Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μεγάλη ρωσική επίθεση με drones στην Ουκρανία

Τα διαφορετικά σχέδια «διευθέτησης» οξύνουν τη σύγκρουση

Με τα διαφορετικά σχέδια «διευθέτησης» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία να οξύνουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε «φίλους» και εχθρούς, η Ρωσία φέρεται να εξαπέλυσε την μεγαλύτερη επίθεση με drones από την αρχή του πολέμου το 2022, όπως τουλάχιστον υποστήριξε το Κίεβο.

Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής, η Ρωσία επιτέθηκε με 273 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με στόχο κυρίως την περιφέρεια του Κιέβου στην κεντρική Ουκρανία, καθώς και τις περιφέρειες Ντνιπροπετρόφσκ και Ντονέτσκ στα ανατολικά, σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Στο Κίεβο, μια γυναίκα σκοτώθηκε από τις ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία υποστήριξε ότι κατέρριψε 88 drones.

Οι πρώτες «απευθείας» συνομιλίες έπειτα από τρία χρόνια, μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που έγιναν την Παρασκευή, δεν έφεραν κάποιο απτό αποτέλεσμα, πέρα από μια συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

Διαφωνίες για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων

Η ουκρανική αντιπροσωπεία, έχοντας την στήριξη των Ευρωπαίων και σε ένα βαθμό των ΗΠΑ, επέμεινε στην πρόταση της να συζητηθεί μια κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, ενώ η ρωσική προέβαλε τις θέσεις της για την αντιμετώπιση των «βαθύτερων αιτιών» της σύγκρουσης, όπως τις εννοεί η Ρωσία (μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αποστρατιωτικοποίηση, αναγνώριση των εδαφικών κερδών στην Ουκρανία κ.α.)

Ο στόχος της ρωσικής κυβέρνησης «είναι να εξαλείψει τις αιτίες που προκάλεσαν αυτή την κρίση, να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια ειρήνη διαρκείας και να εγγυηθεί την ασφάλεια του ρωσικού κράτους», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, δήλωσε χθες ότι θα μιλήσει με τον Βλ. Πούτιν και τον Βλ. Ζελένσκι τη Δευτέρα. Επίσης, θα συνομιλήσει με τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ που πρωτοστατούν στην «Συμμαχία των Προθύμων». 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Ρούμπιο, υποστήριξε ότι ο Τραμπ επιθυμεί να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Ρώσο ομόλογό του το συντομότερο δυνατό, χωρίς βέβαια από τα συμφραζόμενα του να προκύπτει ότι είναι κάτι που θα γίνει άμεσα. 

«Οι μηχανισμοί για τον προγραμματισμό μιας τέτοιας συνάντησης θα απαιτούσαν λίγη δουλειά. Δεν μπορώ λοιπόν να πω ότι αυτό σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή, όσον αφορά την επιλογή τοποθεσίας και ημερομηνίας, αλλά ο πρόεδρος θέλει να το κάνει. Θέλει να το κάνει το συντομότερο δυνατό. Νομίζω ότι η ρωσική πλευρά έχει επίσης εκφράσει την προθυμία της να το κάνει. Έτσι, τώρα, είναι απλώς θέμα να συγκεντρωθούν όλοι και να καθοριστεί πού και πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση και τι θα αφορά», σημείωσε ο Ρούμπιο. 

Η Μόσχα πρότεινε την Κωνσταντινούπολη ως τόπο συνάντησης, με στόχο οι τωρινές διαπραγματεύσεις να φανούν ως συνέχεια των γύρων διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας που είχαν διεξαχθεί εκεί τον Μάρτη του 2022, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή και προτού αρχίσει να εισρέει μαζικά η ΝΑΤΟική στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Εκεί είχαν καταλήξει και σε ένα σχέδιο συμφωνίας, στο οποίο αναφέρθηκε ο Πούτιν το προηγούμενο Σάββατο καλώντας την Ουκρανία σε απευθείας συνομιλίες. Το συγκεκριμένο σχέδιο προέβλεπε προσάρτηση του Ντονμπάς και άλλων περιοχών από τη Ρωσία, αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής, «μόνιμη ουδετερότητα» (χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ) και αποστρατιωτικοποίηση (με βασικές στρατιωτικές ικανότητες), με αντάλλαγμα διεθνείς «εγγυήσεις ασφαλείας» από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία).

Η Ρωσία ξεκαθαρίζει – έχοντας το «πάνω χέρι» στο μέτωπο και με τον χρόνο με το μέρος της – ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία διαρκείας χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι βασικοί στόχοι.

Η δε Ουκρανία και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο θα είχαν όφελος από μια εκεχειρία διαρκείας, κερδίζοντας χρόνο για να ανασυγκροτηθεί ο ουκρανικός στρατός και ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις από το μηδέν.

Σε μία άρνηση της εκεχειρίας άνευ όρων από τη Μόσχα – την οποία θεωρούν βέβαιη – το Κίεβο και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο προετοιμάζουν αύξηση της οικονομικής και πολιτικής πίεσης, με «μαζικές κυρώσεις», δασμούς, ακόμη και εμπορικό αποκλεισμό.

Ηδη προτού καν οριστικοποιηθούν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ηγέτες και αξιωματούχοι της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της ΕΕ, προεξοφλούσαν σε αυτό το πλαίσιο την επιβολή σαρωτικών οικονομικών περιορισμών στη Ρωσία.

Προαποφασισμένες κυρώσεις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρ. Μερτς, ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν συναντήθηκαν την Παρασκευή στα Τίρανα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την σύγκρουση στην Ουκρανία και τη δραστική κλιμάκωση των αντιρωσικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, στο τραπέζι τέθηκαν τιμωρητικοί δασμοί στις ρωσικές εισαγωγές, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο «Politico». Η επιβολή δασμών από την ΕΕ είχε προηγουμένως προταθεί ως επιλογή για να παρακαμφθεί η αντίθεση της Ουγγαρίας στις κυρώσεις.

Την Τετάρτη, οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν στο 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που στοχεύει σχεδόν 200 πλοία του λεγόμενου σκιώδους στόλου, που χρησιμοποιείται για την παράκαμψη των «δυτικών» κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και φυσικά και νομικά πρόσωπα που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμπτει τους ενεργειακούς περιορισμούς, εταιρείες – κυρίως από την Κίνα – που προμηθεύουν εξαρτήματα για ρωσικά όπλα και drones.

(από 902 – Με πληροφορίες από TASS, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP,  εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις