Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Turkey‘s House, κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο Μανχάταν.

Από τη συνάντηση, αλλά και από την ομιλία του Ερντογάν, νωρίτερα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ατζέντας για το Κυπριακό και η «συνδιαχείριση» στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες». «Προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα, σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, μέτρων οικοδόμησης, οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας. Συμφωνήσαμε επίσης το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη» είπε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε να αναφερθεί στο μεταναστευτικό με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, η ΕΕ και η Τουρκία: «Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές».

Σε δήλωσης που έκανε η τουρκική προεδρία υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων: «Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν». «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα. Γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι μια κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. Στους Υπουργούς Εξωτερικών ανατέθηκε η συνέχιση της εργασίας και του συντονισμού για την προώθηση του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη», συμπληρώνεται. 

Να τονιστεί ότι από την ομιλία του Ερντογάν στον ΟΗΕ, όπου ζήτησε αναγνώριση του «ψευδοκράτους» στην Κύπρο, διαψεύδεται ο εφησυχασμός και το  «θετικό κλίμα» που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Η δεδομένη κατεύθυνση της περιβόητης ΝΑΤΟϊκής συνοχής δείχνει ότι στο παρασκήνιο των συνομιλιών έχει ανοίξει η αντζέντα και για το Κυπριακό, αλλά και για τη «συνδιαχείριση» στο Αιγαίο.