Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μιχαήλ Καλάσνικοφ: «Οι Ναζί ήταν αυτοί που με έκαναν κατασκευαστή όπλου για την υπεράσπιση της πατρίδας μου»

«Οι Ναζί ήταν αυτοί που με έκαναν κατασκευαστή όπλου για την υπεράσπιση της πατρίδας μου. Εγώ πάντα ήθελα να κατασκευάσω..

«Οι Ναζί ήταν αυτοί που με έκαναν κατασκευαστή όπλου για την υπεράσπιση της πατρίδας μου. Εγώ πάντα ήθελα να κατασκευάσω μια μηχανή χρήσιμη για τους αγρότες, μια θεριστική μηχανή». Η φράση ανήκει στον Μιχαήλ Καλάσνικοφ, τον εφευρέτη και κατασκευαστή του θρυλικού αυτόματου όπλου AK-47.  O Μιχαήλ Καλάσνικοφ, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 23 Δεκεμβρίου 2013, σε ηλικία 94 ετών.  

Το πασίγνωστο ομώνυμο όπλο «ΑΚ-47» σχεδιάστηκε το 1947 και ολοκληρώθηκε το 1949, έγινε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το όπλο του στρατού της ΕΣΣΔ και λόγω της απλής κατασκευής, της αντοχής και της ακρίβειας είχε πολλές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Μ. Καλάσνικοφ αποφάσισε να κατασκευάσει το όπλο κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Το 1938 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του στον Κόκκινο Στρατό. Πήρε μέρος στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο ενάντια στους Γερμανούς Ναζιστές, υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα και από την αρχή διακρίθηκε για την κλίση του στον σχεδιασμό και την βελτίωση των μηχανών. Τραυματίστηκε στην θρυλική μάχη του Μπριάνσκ τον Ιούνη του 1941 και τότε είναι που άρχισε να σκέφτεται να βελτιώσει τα αυτόματα όπλα και πειραματίστηκε με αυτά για μεγάλη περίοδο της ζωής του, εξελίσσοντας τα.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του άκουσε πολλούς σοβιετικούς στρατιώτες του να εκφράζουν παράπονα για την ποιότητα των όπλων τους. Επιπλέον, όπως δήλωσε αργότερα «ζήλευε τους Γερμανούς στρατιώτες, που ο καθένας του είχε το δικό του αυτόματο, ενώ εμείς συχνά πολεμούσαμε με ένα όπλο ανά τρεις. Έτσι, σκέφτηκα να σχεδιάσω ένα αξιόπιστο όπλο, για να έχουν οι στρατιώτες μας ένα μικρού μεγέθους αυτόματο όπλο, όπως είχαν οι Γερμανοί».

Μετά τον πόλεμο αποφάσισε να υλοποιήσει το σχέδιό του και το 1947 παρουσίασε ένα αυτόματο τυφέκιο, το οποίο προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους σοβιετικούς στρατιωτικούς κύκλους για την αντοχή του, τον απλό χειρισμό του, τη φονική δύναμη πυρός και τη φτηνή τιμή του. Δύο χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε από τον Κόκκινο Στρατό. Το επίσημο όνομα του όπλου, ΑΚ-47, προκύπτει από τα αρχικά του «Αφτομάτ Καλασνικόβα» («Αυτόματο του Καλάσνικοφ») και τον αριθμό 47, επειδή άρχισε να κατασκευάζεται το 1947.

Γρήγορα, το Καλάσνικοφ έγινε το πιο δημοφιλές φορητό όπλο στον κόσμο, εξαιτίας των μοναδικών του ιδιοτήτων. Με το «όπλο των φτωχών», όπως έχει αποκληθεί, πολεμούν τακτικές στρατιωτικές μονάδες, αλά και αντάρτες απελευθερωτικών κινημάτων. Έχει υπολογισθεί ότι πάνω από 100 εκατομμύρια ΑΚ-47 έχουν κατασκευασθεί από το 1947. 

Από το 1949 ο Καλάσνικοφ εγκαταστάθηκε στην πόλη Ιζέφσκ των Ουραλίων, όπου βρίσκονται πολλές από τις αμυντικές βιομηχανίες της Σοβιετικής Ένωσης και μετέπειτα της Ρωσίας. Διηύθυνε μέχρι τα ογδόντα του ένα σχεδιαστικό γραφείο, που είχε αναλάβει την εξέλιξη του ΑΚ-47 και τη δημιουργία και άλλων όπλων, όπως τα αυτόματα ΑΚΜ, ΑΚ-74, το οπλοπολυβόλο RPK, το ημιαυτόματο τυφέκιο Saiga και το πολυβόλο άρματος των 7,62 χιλιοστών. Στο σχεδιασμό των όπλων αυτών καθοριστική ήταν η συνεισφορά της δεύτερης συζύγου του Γεκατερίνα Μοϊσέγεβνα (1921-1977), η οποία ήταν διπλωματούχος μηχανικός και με την οποία είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Το 1953 ο Καλάσνικοφ έγινε μέλος του ΚΚΣΕ και διετέλεσε κατ’ επανάληψη βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Τιμήθηκε με πλήθος διακρίσεων και αναγορεύτηκε σε διδάκτορα των τεχνικών επιστημών, αν και ήταν αυτοδίδακτος.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις