Πολιτική

Έτσι, ζητάμε το νέο μνημόνιο…

Την υπογραφή νέου μνημονίου ζητάει από τους «θεσμούς» η κυβέρνηση με την αίτηση προς το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMS) για τριετές πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Το αίτημα της κυβέρνησης  προς τον EMS υπέβαλε χθες (Τετάρτη)  ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως προκύπτει από την επιστολή του κ. Τσακαλώτου, η κυβέρνηση αιτείται τη χρηματοδότηση επικαλούμενη τα άρθρα 12, 13 και 16 του κανονισμού του ESM. 

Συγκεκριμένα λοιπόν, στο άρθρο 13 αναφέρεται:  «Εάν εκδοθεί απόφαση σύμφωνα με την παράγραφο 2, το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή– σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ – να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ μνημόνιο κατανόησης («ΜΚ») όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του ΜΚ αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί». (Το πλήρες κείμενο  των άρθρων 12, 13 και 16 του κανονισμού του ESM μπορείτε να το διαβάσετε  εδώ

Η επιστολή Τσακαλώτου 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσιάζω αίτημα για υποστήριξη σταθερότητας με βάση το πνεύμα των άρθρων 12 και 16 της συνθήκης του ESΜ δεδομένου του κινδύνου της οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας ως κράτος-μέλος και την Ευρωζώνης στο σύνολό της.

Ειδικότερα η Ελλάδα ζητάει από τον ESM δάνειο για μια περίοδο τριών ετών, σε συμφωνία με το άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και το άρθρο 2 στον «Οδηγό για τα δάνεια». Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του οικονομικού συστήματος.

Με βάση τις αρχές αυτού του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται για μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της οικονομικής σταθερότητας και της μακροχρόνιας οικονομικής ανάκαμψης. Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος προτείνουμε την άμεση εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνει:

Μέτρα για φορολογικές μεταρρυθμίσεις

Μέτρα που σχετίζονται με τις συντάξεις

Θα συμπεριλάβουμε επιπλέον δράσεις που η χώρα θα κάνει για να ενδυναμώσει περαιτέρω και να εκσυγχρονίσει την οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει το αργότερο την Πέμπτη, 9 Ιουλίου, τις λεπτομερείς προτάσεις για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις «θεσμούς» η οποία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.

Επιπλέον, ο κύριος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, στο τέλος της χρονικής περιόδου του δανείου ή νωρίτερα, να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές για να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης, αλλά και να δημιουργήσει μια βιώσιμη οικονομική κατάσταση.

Ως μέρος των γενικότερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν, η Ελλάδα καλωσορίζει την πιθανότητα να διερευνηθούν πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε το χρέος της να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της και εγκαίρως. Πιστεύουμε ότι τα κράτη-μέλη θα κατανοήσουν την επείγουσα ανάγκη του αιτήματος για δάνειο δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό μας σύστημα, την έλλειψη ρευστότητας, τις επερχόμενες οφειλές μας, τις εσωτερικές οφειλές και την επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και να σεβαστεί τους κανόνες ως κράτος-μέλος. Αναμένουμε την θετική και έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας. Προς αποφυγή αμφιβολιών αυτή η επιστολή αντικαθιστά την προηγούμενη επιστολή της 30ης Ιουνίου».

Το κείμενο της επιστολής στο πρωτότυπο (στα αγγλικά) μπορείτε να τη διαβάσετε  εδώ epi(1).  

 

(Επισκέψεις: 40 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend