Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μεταξύ Κύπρου και Ρόδου το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» 

Την πρόθεσή του να εντείνει τα πολυεπίπεδα παζάρια -προκειμένου να προχωρήσουν οι επικίνδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο, Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο,..

Την πρόθεσή του να εντείνει τα πολυεπίπεδα παζάρια -προκειμένου να προχωρήσουν οι επικίνδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο, Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο, στο όνομα της «συνοχής» της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ- εξέφρασε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στη 14η Σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων ο Τούρκος πρόεδρος, αφού είπε ότι «η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα “play maker”, που έχει αφήσει το στίγμα της στις διεθνείς σχέσεις» και ότι «επιδιώκει την ανάμειξή της σε πολλά κρίσιμα θέματα και η στάση της παρακολουθείται στενά», ισχυρίστηκε ότι «δεν επιδιώκουμε να τσακωθούμε με κανέναν. Προσπαθούμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των φίλων μας».

Ο Ρ.Τ. Ερτνογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με κανέναν, ειδικά με τους γείτονές μας. Είμαστε έτοιμοι να βρούμε ένα κοινό σημείο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας. Ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία μας για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Αναδεικνύοντας δε ότι η τουρκική πλουτοκρατία θα παζαρέψει το ρόλο της σε μια σειρά «μέτωπα» για να διασφαλίσει ανταλλάγματα για τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφέρει: «Η Τουρκία, που βρίσκεται στην καρδιά τριών ηπείρων, δεν μπορεί να παρακολουθεί τα γεγονότα από τις κερκίδες. Είναι υποχρέωση μας να βρισκόμαστε στο γήπεδο. Παρεμβαίνουμε στα γεγονότα της περιοχής μας θέτοντας στο επίκεντρο την Τουρκία».

Ενώ, διατηρώντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και ενώ η Αγκυρα δεν παύει λεπτό να περηφανεύεται για την τεράστια αναβάθμιση της πολεμικής της μηχανής, συμπλήρωσε ότι «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα της διπλωματίας, στοιχεία σκληρής και ήπιας ισχύος. Το να είμαστε ενεργοί στο πεδίο και στο τραπέζι δεν είναι για μας επιλογή αλλά υποχρέωση. Οπως δεν επιδιώκουμε την ένταση, έτσι δεν ενδίδουμε και σε πιέσεις, υπομονετικά και έντιμα. Μας ενδιαφέρει η προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας», ξεκαθάρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ανακοίνωσε πωςθα κατευθυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν».

Σύμφωνα με σχετική NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, δεσμεύει περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου για έρευνες για ένα διάστημα έξι μηνών, από τις 10 Αυγούστου έως τις 6 Φλεβάρη.

Η πρώτη αποστολή του γεωτρύπανου είχε γίνει τον Αύγουστο του 2022, με τον απόπλου του να συνθέτει μία μεγάλη φιέστα της κυβέρνησης Ερντογάν, με τον Τούρκο ηγέτη να κάνει λόγο για «το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της Ενέργειας» και συνεργάτες του να μιλούν για ένα Αιγαίο που «πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις