Με τη φωνή και την ιστορία της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού…

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Διεθνή • 25 Δεκεμβρίου 2016

Στο αεροσκάφος (Tu-154 ) της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, που συνετρίβη στη Μαύρη θάλασσα, κοντά στις ακτές του Σότσι, επέβαιναν περισσότερα από 60 μέλη της «Ensemble Alexandrov». Πρόκειται για την εμβληματική «χορωδία του Κόκκινου Στρατού», έτσι την ήξεραν ακόμα σε κάθε γωνιά του κόσμου… 

Συνολικά στο αεροπλάνο επέβαιναν 93 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις και τις εκτιμήσεις Ρώσων αξιωματούχων τα αίτια της τραγωδίας εντοπίζονται σε τεχνικό πρόβλημα ή λάθος χειρισμό. Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας φαίνεται να έχει απομακρυνθεί. 

Η χορωδία Αλεξάντροφ έκανε την πρώτη εμφάνιση της τον Οκτώβριο του 1928, με λίγα μέλη. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελούμενη από πολύ περισσότερα, έδωσε συναυλίας σε πολλά σημεία του μετώπου, από εμπόλεμες ζώνες μέχρι νοσοκομεία (εκτιμάται πως οι συναυλίες ήταν πάνω από 1500). Τραγούδησε ένα σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα και της αντιφασιστικής νίκης, τον «Ιερό Πόλεμο». 

Στο βίντεο που θα δείτε (και θα ακούσετε τον «Ιερό Πόλεμο) υπάρχει και μια ιστορική ανακοίνωση. Είναι η ανακοίνωση από τον εκφωνητή Γιούρι Λεβιτάν, στις 22 Ιουνίου του 1941:

«Προσοχή! Ομιλεί η Μόσχα! Μεταδίδουμε σημαντική κυβερνητική ανακοίνωση. Πολίτες και πολίτισσες της Σοβιετικής Ένωσης! Σήμερα στις 4 η ώρα το πρωί, χωρίς την προβολή οποιωνδήποτε αξιώσεων προς τη Σοβιετική Ένωση, χωρίς κήρυξη πολέμου, τα γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στα σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης. Ξεκίνησε μεγάλος πατριωτικός πόλεμος του σοβιετικού λαού, εναντίον των γερμανο-φασιστών κατακτητών!».

Το βίντεο, που ακολουθεί, και τη μετάφραση, που προηγήθηκε, βρήκαμε στο άρθρο του συναδέλφου Γρηγόρη Τραγγανίδα, στο toperiodiko.gr, με τίτλο «Χορωδία «Κόκκινου Στρατού»: Ο «Ιερός Πόλεμος» τρομάζει ακόμα…». Αξίζει να το διαβάσετε. 

Μια χορωδία – σύμβολο 

Η χορωδία είναι το επίσημο καλλιτεχνικό σχήμα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και έχει στην πορεία της εκατοντάδες έργα (περισσότερα από δύο χιλιάδες, στα οποία συμπεριλαμβάνονται από ρωσικά παραδοσιακά και σοβιετικοί ύμνοι μέχρι εκκλησιαστική μουσική και σύγχρονο ρεπερτόριο).

Ιδρυτής της ήταν ο στρατηγός και συνθέτης Αλεξάντρ Αλεξάντροφ. Είχε τη διεύθυνση της ορχήστρας για 18 χρόνια και στη συνέχεια ακολούθησε ο γιος του Μπόρις, που παρέμεινε στη διεύθυνση μέχρι το 1987 (από το 1946). Ο διευθυντής της χορωδίας, Βαλέρι Χαλίλοφ, βρισκόταν μεταξύ των επιβατών του Tu-154.

Ετικέττες: , , , ,

Διαφήμιση

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email