Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Προεκλογικός (και προκλητικός) αυτοθαυμασμός, προνόμια στα αφεντικά και «ψίχουλα» πέρα και από την οριακή επιβίωση στο λαό

Σε μια προεκλογική ομιλία αυτοθαυμασμού (που έφτανε σε κωμικά σημεία) προχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού..

Σε μια προεκλογική ομιλία αυτοθαυμασμού (που έφτανε σε κωμικά σημεία) προχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τον εαυτό του σαν «ικανό καπετάνιο» που δεν πρέπει να χάσει η χώρα, λέγοντας πως στις εκλογές δεν θα ψηφίσουμε μόνο για κυβέρνηση αλλά και για κυβερνήτη του τόπου. Ευθέως, στην αρχή της ομιλίας του, είπε πως «οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί». Ζήτησε πολλές φορές «δεύτερη ευκαιρία» στην κυβέρνηση του, την οποία και χαρακτήρισε …προοδευτική.

«Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες. Τίποτα από όσα πέτυχαμε δεν είναι δεδομένα. Με μια λάθος κίνηση όλα μπορούν να γκρεμιστούν», ισχυρίστηκε μια με έπαρση που όχι μόνο δεν προκύπτει από πουθενά, αλλά, αντίθετα, προσπαθεί να καλύψει όλες τις βάρβαρες κυβερνητικές επιλογές. Στάθηκε στις «ευθύνες» του μέλλοντος της χώρας, λέγοντας, σε ένα ντελίριο υπεροψίας:  «Αν δεν τις αναλάβουμε (σ.σ: τις ευθύνες) εμείς, τότε ποιος;»

Ο πρωθυπουργός είχε το θράσος να απευθυνθεί στα «γεράκια της δημοσιονομικής πειθαρχίας» που τον κατηγορούνε, όπως είπε, ότι δίνει πολλά (!).  

Ως προς τα ίδια τα μέτρα και το «πακέτο» που ανακοίνωσε αυτό μπορεί να συμπυκνωθεί ως εξής: «Ψίχουλα» πέρα από την οριακή επιβίωση για τους πολλούς και μεγάλα προνόμια, «ζεστό χρήμα» για τους κατέχοντες, στους οποίους προσέφερε και νέα «γήπεδα» για «μπίζνες».

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε οκτώ μέτρα «στήριξης» μέχρι το τέλος του 2022 και «12 αλλαγές μέχρι το τέλος του 2023». Στα περισσότερα μέτρα υπήρχε σύνδεση με την κερδοφορία των επιχειρήσεων. 

Για αντιληφθεί κανείς το κέντρο των «παροχών» Μητσοτάκη χρειάζεται να σταθεί σε δύο χαρακτηριστικά μέτρα που ανακοίνωσε:

Απαλλαγή από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που θα μετατρέπουν συμβάσεις από μερικής σε πλήρους απασχόλησης. Πέρα από την μεγάλη απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών ακόμα και η ίδια η μετατροπή της σύμβασης θα είναι ελεγχόμενη και στο όριο της επιβίωσης για τους μισθούς των εργαζομένων. 

Παραχώρηση κρατικών οικοπέδων και εκτάσεων σε κατασκευαστικές εταιρείες προς εκμετάλλευση. Το ένα μέρος υποτίθεται ότι θα δίνεται για φθηνά ενοίκια και το άλλο μέρος για πλήρη εκμετάλλευση από το κατασκευαστικό κεφάλαιο. Σαν να μην έφτανε αυτό οι  κατασκευαστικές εταιρείες εισχωρήσουν και στα προγράμματα για φοιτητικές εστίες μέσω ΣΔΙΤ.

Για το λαό ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε …τα γνωστά «ψίχουλα»: Μέχρι το τέλος του 2022 τα καθιερωμένα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους. Επίσης, φοιτητικό επίδομα 1500 ευρώ, επίδομα θέρμανσης ύψους (300 εκατ. ευρώ συνολικά) με προτροπή και… κίνητρα για επιστροφή στο (πανάκριβο) πετρέλαιο.  Επιπλέον: Επιδότηση για λιπάσματα και ζωοτροφές σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Επέκταση του προγράμματος ανακυκλώνω συσκευές και του προγράμματος τουρισμού, αποζημιώσεις στις ένοπλες δυνάμεις.

Για το 2023 ανακοίνωσε ότι θα μονιμοποιηθεί η κατά 3 μονάδες μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Μειώνεται το μισθολογικό βάρος των επιχειρήσεων», είπε περήφανα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και έταξε αύξηση των συντάξεων για όσους έχουν χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Την αύξηση την υπολόγισε κοντά στο …τεράστιο 6% την ώρα που οι συντάξεις έχουν φτάσει εκεί που δεν πάει άλλο. 

Κατά τα άλλα «έπαιξε» με τις παρατάσεις: Επέκταση του επιδόματος μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες, διατήρηση μέχρι τον Ιούνιο του 2023 του μειωμένου ΦΠΑ, αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή μέχρι το τέλος του 2024.

Τέλος, έταξε (γενικόλογα) ότι ο ο κατώτερος μισθός θα αυξηθεί από τον Μάιο του  του 2023 με απόφαση του εκάστοτε υπουργού και χωρίς συλλογική διαπραγμάτευση. Ανακοίνωσε αύξηση μόλις 10% των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών, παραδεχόμενος ότι είναι μικρή.

Για τα ενεργειακά δεν ξέχασε να πει ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα» Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων επανέλαβε την προκλητική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για «ένα επιχειρησιακό λάθος» για το «ανέλαβε αμέσως την αντικειμενική πολιτική ευθύνη».

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά αυτή τη φορά δεν επέλεξε να σταθεί στη βοήθεια των «συμμάχων» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που κρατούν κάτι παραπάνω από ίσες αποστάσεις παίζοντας – στην ουσία – το παιχνίδι της Τουρκίας. Ανταπάντησε στα «νταηλίκια» (όπως τα χαρακτήρισε) του Ερντογάν με τσάμπα μαγκιά: «Ας σταματήσουν λοιπόν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση.  Ούτε μας φοβίζουν, ούτε μας πτοούν. Άλλωστε στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μια ελληνική λέξη που συμπυκνώνει την δύναμη του έθνους μας “όχι κύριε Ερντογάν“.  Και για να το πω στη γλώσσα που ίσως καταλαβαίνει καλυτέρα. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα»  

Σχετικά θέματα

Απόψεις