο Μολιέρος (ψευδώνυμο του Ιωάννη Βαπτιστή Ποκελέν). Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και παράγοντας του θεάτρου. Υπήρξε ο δημιουργός της «υψηλής κωμωδίας», που έθεσε τα θεμέλια της ρεαλιστικής δραματουργίας. Συνδυάζοντας τις καλύτερες παραδόσεις του γαλλικού λαϊκού θεάτρου με προοδευτικές ουμανιστικές ιδέες, κληρονομημένες από την Αναγέννηση, και εφαρμόζοντας τις αρχές του κλασικισμού, δημιούργησε ένα νέος είδος κωμωδίας, που απευθυνόταν στην εποχή του και αποκάλυπτε τις κοινωνικές αδικίες των ευγενών της αστικής κοινωνίας.

Στα θεατρικά έργα του, που αντικατόπτριζαν «ολόκληρη την κοινωνία σαν σε καθρέφτη», καθιέρωσε νέες καλλιτεχνικές αρχές, όπως η πιστή απεικόνιση των γεγονότων της ζωής, η εξατομίκευση των προσώπων, καθώς και η έντονη τυποποίηση των χαρακτήρων και διατήρηση μιας σκηνικής μορφής που αντανακλούσε όλη την εύθυμη ατμόσφαιρα του θεάτρου της δημόσιας πλατείας.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του ήταν: Το σχολείο των συζύγων, Ο Ταρτούφος, Δον Ζουάν, Ο μισάνθρωπος, Ο αρχοντοχωριάτης, Ο κατά φαντασίαν ασθενής, Ο φιλάργυρος.

(Επισκέψεις: 71 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend