Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος για τα Πανεπιστήμια!

Οι φοιτητές απαιτούν ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών

Ο νέος νόμος για τα Πανεπιστήμια να μην κατατεθεί! Οι φοιτητές απαιτούμε ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, τονίζει σε ανακοίνωση το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για νέο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση με σειρά ρυθμίσεων για ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ και σύνδεσής τους με τα ντόπια και διεθνή μονοπώλια. Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Η ανακοίνωση του ΜΑΣ:

Το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε σε έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, το νέο νόμο – πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ντύνοντάς τον με ψεύτικες υποσχέσεις ότι «όλα αλλάζουν στα ΑΕΙ».

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ξέρουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση στα Πανεπιστήμια!! Χορτάσαμε από λόγια για «μεγάλες αλλαγές» που πάντα οδηγούν εμάς και τις σπουδές μας σε ακόμα χειρότερη θέση. Ο νέος νόμος – πλαίσιο δεν έχει καμία σχέση με «τα θέλω μας», με τις δικές μας ανάγκες για αναβάθμιση των σπουδών μας, αφού πατά πάνω στα «χνάρια» όλου του νομοθετικού πλαισίου αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα ο νέος νόμος:

  • Βάζει τα πτυχία μας στο στόχαστρο, αφού ενισχύει την κατεύθυνση για «πτυχία – σούπα» με σκόρπιες γνώσεις, χωρίς επαγγελματική αναγνώριση. Πλέον, τα προγράμματα και οι τίτλοι σπουδών, θα ανατρέπονται μέσα σε ένα βράδυ, μαθήματα θα καταργούνται, ενώ δίνεται η δυνατότητα ακόμα και για ίδρυση 2ετών ή 3ετών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων κατάρτισης με απόφαση κάθε Τμήματος!! Ουσιαστικά το πτυχίο γίνεται ακόμα περισσότερο ένα «προσόν», ένας κρίκος στο μεγάλο κυνήγι πιστοποιητικών και δεξιοτήτων, ενώ η διαμόρφωση «ατομικών» πτυχίων μέσω τις επιλογής μαθημάτων από διαφορετικά τμήματα χτυπά τα επαγγελματικά μας δικαιώματα!
  • Μας αναγκάζει να βάζουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ανεβάζοντας το κόστος σπουδών αφού ορίζει διευθυντή – manager για το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο που θα αναζητά χορηγίες και πόρους μέσα από την εμπορευματοποίηση της γνώσης και της ήδη υποβαθμισμένης φοιτητικής μέριμνας, συγκροτεί Ανώνυμες Εταιρείες για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ. Εκτινάσσει τα δίδακτρα, των οποίων το ύψος πλέον απελευθερώνεται!! Η κυβέρνηση μοιράζει 604 εκατ. ευρώ για την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης, αλλά ούτε ευρώ για να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια, να ενισχυθούν οι υποδομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Ενισχύει τον ασφυκτικό έλεγχο σε κάθε ΑΕΙ για την εφαρμογή των αντιδραστικών κατευθύνσεων. Όχι μόνο κόβουν το 20% της κρατικής χρηματοδότησης ανάλογα με την αξιολόγηση με κριτήρια της αγοράς, αλλά κάθε πανεπιστήμιο θα υπογράφει «μνημόνιο» (στρατηγικό σχέδιο) και θα ελέγχεται για το αν περικόπτει δαπάνες, αν εφαρμόζει την πολιτική του υπουργείου, αν λειτουργεί με όρους επιχείρησης.
  • Επιταχύνει και διευκολύνει την ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των κολλεγίων!

Οι φοιτητές απορρίπτουμε το νέο νόμο!! Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας κόντρα στην εμπορευματοποίησή της, ο αγώνας για ολοκληρωμένα σύγχρονα προγράμματα σπουδών που θα αποτελούν τη μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά! Για αυτό παλεύουμε ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που διαμόρφωσαν το Πανεπιστήμιο που σήμερα σπουδάζουμε και δεν ικανοποιεί τις ανάγκες μας! Ο νέος νόμος – πλαίσιο είναι φτιαγμένος από τα ίδια υλικά που έφεραν το Πανεπιστήμιο μέχρι εδώ, για αυτό και οι φοιτητές ξεκαθαρίζουμε από τώρα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να τον καταθέσει!

Διεκδικούμε:

  • Ο νέος νόμος – πλαίσιο να μην κατατεθεί.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και οι νόμοι Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, που θα προωθούν τη σύνδεση θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής με κριτήριο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων επιστημόνων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
  • Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων.
  • Όχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων. Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των κολεγίων.

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις