Με συγκέντρωση στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των μεταλλεργατών, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας στη ναυπηγοεπισκευή που προκήρυξαν το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, μετά το νέο εργοδοτικό έγκλημα την Τετάρτη στη Σαλαμίνα.
Αντιπροσωπεία τους, μαζί με τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Εργασίας, Κώστα Καραγκούνη και στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ν/Β Ελλάδας σημείωσε ότι αυτή η συνάντηση με αυτή την σύνθεση ήταν ζητούμενο εδώ και πολύ καιρό με τα συνδικάτα. Όπως είπε ο Α. Αντωνίου, στη συνάντηση η αντιπροσωπεία παρουσίασε τα αιτήματά της. Αιτήματα που αφορούν, στην εντατικοποίηση των ελέγχων τώρα. Να γίνονται έλεγχοι 7 ημέρες την εβδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου δημοσίου. Πενταμελείς επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία. Τεχνικοί ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου. Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας. Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του Πυροσβεστικού Σταθμού στο Πέραμα.
Παράλληλα όπως πρόσθεσε ο Α. Αντωνίου, κανονίστηκε ραντεβού την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Εργασίας, όπου όπως είπε ο συνδικαλιστής μεταλλεργάτης, εκεί δεν θα πάμε για να συζητήσουμε πάλι αλλά για να πάρουμε απαντήσεις.
Όπως αναφέρθηκε, τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα εκδώσουν σχετικό δελτίο τύπου με τις θέσεις τους.
Δεν είναι δική μας δουλειά να λέμε ποια είναι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται στους χώρους δουλειάς, υπογράμμισε ο Α. Αντωνίου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ειδικοί γ’ αυτή την δουλειά που θα πρέπει να τους πληρώνουν κράτος, εφοπλιστές και εργολάβοι. Κάλεσε σε διαρκή επαγρύπνηση και σε άσκηση πίεσης μέσα από τα συνδικάτα. Ανάφερε επίσης ότι με την παρέμβαση των συνδικάτων κανονίστηκε να γίνει η νεκροψία του 63χρονου την Παρασκευή 26 Ιούλη και όχι στις 5 Αυγούστου όπως ήταν η αρχική ενημέρωση. Τέλος από την συνάντηση προέκυψε η δέσμευση να βρεθεί τρόπος να επιστρέψει ο γιος του νεκρού 63χρονου, που αυτή την στιγμή βρίσκεται ως δόκιμος σε καράβι στην Σιγκαπούρη.
Μηχανοκίνητη πορεία από το Πέραμα στο Υπουργείο Ναυτιλίας
Νωρίτερα, περνώντας μέσα από τις γειτονιές του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, οι μεταλλεργάτες με μηχανοκίνητη πορεία έφτασαν μέχρι τον Πειραιά. Μπήκαν στο λιμάνι του Πειραιά από την πύλη Ε-7 και από εκεί ακολούθησαν την διαδρομή μέχρι το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Καθ’ όλη την διάρκεια της μηχανοκίνητης πορείας πέταγαν τρικάκια του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ν/Β Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών που έγραφαν, «Τα κέρδη τους οι ζωές μας. Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες μέσα σε ένα χρόνο στην Ναυπηγοεπισκευή». Και «Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εφοπλιστών».
«Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των εργοδοτών»
Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα. Στην αρχή της συγκέντρωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του νεκρού 63χρονου.
Υπενθυμίζεται ότι στα Ναυπηγεία του Κόρου, στη Σαλαμίνα, την Τετάρτη 24 Ιούλη σκοτώθηκε ένας εργάτης που καταπλακώθηκε από τον καταπέλτη, κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλοίο. Επίσης τραυματίστηκε ένας μεταλλεργάτης, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του που σκοτώθηκε, ήταν μέλη εργολαβικού συνεργείου.
την απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα παρευρέθηκαν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
Παρευρέθηκαν επίσης δεκάδες εκπρόσωποι Σωματείων της περιοχής καθώς και αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Ο 63χρονος συνταξιούχος είχε πάθει έμφραγμα και αναγκαζόταν να δουλεύει γιατί αλλιώς δεν μπορούσε να ζήσει!
Σε καταγγελίες προχώρησε ο Μανώλης Πράσινος, κουνιάδος του 63χρονου νεκρού μεταλλεργάτη. Ο 63χρονος είχε βγει σε σύνταξη και είχε πιάσει δουλειά σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που είχε προωθήσει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους που τους επιτρέπεται να εργάζονται με μηνιαία παρακράτηση. Ο 63χρονος προφανώς εργαζόταν όχι από χόμπι αλλά επειδή είχε ανάγκη καθώς τα λεφτά της σύνταξης δεν επαρκούσαν για να ζήσει! Ένας άνθρωπος που είχε περάσει ήδη έμφραγμα και αναγκαζόταν να δουλέψει σε αυτή την ηλικία.
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, η οικογένεια του 63χρονου μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει ακόμα ενημερωθεί επίσημα για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Για το γεγονός ότι το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε την Τετάρτη στις 9.30 π.μ., η μόνη ενημέρωση που έγινε ήταν από τον εργοδότη της εταιρείας που δούλευε ο 63χρονος, στις 13.00. Ο κουνιάδος του 63χρονου επικοινώνησε με το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας όπου είχε μεταφερθεί ο νεκρός και εκεί του είπαν ότι δεν μπορούν να του παραδώσουν τα προσωπικά αντικείμενα του 63χρονου επειδή δεν είναι πρώτου βαθμού συγγενής ενώ θα έπρεπε ο ίδιος να φροντίσει να μεταφερθεί η σορός γιατί στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει ψυκτικός θάλαμος (ψυγείο) για την παραμονή των νεκρών.
Σε ερώτηση που έκανε για το πού θα μεταφέρει τον νεκρό τού απάντησαν να βάλει ένα γραφείο τελετών προκειμένου να αναλάβει τη διαδικασία. Αλλά και από το γραφείο τελετών τον ενημέρωσαν ότι η νεκροψία θα γίνει στις 5 Αυγούστου γιατί υπάρχει ένας ιατροδικαστής ο οποίος είναι άρρωστος με Covid…