Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με διώξεις απαντά η κυβέρνηση στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους

Με διώξεις απαντά η κυβέρνηση στον αγώνα των εργαζομένων του ΕΟΔΥ, οι οποίοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και ξεκίνησαν τη Δευτέρα απεργία στις προσφυγικές δομές. Η διοίκηση του ΕΟΔΥ σήμερα κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Σωματείου Εργαζομένων προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. Χαρακτηριστικό των «αντανακλαστικών» της Δικαιοσύνης είναι το ότι η αγωγή επιδόθηκε στο Σωματείο χτες στις 10.45 π.μ., και στη 1.30 μ.μ. είχε οριστεί η εκδίκασή της.

Κι όλα αυτά σε εργαζόμενους που εδώ και τρία χρόνια παλεύουν να προσφέρουν υπηρεσίες στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, πληρώνοντας από την τσέπη τους φάρμακα, αναλώσιμα, καύσιμα, βγαίνοντας στη γύρα για να εξασφαλίσουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό, με πενιχρούς μισθούς, χωρίς δικαιώματα και απαιτούν τα αυτονόητα: Τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και πλήρη κάλυψη σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα κ.λπ. ώστε να μπορούν απερίσπαστα να κάνουν τη δουλειά τους.

Παρ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ δεν πτοήθηκαν, η συμμετοχή στην απεργία στις προσφυγικές δομές ξεπέρασε και χτες το 90%. Στο πλαίσιο αυτό, και παρά το κλίμα τρομοκρατίας, συγκεντρώθηκαν στις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, του Οργανισμού που κρατά στα χέρια του «την παροχή υπηρεσιών, που συμβάλλουν στην προστασία και βελτίωση της υγείας και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού». Παραπέμφθηκαν σε διευθυντή του φορέα και εισέπραξαν την απάντηση «δεν νομοθετούμε εμείς, γιατί μας τα λέτε;».

Χτες αργά το απόγευμα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, ενώ για σήμερα, Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένη νέα κινητοποίηση στις 12 μ., στη Βουλή, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο για τις «Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου», όπου με το άρθρο 162 θα «αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν» σε περίπτωση που αποχωρήσουν πρόωρα, ο ένας επιπλέον μισθός που τους παρέχεται σε περίπτωση που αποχωρήσουν πρόωρα.

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ, στον αντίποδα του παραπάνω άρθρου, διεκδικούν και νομοθετικά να κατοχυρωθεί η αυτονόητη καταβολή κάθε μήνα των επιπλέον αποδοχών που δικαιούνται, αλλά και την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων από τον Νοέμβρη του 2021. Επίσης, να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου κ.ά.

Εξάλλου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών 3ης και 4ης και στη συνέχεια στα γραφεία του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του φορέα στις προσφυγικές δομές της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της απεργίας τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν συνάδελφοί τους που απασχολούνται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μέσω του προγράμματος «PHILOS». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και εξέφρασε τη στήριξη στον αγώνα τους κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή.

«Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα των εργαζομένων του ΕΟΔΥ και καλούμε τα μέλη της Ένωσης να συμμετέχουν στην συγκέντρωση την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη στις 12:30 μ.μ. στο δημαρχείο Λέρου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Κ.Θ.-Γ.Ν Λέρου-Κ.Υ. Πάτμου -Π.Π.Ι Λειψών – Αγαθονησίου.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΛΕΡΟΣ

Από 902.gr

 

Απόψεις