Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με παρέμβαση της ΕΝΕΔΕΠ έκλεισε το λιμάνι για να προφυλαχθούν οι λιμενεργάτες

Η COSCO βάζει τα κοντέινερ πάνω από τις ζωές των λιμενεργατών -- Έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες το λιμάνι του Πειραιά με παρέμβαση του σωματείο ΕΝΕΔΕΠ που καταγγέλλει πως η εργοδοσία των COSCO/Dport μέσα σε αντίξοες και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, με χιονιά στο λιμάνι, ήθελε να συνεχίζονται οι εργασίες, παρά το γεγονός ακόμα ότι το πρωί έπεσε κοντέινερ από μεγάλο ύψος.

Έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες το λιμάνι του Πειραιά με παρέμβαση του σωματείο ΕΝΕΔΕΠ που καταγγέλλει πως η εργοδοσία των COSCO/Dport μέσα σε αντίξοες και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, με χιονιά στο λιμάνι, ήθελε να συνεχίζονται οι εργασίες, παρά το γεγονός ακόμα ότι το πρωί έπεσε κοντέινερ από μεγάλο ύψος. 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΝΕΔΕΠ, το Σωματείο «πήρε την κατάσταση στα χέρια του» και απαίτησε να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι για να προφυλαχθεί η υγεία και η ζωή τους. Και πράγματι επετεύχθη να αποχωρήσουν άμεσα όλοι οι λιμενεργάτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον χώρο.

Όπως σημειώνει το Σωματείο «ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη περιοχή της Αττικής με το όνομα «Μπάρμπαρα», κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδης άνεμοι, ενώ έχουν ανακοινωθεί απαγορευτικά απόπλου από το υπουργείο Ναυτιλιάς, ενώ λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα “112” για να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και η Κυβέρνηση πετάει ουσιαστικά το «μπαλάκι» της ευθύνης σε μας τους ίδιους.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση, τα υπουργεία και οι μηχανισμοί της απευθύνουν απλά μόνο “ισχυρή” σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τα ακόλουθα:

“Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται, όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται, μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ., πριν από την επανάληψη εργασιών, που διακόπηκαν, λόγω παγετό”.

Αυτή την ισχυρή σύσταση η εργοδοσία τη γράφει στα παλιά της υποδήματα και έχει το λιμάνι να δουλεύει κανονικά υπό αυτές τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες

Σε αυτές τις συνθήκες η COSCO/DPORT εκφράζει το πραγματικό της ενδιαφέρον που δεν είναι άλλο από τα πόσα “κουτιά” θα κινηθούν μέσα στο λιμάνι ώστε να μη διακοπεί καθόλου η παραγωγή της, δηλαδή τα αμύθητα κέρδη που δημοσιεύονται προκλητικά στις ανακοινώσεις τους.

Γι’ αυτό πέφτουν “κουτιά” στα κεφάλια μας κάθε φορά που φυσάνε ισχυροί άνεμοι και από θαύμα ακόμη δεν έχουμε θρηνήσει και άλλους συναδέλφους στο βωμό των κερδών τους. Είναι προκλητικό μάλιστα να λένε τα “σκυλιά” της εργοδοσίας “δεν έπεσε και τα κεφάλια σας”.

Τόσο λογαριάζουν τις ζωές των εργαζομένων.

Τόσο λογαριάζουν το ενδιαφέρον για να εφαρμοστεί η ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας, στυγνό και επικίνδυνο.

Το ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, έχει απευθυνθεί έγκαιρα στην εργοδοσία για να παρθούν μέτρα, ειδικά μπροστά στο καιρικό φαινόμενο «Μπάρμπαρα»

Αφού η εργοδοσία, συνεχίζει να θεωρεί αναλώσιμους εμάς του εργαζομένους, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Τώρα το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ κάνει κράτει σε όλο το λιμάνι.

Γιατί:

Μόνο εμείς οι ίδιοι, μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας.

Πρώτο μέλημα μας είναι να γυρνάμε σώοι και αρτιμελείς στις οικογένειες και τα παιδιά μας.

Πρώτο μέλημα μας είναι να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια τα παιδιά μας, να απολαμβάνουμε τις χαρές της ζωής.

Με όπλο μας την ενότητα, την αλληλεγγύη και τον αγώνα μας, θα επιβάλλουμε τους όρους που διασφαλίζουν τις ζωές μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να παραμένουμε σε επιφυλακή και να μην εκτελούν εργασίες σε συνθήκες που μπορεί να προκληθεί με αιτία της εργοδοσίας και των εφοπλιστών νέο εργατικό ατύχημα».

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις