Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μέση Ανατολή: Συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο νέο μακελειό – Ο ρόλος της Σούδας, τεθωρακισμένα στη Θεσσαλονίκη

Η Σούδα «βούλιαξε» ήδη από πλοία των ΗΠΑ, καθώς τις τελευταίες μέρες έδεσαν εκεί τα φορτηγά πλοία υποστήριξης του Αμερικανικού Στόλου USAV JAMES LOUX, USAV MATAMOROS, USAV MONTERREY και USAV WILSON WHARF

Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας σε όλο το τόξο των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων από την Ερυθρά ως τη Μαύρη Θάλασσα. Σε έναν καταιγισμό εξελίξεων, οι Αμερικανοί στέλνουν πλοία τους το ένα μετά το άλλο να δέσουν στα λιμάνια από Σούδα ως Θεσσαλονίκη, φορτία του θανάτου διεκπεραιώνονται από τη Βόρεια Ελλάδα προς την Ουκρανία, ενώ την ίδια ώρα ελληνικά αρματαγωγά και φρεγάτες χαράζουν ρότα για Λίβανο, με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ισραήλ να είναι σε «επαφές» για τη σχεδιαζόμενη επέμβαση εναντίον της Χεζμπολάχ.

Χαρακτηριστικά τα σχέδια απεγκλωβισμού πολιτών από τον Λίβανο που απεργάζονται στα αρμόδια επιτελεία στην Αθήνα, καθώς η εμπλοκή στις επεμβάσεις του ευρωατλαντικού άξονα σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό και όλους τους λαούς της περιοχής, όπως και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που καλείται ξανά να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αυτή που άναψαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε μεσοβδόμαδα ο «Ριζοσπάστης», η ελληνική κυβέρνηση αναμένει καταρχάς την εκδήλωση ιρανικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ το αργότερο έως τις 15/8, σε αντίποινα για την προκλητική δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της ΧαμάςΙσμαήλ Χανίγια, από το Ισραήλ (με τις πλάτες των ΗΠΑ) στην Τεχεράνη στις 31/7.

Ταυτόχρονα, σε «επαφές» με την κυβέρνηση Νετανιάχου επιβεβαιώθηκε ότι οι Ισραηλινοί, εκτός από τις επιχειρήσεις τους εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, θα επέμβουν και στον νότιο Λίβανο, εναντίον της Χεζμπολάχ.

Σε αυτό το φόντο και καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η κρίση θα κλιμακωθεί, εξετάζονται σενάρια απεγκλωβισμού πολιτών με ελληνικό ή κυπριακό διαβατήριο, ενώ αν ζητηθεί βοήθεια από άλλες κυβερνήσεις, συνδρομή θα παρασχεθεί και για υπηκόους άλλων κρατών – μελών της ΕΕ. Κατά πληροφορίες, βασικές χώρες που επιθυμούν να επαναπατρίσουν πολίτες τους από τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή (με ερώτημα βέβαια για τις πραγματικές τους ιδιότητες και τους λόγους φυγάδευσής τους), όπως οι ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία και Γερμανία, βρίσκονται σε άμεση επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. Το αεροδρόμιο της Αθήνας καθώς και η αεροπορική βάση της Σούδας αποτελούν σημεία στα οποία αεροπλάνα που θα χρησιμοποιηθούν από αυτές τις χώρες (πολιτικά ή στρατιωτικά) για απεγκλωβισμούς ανθρώπων τους, μπορεί να μετασταθμεύσουν και να εξυπηρετηθούν, όπως άλλωστε συνέβη τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 2023, μετά τα γεγονότα στο νότιο Ισραήλ και την έναρξη της γενοκτονίας στη Γάζα.

Αποστολές σε ζώνες πυρός

Σε κάθε περίπτωση, σε υπουργείο όπου συντονίζεται η όλη υπόθεση υπολογίζεται ότι στον Λίβανο διαμένουν 3.000 – 3.500 άμαχοι με ελληνικό διαβατήριο. Για τον απεγκλωβισμό τους έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα αρματαγωγά «Σάμος» και «Ικαρία», τα οποία θα προσεγγίσουν συνοδευμένα από φρεγάτα για να τους εξασφαλίσει αντιαεροπορική / αντιπυραυλική προστασία.

Σκοπός είναι να δέσουν στον νότιο Λίβανο, συγκεκριμένα στο λιμάνι της Naqoura, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Θεωρείται «ό,τι ασφαλέστερο» μπορεί να υπάρχει σε μια περιοχή που έτσι κι αλλιώς βράζει (σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, το ισραηλινό πυροβολικό έβαλλε τις προηγούμενες μέρες κατά θέσεων στα νότια προάστια της πόλης). Είναι έδρα της UNIFIL, δύναμης που από το 1978 – και με «καπέλο» ΟΗΕ – βρίσκεται εκεί υποτίθεται για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Η φρεγάτα «Κουντουριώτης» πλέει ήδη στα ανοιχτά του Λιβάνου, ενταγμένη ακριβώς στην επιχείρηση UNIFIL, για την επικινδυνότητα της οποίας ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα. Σε κάθε περίπτωση, ετοιμασίες λέγεται ότι γίνονται και στη φρεγάτα «Λήμνος», που ενδέχεται να ακολουθήσει στην αποστολή.

Στην περίπτωση που θελήσει να απομακρυνθεί μικρός μόνο αριθμός, π.χ. 200 άτομα, από τον Λίβανο, τότε προκρίνεται εναλλακτικό σχέδιο, αυτό του απεγκλωβισμού τους με μεταγωγικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με ερώτημα βέβαια πού θα προσγειωθούν και υπό ποιες συνθήκες.

Σημειωτέον, νοτιότερα επιχειρεί και έτερη μονάδα του Στόλου, αφού για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διαδοχικά στον Κόλπο του Αντεν τις φρεγάτες «Υδρα» και «Ψαρά», οι οποίες μάλιστα ενεπλάκησαν με πυρά εναντίον εισερχομένων, προερχόμενων από το έδαφος της Υεμένης. Πρωταγωνιστώντας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» στην περιοχή, η κυβέρνηση ετοιμάζει για αντικατάσταση της φρεγάτας «Ψαρά», όταν επιστρέψει από την αποστολή της, περί τα μέσα Σεπτέμβρη όπως υπολογίζεται, έτερη φρεγάτα, τη «Σπέτσαι», στην οποία ήδη γίνονται εργασίες επισκευών και αναβάθμισης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση έστειλε, εδώ και 3 χρόνια, προσωπικό και πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους – αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας – ΕΛΔΥΣΑ) στη Σαουδική Αραβία για την προστασία ενεργειακών και άλλων υποδομών της, βάζοντας μια ακόμα ψηφίδα στο «πέλαγος» των αμερικανοΝΑΤΟικών υποδομών στην περιοχή.

«Βούλιαξε» η Σούδα – σε επιφυλακή και η Λάρισα

Στο μεταξύ, η Σούδα «βούλιαξε» ήδη από πλοία των ΗΠΑ, καθώς τις τελευταίες μέρες έδεσαν εκεί τα φορτηγά πλοία υποστήριξης του Αμερικανικού Στόλου USAV JAMES LOUX, USAV MATAMOROS, USAV MONTERREY και USAV WILSON WHARF, καράβια με τεράστιες δυνατότητες μεταφοράς φορτίων και logistics για τους Αμερικανούς, οι οποίοι, σημειωτέον, φορτώνουν την ευρύτερη περιοχή διαρκώς με πρόσθετες μονάδες, όπως αεροπλανοφόρα και άλλα πλοία, τα οποία υπολογίζουν σε υποστήριξη από την Κρήτη σε ό,τι αφορά την επιμελητεία τους, μικροεπισκευές και τη μέριμνα.

Στο ίδιο μοτίβο, σε επιφυλακή έχει τεθεί και η Αεροπορική Βάση της Λάρισας, την οποία «αξιοποιεί» η 371 Expeditionary Air Base Squadron (EABS) της US Air Force, έχοντας απλωθεί σε υποδομές της 348ης Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (το 2017 ανέστειλε τη λειτουργία της με την απόσυρση των αεροσκαφών RF-4E Phantom II). Θυμίζουμε ότι από την άνοιξη του 2022 «σταθμεύουν» επί μονίμου βάσεως στην 110 Πτέρυγα Μάχης τουλάχιστον 4 UAV λειτουργώντας ως τα «μάτια» των Αμερικανών σε όλη τη ζώνη των αντιπαραθέσεων, αφού έχοντας μεγάλη ακτίνα δράσης (περίπου 1.850 χλμ.) επιτηρούν από τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Η Μοίρα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση και γιγαντιαίων αμερικανικών μεταγωγικών που επίσης έχουν αξιοποιήσει τη βάση.

Βόρεια δε της Κρήτης πλέει, αναμένοντας διαταγές για την επόμενη αποστολή του, το φορτηγό πλοίο των Αμερικανών MV «Roy P. Benavidez», το οποίο τον Μάρτη 2024 – υπαγόμενο στη Maritime Administration (MARAD) του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ – είχε σταλεί στη Γάζα να συνδράμει την κατασκευή πλωτής προβλήτας, μεταφέροντας μηχανήματα και υλικά.

Αμερικανικά τεθωρακισμένα στη Θεσσαλονίκη

Εξάλλου, στη Θεσσαλονίκη έδεσε το MV «Ocean Jazz», το οποίο, θυμίζουμε, δέχτηκε επίθεση από τους Χούθι της Υεμένης στις 22/1 φέτος στον Κόλπο του Αντεν καθώς οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το πλοίο ως φορτηγό για στρατιωτικά φορτία (military cargo). Ετσι άλλωστε απέπλευσε, κατάφορτο, στις 17/7, από το Military Ocean Terminal Sunny Point (MOTSU) στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά terminal στον κόσμο και βασικό σημείο για αποστολές πυρομαχικών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην άλλη ακτή του Ατλαντικού.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξεφόρτωσε άλλα 255 Τροχοφόρα Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνωρίσεως M1117 (4×4) από τα συνολικά 1.202, τα οποία «παραχωρήθηκαν» στον Ελληνικό Στρατό ως «πλεονάζον υλικό» (EDA) από τις ΗΠΑ στο διάστημα 2021 – 2024, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει από καλύτερες θέσεις και με πιο εξελιγμένα μέσα ρόλο Ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή. Αν και η παραχώρησή τους ως EDA προπαγανδίζεται ότι ήταν δωρεάν, η ελληνική πλευρά επιβαρύνθηκε με τα έξοδα για την προετοιμασία των οχημάτων και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, με τη συνολική δαπάνη να υπολογίζεται σε 97,14 εκατ. δολάρια, όταν για τα λαϊκά στρώματα και τις τεράστιες ανάγκες τους σε καιρούς γενικευμένης ακρίβειας η κυβέρνηση δεν επιφυλάσσει παρά ψίχουλα.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται ο ρόλος που παίζει πλέον η Βόρεια Ελλάδα στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, ως κόμβος διεκπεραίωσης τέτοιων φορτίων, όπως συχνά έχει αναδειχτεί με αποστολές τους από Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη προς το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, και μάλιστα σε μια στιγμή που η ένταση εκεί περνά σε νέα επίπεδα, όπως καταμαρτυρούν οι σφοδρές συγκρούσεις στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ μετά την εισβολή ουκρανικών μονάδων, η αποστολή ΝΑΤΟικών F-16 στην κυβέρνηση Ζελένσκι κ.ά.

Καύσιμα για Περσικό – Τόνοι αίματος από Πειραιά για Ισραήλ

Τέλος, ενδεικτικά της πολύμορφης εμπλοκής της χώρας στη σύγκρουση είναι και τα εξής:

Ναυλομεσίτες έχουν βγει στην αγορά και ψάχνουν, κατ’ εντολή του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, τάνκερ ειδικών προδιαγραφών ικανό να μεταφέρει τουλάχιστον 310.000 βαρέλια καυσίμου τύπου JA1 (για αεροσκάφη). Το πλοίο σχεδιάζεται να φορτώσει από το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων (Δυτική Αττική) και τα διυλιστήρια της ευρύτερης περιοχής, ενώ κατόπιν προορισμός ορίζεται το Mesaieed στο Κατάρ, προκειμένου να ανεφοδιαστούν οι αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στον Περσικό.

Να καταγραφεί, δε, και το γεγονός ότι μεγάλη παρτίδα με τόνους από φιάλες αίματος φορτώθηκε τις προηγούμενες μέρες σε πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο κατόπιν απέπλευσε με προορισμό το Ισραήλ.

Το σκηνικό, επομένως, μυρίζει μπαρούτι και η βαθύτερη ελληνική ανάμειξη στο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή προετοιμάζεται μεθοδικά από την κυβέρνηση, με τη συνένοχη στήριξη ή σιωπή και των άλλων κομμάτων. Καθώς αυτό δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο, το δυνάμωμα των εργατικών – λαϊκών αγώνων ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή είναι η καλύτερη ασπίδα για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Αυτό το μήνυμα έστειλαν και οι κινητοποιήσεις που οργάνωσαν μέσα στη βδομάδα φορείς και σωματεία, με αφορμή την 79η μαύρη επέτειο ρίψης ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, απαιτώντας «καμία εμπλοκή – καμία συμμετοχή» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις στη χώρα, να γυρίσουν πίσω τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Αναδημοσίευση από τον  «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Σχετικά θέματα

Απόψεις