Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 22 Μάη

Σαββατοκύριακο το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο δράσης - Οδηγίες προς τους μαραθωνοδρόμους και τα δρομολόγια των πούλμαν -- Δεκάδες δράσεις σε όλη τη χώρα

Σε μαζική συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 22 Μάη, που φέτος συμπίπτει με τη μέρα δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, καλεί η ΕΕΔΥΕ.

Το Σαββατοκύριακο, 21 και 22 Μάη, θα πραγματοποιηθεί το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο πανελλαδικής δράσης από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) και τις Επιτροπές Ειρήνης απαιτώντας: Καμία εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο, να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις, να μη γίνει η Ελλάδα ΝΑΤΟικό ορμητήριο και ο λαός στόχος.

«Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δίνουμε τη μάχη ενάντια στους δυνάστες, στους ληστές-ιμπεριαλιστές που σέρνουν τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας, που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των λαών. Αυτό δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στη σύγχρονη αντιιμπεριαλιστική – αντιπολεμική δράση» σημειώνει η ΕΕΔΥΕ και καλεί σε ένταση της πάλης διατρανώνοντας:

 • Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
 • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
 • Καμιά αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων.
 • Να κλείσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις – Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
 • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
 • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
 • ΟΧΙ στον Ευρωστρατό και στους άλλους πολεμικούς μηχανισμούς της ΕΕ.

Στην Αττική το μεγάλο ραντεβού είναι την Κυριακή 22 Μάη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, με εκκίνηση στις 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό – συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, επιμελημένο από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (ΠΜΣ) και για τη συμβολή αυτή η ΕΕΔΥΕ εκφράζει θερμές ευχαριστίες.

 

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας

   

   8.00 π.μ Τύμβος Μαραθώνα – Τελετή έναρξης

    8.30 π.μ. Εκκίνηση πορείας

    8.40 π.μ. Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη

    9.30 π.μ. Νέα Μάκρη – Στάση (έναντι Δημαρχείου)

    12.00 μ. Ραφήνα – Στάση (Πάρκο μετά τη διασταύρωση)

    1.30 μ.μ. Πικέρμι – Στάση (Κτήμα Μπουτάρη – Μνημείο Αντίστασης)

    3.00 μ.μ. Παλλήνη – Στάση

    4.00 μ.μ. Αναχώρηση από Παλλήνη

    5.30 μ.μ. Αγ. Παρασκευή – Στάση (πλατεία Αγ. Παρασκευής)

    6.30 μ.μ. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τερματισμός Πορείας και εκδήλωση

 

Δράσεις σε όλη τη χώρα

 

Σήμερα Παρασκευή

Στα Χανιά, η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε μεγάλη συναυλία την Παρασκευή 20 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, και στην παγκρήτια πορεία στη βάση της Σούδας την Κυριακή 22 Μάη, με ραντεβού στις 12 μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου πραγματοποιεί εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δημαρχείου). Θα συμμετάσχουν μαθητές από 11 σχολεία του δήμου, με διάφορα καλλιτεχνικά τους έργα αφιερωμένα στην ειρήνη και σε ένα καλύτερο αύριο, χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Η Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας πραγματοποιεί εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Πλυτά, με θέμα «Η Συμφωνία για τις βάσεις και οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό – Διεθνείς εξελίξεις, ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και πόλεμοι». Θα ακολουθήσει λαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και stand up comedy.

Σάββατο 21 Μάη

Στην Πάτρα, το Σάββατο 21 Μάη, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η Γραμματεία ΕΕΔΥΕ Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, καλούν στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση και συναυλία έξω απ’ το κτίριο του ΕΚ. Την Κυριακή 22 Μάη διοργανώνουν διαμαρτυρία στον Άραξο.

Στα Τρίκαλα, το Σάββατο 21 Μάη, στις 7 μ.μ. (μπροστά από το δημαρχείο στην Ασκληπιού) θα πραγματοποιηθεί αθλητική δράση με αγώνες μπάσκετ 3Χ3 ενώ παιδιά θα ζωγραφίσουν για την Ειρήνη.

Στις Σέρρες, στις 11.30 π.μ., συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Π. Τσαλδάρη (μεταξύ Ερμού και Μεραρχίας)

Κυριακή 22 Μάη

Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΔΥΕΘ οργανώνει Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 22 Μάη, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το Γ’ Σώμα Στρατού.

Σε Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 22 Μάη, με εκκίνηση στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Μεσσήνης, καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και όλες οι Επιτροπές Ειρήνης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την ίδια μέρα θα διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση – συναυλία.

Στην Πάτρα το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η Γραμματεία ΕΕΔΥΕ Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, διοργανώνουν διαμαρτυρία στον Άραξο.

Στη Λάρισα, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση θα γίνει την Κυριακή 22 Μάη στην 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου και θα ακολουθήσει πορεία στην 110 Πτέρυγα Μάχης. 

Στην Κρήτη θα γίνει παγκρήτια πορεία στη βάση της Σούδας, με ραντεβού στις 12 μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Στην Αλεξανδρούπολη θα γίνει συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο Πάρκο Ακαδημίας και θα ακολουθήσει συμβολική πορεία Ειρήνης στους δρόμους της πόλης.

Στα Τρίκαλα στις 7 μ.μ., θα ξεκινήσει από την Αγία Μονή η Πορεία Ειρήνης προς την πλατεία Ρήγα Φεραίου ενώ στις 7.30 μ.μ. θα διεξαχθεί αγώνας δρόμου με αφετηρία το Δέλτα Καλαμπάκας και τερματισμό στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στην Καρδίτσα, θα πραγματοποιηθεί πορεία στους δρόμους της πόλης με αφετηρία το μνημείο Αντίστασης (στην είσοδο της πόλης) στις 7.30 μ.μ. και τερματισμός με εκδήλωση στην πλατεία Πλαστήρα στις 8.30 μ.μ.

Στον Βόλο, την Κυριακή 22 Μάη θα γίνει στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στο στρατόπεδο Γεωργούλα και πορεία στους δρόμους της πόλης μέχρι την Παραλία.

Στην Αιτωλοακαρνανία, την Κυριακή 22 Μάη, θα γίνει διαμαρτυρία την πύλη της βάσης του Ακτίου. Στις 9 π.μ. αναχώρηση λεωφορείων απ’ το ΕΚ Αγρινίου.

Στην Καβάλα, την Κυριακή 22 Μάη στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και ομιλία στην κεντρική πλατεία, στη συνέχεια θα ακολουθήσει συμβολική Πορεία Ειρήνης, που θα καταλήξει στην παραλία (στο ύψος του ΚΤΕΛ), όπου θα δοθεί συναυλία από μουσικό συγκρότημα της πόλης.

Στην Ηλεία, την Κυριακή 22 Μάη, στις 10.30 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση έξω απ’ το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας

Στη Λέσβο, την Κυριακή 22 Μάη, πορεία ειρήνης στις 6 μ.μ. από την Παναγιούδα προς την πλατεία Σαπφούς.

Στο Μεσολόγγι, την Κυριακή 22 Μάη στις 8 μ.μ. θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με το λαό, στην κεντρική πλατεία.

Στη Ναύπακτο, την Κυριακή 22 Μάη, στις 8 μ.μ. ανοιχτή συζήτηση με το λαό στην κεντρική πλατεία.

Στη Ζάκυνθο, την Κυριακή 22 Μάη στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στο μνημείο των απαγχονισθέντων ΕΠΟΝιτών απ’ τους Γερμανούς κατακτητές στην πλατεία Αγίου Μάρκου.

Στην Κεφαλονιά την Κυριακή 22 Μάη στο Αργοστόλι στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στον τοίχο των εκτελεσμένων αγωνιστών απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944 στις παλιές φυλακές και πορεία στην κεντρική πλατεία. Στο Ληξούρι, στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση στο μνημείο των εκτελεσμένων απ’ τους Γερμανούς κατακτητές στην κεντρική πλατεία. 

Στην Ιθάκη, την Κυριακή 22 Μάη, στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στο Βαθύ.

Στην Αταλάντη Λοκρίδας, η Ομάδα Γυναικών διοργανώνει εκδήλωση στις 7.30μ.μ. στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο.

 

Οδηγίες προς τους μαραθωνοδρόμους

 

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν στην 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

 • Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.
 • Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο –προς αποφυγή εγκαυμάτων– γυμνά χέρια και πόδια.
 • Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
 • Όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
 • Κατά τη διάρκεια της Πορείας θα υπάρχει καντίνα με νερά, σάντουιτς, αναψυκτικά.
 • Σε όλη τη διάρκεια της Πορείας παίρνουμε μέτρα φροντίδας της υγείας μας από τον κορονοϊό. Η χρήση μάσκας εντός των λεωφορείων και σε περιπτώσεις συνωστισμού κατά τις στάσεις είναι υποχρεωτική.

 

 

Πούλμαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα

 

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την πλατεία Κάνιγγος την Κυριακή 22 Μάη 2022, στις 6.30 το πρωί .

Πούλμαν επίσης ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Συγκεκριμένα:

Επιτροπή Ειρήνης 2ου Διαμερίσματος Αθήνας

— 6.30 π.μ. Λεωφόρος Βουλιαγμένης και Κάρπου (Ν.Κόσμος)

— 6.40 π.μ. οδός Φιλολάου, πλατεία Πλυτά (Γούβα)

— 6.50 π.μ. οδός Φιλολάου και Ιφικράτους (Παγκράτι)

Επιτροπή Ειρήνης Αγίου Δημητρίου

— 6.30 π.μ. Δημαρχείο Αγ. Δημητρίου

— 6.40 π.μ. Γυμναστική Ακαδημία (Λεωφόρος Βουλιαγμένης)

Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου – Μοσχάτου

— 6.30 π.μ. πλατεία Μεταμόρφωσης, Μοσχάτο

— 6.45 π.μ. παλαιό Δημαρχείο Ταύρου (Πειραιώς και Επταλόφου)

Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης

— 6.30 π.μ. Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ηλιούπολη)

— 6.40 π.μ. πλατεία Υμηττού

— 6.50 π.μ. παλαιό Δημαρχείο Καισαριανής (έναντι εκκλησίας Αγ. Νικολάου)

Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου

— 6.45 π.μ. Δημαρχείο Πετρούπολης

— 6.55 π.μ. ΟΤΕ Ιλίου

— 7 π.μ. εκκλησία Αγ. Αναργύρων

— 7.05 π.μ. Στάση Μανάρα, Καματερό

Επιτροπή Ειρήνης Μεταμόρφωσης – Ν. Ηρακλείου – Ν. Ιωνίας

— 6.45 π.μ. Προαστιακός,Μεταμόρφωση

— 6.55 π.μ. κινηματογράφος «Τρία Αστέρια», Ν. Ηράκλειο

— 7 π.μ. ΟΤΕ, Νέα Ιωνία

Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου

— 7 π.μ. πλατεία Χαλανδρίου (πάρκινγκ)

— 7.15 π.μ. Αγ. Παρασκευή (εκκλησία)

Από Πειραιά

— 6.30 π.μ. Πειραιάς – Δημοτικό Θέατρο

— 6.30 π.μ. Κερατσίνι – πλατεία Λαού

— 6.30 π.μ. Νίκαια – Περιβολάκι

Απογευματινά πούλμαν για Αγία Παρασκευή

— 3.30 μ.μ. Ελευσίνα – Δημοτικό Πάρκινγκ

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις