Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μια Δηλητηρίαση

Αλήθεια… Δικαιούται ένας πολίτης το σχηματισμό προσωπικής γνώμης και έκφραση της; Και βέβαια θα σου απαντήσει κάποιος επαΐοντας, δημοκρατία έχουμε άλλωστε…..

Αλήθεια… Δικαιούται ένας πολίτης το σχηματισμό προσωπικής γνώμης και έκφραση της;

Και βέβαια θα σου απαντήσει κάποιος επαΐοντας, δημοκρατία έχουμε άλλωστε…

Ναι, αλλά ο σχηματισμός γνώμης προϋποθέτει κατοχή γνωστικού υλικού και ανεμπόδιστη μη κατευθυνόμενη ενημέρωση από την επικοινωνιακή σφαίρα. Εάν τα ΜΜΕ στοχεύουν με εσκεμμένες στρεβλώσεις γεγονότων, στην επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης και αποδοχής εκ μέρους των πολιτών, της θεσμικής λογικής της εξουσίας, τότε, ο σχηματισμός γνώμης συγκροτείται με μορφή διλημμάτων και φόβου ώστε να επιβληθεί εθελούσια συμμόρφωση κάτω από τις προστατευτικές φτερούγες του στιβαρού ηγέτη.   

Πόση άραγε ελευθερία σκέψης έχουν τα τηλεοπτικά υποκείμενα όταν παρακολουθούν αυτό:

Αλλά και αυτό:

Η διαφέντευση των πολιτών από τηλεορασάνθρωπους δεν είναι αμελητέα και ούτε έχει συγκυριακή επίπτωση. Τέτοιου είδους ρεπορτάζ, όπου η εικόνα δεν έχει ουδεμία σχέση με την περιγραφή του καημένου ρεπόρτερ, προκάλεσαν τον θυμό της πολιτικής εξουσίας.

Λόγω του αόρατου μα υπαρκτού κινδύνου για την κοινωνία από την υγειονομική απειλή του ιου Covid-19 η κυβέρνηση είχε πάρει, ορθώς, περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Χρειαζόταν όμως η διόγκωση μιας είδησης, η  κατασκευή της πραγματικότητα που την εξυπηρετεί,  από το επικοινωνιακό μιντιακό σύστημα για να επιβάλλει περιορισμούς στην περικοπή θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων  όπως την οριζόντια απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το δίκαιο της ανάγκης, πριν ακόμα επιμεληθεί του θέματος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το εξέφρασε ο κύριος Νίκος Χαρδιαλιάς- ο οποίος ασκεί κάθε απόγευμα κάποια απροσδιόριστα (σε μένα τουλάχιστον) καθήκοντα κυβερνητικού κήνσορα. Σε ρόλο μέντιουμ μετέφερε την βούληση της κυβέρνησης να επιβάλει το οριζόντιο μέτρο της γενικευμένη απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών, κατηγορώντας συλλήβδην έναν σαστισμένο κόσμο ως ανεύθυνο που δεν σέβεται τον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω Covid-19. Τα απειλητικά-προφητικά λόγια ήταν: «Η ελληνική πολιτεία και γνώριζε και γνωρίζει και θα συνεχίσει να γνωρίζει πια οχήματα περνούν τα διόδια. Ας είναι ξεκάθαρο αυτό»

Καταθέτω τον θαυμασμό μου στις ενορατικές δυνάμεις του κήνσορα…

Την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τον εκπρόσωπο του με τις ενορατικές δυνάμεις, και επέβαλε με «απόφαση του» την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω «ελλειμματικής πειθαρχίας των πολιτών»! Δηλαδή οι πολλαπλασιασμός των περιορισμών  και η έκδοσης αναγκαστικών νόμων δεν στηρίζονται στη ενεργητική συναίνεση των πολιτών σε μια κοινή προσπάθεια για προστασίας της δημόσιας υγείας , παρά στον εξαναγκασμό λόγω ελλειμματικής τους πειθαρχίας. Όλοι δηλαδή είμαστε εν δυνάμει «δολοφόνοι». Όμως για να καταδειχτεί αυτή η απειθαρχία των πολιτών χρειαζόταν πρώτα- πρώτα η μιντιακή διαμεσολάβηση.

Γιατί;

Μήπως εγώ, εσύ οι συμπολίτες μας είμαστε τόσο ασυνείδητοι που πρέπει να μας χειραφετήσουν;

Ας το δεχτούμε…

Όμως εκεί που είχαμε δεχτεί το αυστηρό πλαίσιο του συντεταγμένου δικαίου της ανάγκης, το οποίο επέβαλε σημαντικούς περιορισμούς στα ατομικά μας δικαιώματα είχαμε την, με τηλεφακό, δαιμονοποίηση της βόλτας καθώς και μια δημοσιογραφική αφηγηματική κατασκευή του επεισοδίου.

Ας ρίξουμε μια ματιά και ας ακούσουμε την εντεταλμένη αφήγηση:

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μόνο το αποτέλεσμα που προκάλεσαν αυτές οι εικόνες και οι αφηγήσεις των εισαγγελέων-παρουσιαστών, για την κοινωνία μας, η οποία αδιαφορεί για τα μέτρα που η κυβέρνηση επέβαλε και για τους ανεύθυνους που πίνουν το καφεδάκι τους «συνωστισμένοι» βάζοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Μα καλά δεν έχουμε ίχνος «ατομικής ευθύνης»;

Η προβολή του ρεπορτάζ προκάλεσε και πάλι δηλώσεις από τον κύριο Χαρδαλιά, σύμφωνα με τις οποίες «η μη τήρηση των μέτρων φέρνει νέα, πιο αυστηρά μέτρα». Δεν άργησε λοιπόν η απόφαση της κυβέρνησης, αλλά και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του δημάρχου Θεσσαλονίκης για το κλείσιμο της Νέας Παραλίας αλλά και η αναγγελία για νέο κύμα μέτρων που σκοπό θα έχουν την αυστηροποίηση της καραντίνας.

«Συνωστισμό» όμως κατέγραψαν τα ΜΜΕ και έξω από τα τραπεζικά καταστήματα λόγω της τελευταίας μέρας πληρωμής των συντάξεων.

Μικρό δείγμα:

Αμέσως μετά τα ρεπορτάζ ο κύριος Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε  «απαράδεκτους» όσους απόμαχους-τα πολυπληθέστερα θύματα της εν λόγω πανδημίας- πήγαν στις τράπεζες για να εισπράξουν την σύνταξη τους. Βλέπεται πρέπει οι γέροντες, και όχι μόνο, να μάθουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες i-bank…

Μάλιστα ο κήνσορας δεν δίστασε να δώσει λόγο σε μια αγανακτισμένη κυρία ονόματι  Χαρά Απαλαγάκη, η οποία βιοπορίζεται ως  εκπρόσωπος των τραπεζών. Η κυρία με ύφος μπλανζέ και δασκαλίστικο, καθώς θεωρούσε πως απευθύνεται σε διανοητικά αναπήρους, είπε πως «χρειαζόμαστε πειθαρχημένη συμπεριφορά[…] και  «πειθαρχημένη ελευθερία για να έχουμε μελλοντικά μια πλήρη ελευθερία[…]».

Μέρα με την μέρα διαμορφωνόμαστε με απόβλητα σοφίας…

Όμως  για άλλη μια φορά η κυβέρνηση χρειάστηκε την μιντιακή διαμεσολάβηση για να ανάγει την “ατομική ευθύνη” στο μόνο όπλο της. Και στην βάση αυτή είναι «λογικό» η καραντίνα να επεκτείνεται όλο και περισσότερο με περιορισμό των αδειών κυκλοφορίας, επιβολή χρονικού ορίου κατά την έξοδο, συλλήψεις, εξοντωτικά πρόστιμα κ.α.

«Η τηλεόραση μεγέθυνε ελάχιστες μειοψηφίες στις παραλίες και στα άλση. Καλά έκανε η τηλεόραση γιατί η πειθαρχία πρέπει να είναι απόλυτη» μας είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Βέβαια.

Πρέπει να αναστείλουμε την λογική την ερωτηματοθεσία, την τεκμηρίωση τον στοχασμό, γιατί η πειθαρχεία πρέπει να είναι απόλυτη!

Κοινωνικός αυτοματισμός, ο καθένας για την πάρτη του.

Άβουλος και φοβισμένος.

Φόβος…

Ένας μεταδοτικός υποβολέας.

Μια αίσθηση της απώλειας.

Μια βία καμουφλαρισμένη.

Ένας ισχυρός χειριστής ανθρώπων.

Οποίος ελέγχει τον φόβο κρατάει την μάζα από τα αρχίδια της. Την διαμορφώνει, την προγραμματίζει την κάνει υπάκουη. Η ασυνείδητη ιδιότητα κυριαρχεί.

Η εξουσία επενδύει  πολιτικά στο φόβο, είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη της, πάντα και παντού.

Η απόφαση, να πετάξει το μπαλάκι στους πολίτες η κυβέρνηση, είναι ιδεολογική. Ο κοινωνικός αυτοματισμός οδηγεί στο να βλέπεις τον συνάνθρωπό σου ανταγωνιστικά και ως εστία λοίμωξης, δηλαδή ως εχθρό σου. Η αφήγηση των media και της κυβέρνησης ρίχνει όλο το βάρος της ευθύνης στους «ανεύθυνους πολίτες» και κρύβει κάτω από το χαλί τις ευθύνες για την υπολειτουργία των νοσοκομείων, την κατάρρευση των δομών του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλειας και την συρρίκνωση ενός ήδη υποτονικού δικτύου πρόληψης. Ξέρουν πολύ καλά πως  στο όνομα της λεγόμενης «δημοσιονομικής εξυγίανσης» τα τελευταία 10 χρόνια το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν ανταποκρίνονται με ποιότητα και επάρκεια στις κοινωνικές ανάγκες. Εάν λίγο, μέσα σε αυτές τις απειλητικές συνθήκες πιεστεί, θα καταρρεύσει! (Όπως το χαρτί τουαλέτας; imerodromos.gr/opos-to-charti-toyaletas/?)

 Άλλωστε σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα: «μονοπωλιακές λογικές τύπου κοινωνικής ασφάλισης περιορίζουν την επενδυτική αποτελεσματικότητα» και πως οι ατομικές προσδοκίες σε επίπεδο που να σημαίνει όση περίθαλψη χρειαζόμαστε και θέλουμε, στον χρόνο που τη θέλουμε […] θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μάλλον ως ιδανικές, παρά ως ρεαλιστικές.»

Όμως, οφείλω να ξεκαθαρίσω, πως σίγουρα υπάρχει ατομική ευθύνη που επιφορτίζει τον άνθρωπο με την κοινωνική και ηθική ευθύνη να δρα χωρίς να επηρεάζεται από μηχανισμούς διαμόρφωσης της συνείδησης. Μένουμε μέσα γιατί έχουμε ατομική κοινωνική συνείδηση που μας ωθεί να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας, και το τιτάνιο έργο των γιατρών, των νοσοκόμων και των εργαζόμενων του δημόσιου συστήματος υγείας.

Όμως η ισοτιμία στην υγεία, ρε νεοφιλελεύθερα αρπαχτικά, δεν είναι ζήτημα «ατομικής ευθύνης» ή ατομικής επιλογής, αλλά αφορά ένα πλαίσιο κοινωνικών αρχών άμβλυνσης των οικονομικών ανισοτήτων και υπάρχει ρητά κατοχυρωμένη ως συνταγματικό δικαίωμα. Η υγεία είναι αγαθό προτεραιότητας και δεν στηρίζεται στην φιλανθρωπία των επενδυτών και στον εθελοντισμό των εφοπλιστών.

Να όμως που «δίπλα στην πανδημία του κορωνοϊού έχει ξεσπάσει και μια πανδημία… “ευεργεσίας”. Καθημερινά, μια σειρά εταιρείες, ιδρύματα πλουτοκρατών και επιφανείς αστέρες της αστικής μας τάξης ανακοινώνουν δωρεές προς το Δημόσιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  δείχνοντας έτσι το φιλάνθρωπο πρόσωπο και την αστείρευτη κοινωνική ευαισθησία που κατακλύζει το είναι τους». (Πανδημία… “δωρεών” και γλειψίματος… “ευεργετών”imerodromos.gr/epese-pandimia-quot-doreon-quot-kai-gleipsimatos-quot-eyergeton-quot-ton-p-theodoropoyloy-n-mpogiopoyloy2/ )

Ωστόσο η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θεωρεί πως η υγεία έχει καταναλωτικό και επενδυτικό χαρακτήρα, κατ’ ουσίαν βοηθάει να υπάρχει μια ελάχιστη αλλά αποδεχτή μορφή περίθαλψης για την φοβισμένη, υποταγμένη χωρίς καμιά παρέκκλιση, μάζα.

Η συντήρηση της ελάχιστης διανομής υγειονομικής προφύλαξης στον πληθυσμό συνιστά έναν δείχτη ασφαλείας για την αποφυγή πολιτικής αναταραχής που δυνητικά, σε εποχή κρίσης, θα έβαζε σε κίνδυνο την νομιμοποίηση και την ευημερία του μηχανισμού της αγοράς και τα χρήματα των επενδυτών.

Όμως, ο μέσος πολίτης δεν διαθέτει ή δεν θέλει να διαθέτει λόγω αποστασιοποιημένης γαλήνης ή φόβου, τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατανομή δημόσιων πόρων στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Αυτή η αδιαφορία ή η άγνοια είναι που εξασφάλισαν την συναίνεση της μάζας στην κυβέρνηση η οποία προχώρησε σε περαιτέρω αναδιανομή δημόσιου χρήματος λόγω έκτακτων κοινωνικών αναγκών επιχορηγώντας με 30.000.000 ευρώ ιδιωτικές δομές υγείας «στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού». (imerodromos.gr/koronoios-30-ekat-eyro-stis-idiotikes-domes-gia-klinikoys-kai-ergastiriakoys-elegchoys/)

Ωστόσο δεν είναι μακριά η μέρα που τα ΜΜΕ ωθούμενα από την πρόσφατη δημόσια χρηματοδότηση των 11.000.000 ευρω και σε ρόλο πανόπτη καθοδηγητή μεταξύ των ανθρώπων και της πραγματικότητας, θα παρουσιάσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως  τον ηγέτη που κατάφερε να ωριμάσει «μια απείθαρχη κοινωνία».

Να !

Κοιτάτε ρε..

Ο Ηγέτης Κυριάκος Μητσοτάκης, μάχιμος, στην πρώτη γραμμή αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο, απέναντι στην υγειονομική απειλή πήρε την γενναία πρωτοβουλία και καλεί τους βουλευτές της ΝΔ, τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του Κορωνοϊού.

Απολαύστε υπεύθυνα:

«Η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των καθηκόντων της και αναμένει ότι αυτοί στους οποίους απευθύνεται το μήνυμα αυτό, θ’ αναλάβουν επίσης, ως ευσυνείδητοι πολίτες που οφείλουν να είναι, τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι η απομόνωση στην οποία τώρα βρίσκονται συνιστά πράξη αλληλεγγύης προς το υπόλοιπο του έθνους μας. Η κυβέρνηση και το έθνος αναμένουν από τον καθένα σας να εκπληρώσει το χρέος του». Έγραφε ο Ζοζέ Σαραμάγκου στο εξαιρετικό βιβλίο του «Περί Τυφλότητος» όπου ένας ιός αρχίζει να μεταδίδεται πολύ γρήγορα οδηγώντας σταδιακά στο σκοτάδι της τυφλότητας τους πολίτες. Ο κόσμος εγκλωβίζεται στις αυστηρές συνθήκες κυβερνητικής επιτήρησης η οποία σε μια διαρκή προσπάθεια εκμετάλλευσης του φόβου και χειραγώγησης, καταφέρνει να στρέψει τον ένα εναντίον του άλλου…

Όμως είναι ανοησία να προστρέχω σε μυθιστορήματα για να επιβεβαιώσω την πραγματικότητα!

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε το χρέος της…

Τώρα είναι η σειρά μας!   

Να μια γεύση, από τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, του τι μας περιμένει:

Μετά το πέρασμα του SARS-CoV-2, θα ξυπνήσουμε μέσα στην μαύρη νύχτα και τότε είναι που θα αντιληφθούμε ότι ο εφιάλτης είναι πραγματικός. Τόσο πραγματικός, όπως οι ομαδικές απολύσεις με sms, η εκ περιτροπής εργασία, και με μισό μισθό, η δουλειά τις Κυριακές, η περικοπή των μισθών στο δημόσιο, η μείωση των συντάξεων, σύνταξη στα 72 και  ανάλογα της προϋπάρχουσας «ασφαλιστικής κατάστασης», η μείωση των δημοσίων δαπανών για την υγεία και την παιδεία, η παραχώρηση της διαχείρισης των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες, η αναστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, η οριοθέτηση της κοινωνικής συμπεριφοράς από την εξουσία, και άλλα πολλά τα οποία σήμερα φαντάζουν σαν μια κανονικότητα…Λόγω εκτάκτων συνθηκών κινδύνου βεβαίως –βεβαίως…

Προσέξτε όμως εσείς που ελέγχετε τoν κόσμο των σημασιών και των ερμηνειών: Ό,τι ξεκινά με φόβο μ΄ αυτόν και θα τελειώσει…

Καληνύχτα σας.