Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με νέα απεργία από τα μεσάνυχτα συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους οι λιμενεργάτες της COSCO

Στη διάρκεια της Γενικής συνέλευσης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον συνάδελφο τους που τραυματίστηκε -- «Να υπογραφεί ΣΣΕ τώρα, δεν κάνουμε βήμα πίσω» -- Το ΕΚ Πειραιά καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα κάτεργα της COSCO

Νέο απεργιακό αγώνα από απόψε τα μεσάνυχτα αποφάσισαν οι λιμενεργάτες της COSCO, μέσα από τη μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν.

Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι η εργοδοσία να απαντήσει θετικά στα δίκαια αιτήματα τους, όπως διαμηνύουν. 

Είναι αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί από τους εργαζόμενους με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων έχει επιβεβαιωθεί με τον πιο τραγικό τρόπο με τον άδικο θάνατο του Δ. Δαγκλή στις 25 Οκτώβρη, με τη σημερινή «βουτιά» του Τάκη Πέτα από τα 12 μέτρα με αποτέλεσμα να σακατευτεί, με το χθεσινό εργατικό ατύχημα όταν το κοντέινερ έπεσε πάνω στη νταλίκα και παραλίγο να έρθει στο κεφάλι του οδηγού.

Ο επόμενος; Για να μην υπάρξει επόμενος, οι εργαζόμενοι προχωράνε μπροστά απαιτώντας:

  • Μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω του δουλεμπορικού που έχει στηθεί με ευθύνη της COSCO, DPORT και Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος (ΟΦΕ) να ενταχθούν στην παρούσα ΣΣΕ. Να σταματήσει η ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων που στο σύνολό τους είναι περίπου 900 άτομα.
  • Να αποτυπωθούν μέσω της παρούσας ΣΣΕ και να καταβληθούν όλες οι νόμιμες προσαυξήσεις για νυχτερινή εργασία, για εργασία τα Σαββατοκύριακα και αργίες.
  • Να εφαρμοστεί η ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ, που καταχρηστικά δεν εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία.

Καθημερινά μέσα από Γενική Συνέλευση θα αποφασίζεται η συνέχιση του απεργιακού αγώνα.

Νωρίτερα, στη Γενική Συνέλευση μίλησε ο Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός εργασίας της COSCO, ο οποίος ανέφερε ότι το εργατικό «ατύχημα» συνέπεσε με την Παγκόσμια Μέρα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας για να αποδειχτεί ότι τα εργατικά «ατυχήματα» δεν προέρχονται από την κακιά την ώρα, αλλά από την έλλειψη των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Γιατί οι εργοδότες υπολογίζουν το κόστος, υπολογίζουν το κέρδος, υπολογίζουν τα συμφέροντά τους.

Ανέδειξε ότι η προστασία της ζωής των εργαζομένων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, γιατί η δουλειά με δικαιώματα, με σταθερό ωράριο, προστατεύει την υγεία.

Ο Χρ. Παπάζογλου τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για προστασία της υγείας των εργαζομένων με τις ευέλικτες μορφές εργασίας και με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπου ο εργαζόμενος αδύναμος και φοβισμένος υποκύπτει σε ό,τι του πει η εργοδοσία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η κλιμάκωση του αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν θέσει.

 «Να υπογραφεί ΣΣΕ τώρα, δεν κάνουμε βήμα πίσω» – Τηλεφωνική επικοινωνία με τον συνάδελφο τους που τραυματίστηκε

Ξεχωριστό στιγμιότυπο της Γενικής Συνέλευσης των λιμενεργατών της COSCO ήταν όταν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον συνάδελφο τους Τ. Πέτα, τον εργαζόμενο που έπεσε από τα 12 μέτρα. Από τα μεγάφωνα ακούστηκε η φωνή του. Παρά το γεγονός ότι μιλούσε με δυσκολία, τους είπε ότι αυτό που έγινε με θύμα τον ίδιο, τουλάχιστον να συμβάλλει για κάτι καλό «που να αφορά όλους τους συναδέλφους».

Το κλίμα φορτίστηκε και οι συνάδελφοι του συγκινημένοι απάντησαν με δυνατά χειροκροτήματα και φράσεις όπως «Ένας για όλους και όλοι για έναν», «Να υπογραφεί ΣΣΕ τώρα», «Δεν κάνουμε πίσω, πάει και τελείωσε» κ.α.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι ήδη έχει δημιουργηθεί απεργιακό ταμείο όπου θα κληθούν να συμβάλλουν από απόψε κιόλας έστω και ένα ευρώ όλοι οι εργαζόμενοι της COSCO, αλλά και όλης της χώρας για την οικονομική στήριξη των απεργών,«γιατί ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος», όπως ανέφερε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ.

Ακόμα σημειώθηκε ότι από την Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για την υλική υποστήριξη που θα χρειαστεί (τρόφιμα, κ.α.) προς τους απεργούς της COSCO.

Από 902.gr

Το ΕΚ Πειραιά καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα κάτεργα της COSCO

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Καταγγελία

Καταγγέλλουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα κάτεργα της COSCO. Φτάνουν πια τα κροκοδείλια δάκρυα εργοδοσίας και κυβέρνησης. 

Ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Υγιεινής και Ασφάλειας φανερώνεται για άλλη μια φορά το δίκαιο αίτημα των λιμενεργατών για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, εφαρμογή των όρων της επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, η ένταξη τους στα ΒΑΕ.

Κυβέρνηση και εργοδοσία βάφουν για άλλη μια φορά τα χέρια τους με αίμα εργάτη για την κερδοφορία των μονοπωλίων, θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη τους.

Φτάνει πια. Όχι άλλος εργάτης σακατεμένος στο βωμό της κερδοφορίας της COSCO. Οι εργάτες έχουν οικογένειες, ζωές, όνειρα και ελπίδες.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στηρίζει τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών στις προβλήτες της COSCO που παλεύουν για να γυρίζουν σπίτι τους.

Όλοι στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία την 1η Μάη

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις