Τα εμπόδια που συναντά η χερσαία εισβολή του ισραηλινού κράτους-δολοφόνου στον Λίβανο, λόγω της αντίστασης των μαχητών της Χεζμπολάχ, ανέλυσε ο εν αποστρατεία Λιβανέζος συνταγματάρχης, Άκραμ Σρεΐουι, μιλώντας στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου «Αλμαγιαντίν».
Ο Άκραμ Σρεΐουι εκτίμησε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση άδειασε ό,τι έχει στη φαρέτρα» της, σκοτώνοντας τα ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ, ανακοινώνοντας ότι έχει καταστρέψει 6.000 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, προχωρώντας στις χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκτοπίζοντας τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου και των νότιων προαστίων της Βηρυτού.
Όπως είπε, ο Νετανιάχου «έχει παίξει τα περισσότερα χαρτιά του» και πλέον «του μένει μόνο ένα χαρτί», αυτό της καταστροφής περισσότερων κτιρίων και της στοχοποίησης περισσότερων αμάχων, των κέντρων υγείας και των αστικών υποδομών.
Αναφερόμενος στα εμπόδια που συναντά ο ισραηλινός στρατός στο έδαφος, εξήγησε πως πρόκειται για ορεινή περιοχή με υψώματα και κοιλάδες, στην οποία οι κινήσεις είναι δύσκολες. Υπάρχουν υποχρεωτικά περάσματα. Επιπλέον, είναι περιοχή με κτίρια και δόμηση πράγμα που περιπλέκει περισσότερα το πεδίο των μαχών. Αυτή η μεθοριακή γραμμή ξεκινά από μηδενικό υψόμετρο και φτάνει μέχρι τα 2.000 μέτρα. Επομένως, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περιοχή, δύσβατη για τις μάχες που γίνονται.
Ο απόστρατος συνταγματάρχης σημείωσε ότι οι ισραηλινοί συγκέντρωσαν 5 Μεραρχίες στην αρχή. Κανένας δεν συγκεντρώνει τόσες δυνάμεις χωρίς να έχει πρόθεση για μια ουσιαστική επίθεση. Δηλαδή, «ήθελαν μια μαζική εισβολή στα λιβανέζικα εδάφη και να φτάσουν στον ποταμό Λιτάνι».
Ωστόσο, εδώ και 20 μέρες βλέπουμε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις σταμάτησαν, επιβραδύνθηκαν και «μιλάμε σήμερα για ένα πεδίο μαχών σχεδόν στατικό», ανέφερε. Έτσι, δεν υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις του εδάφους του Λιβάνου από τις χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, παρά μόνο παραβιάσεις 100 έως 200 μέτρα, κι αυτό πίσω από υψώματα για να τις προστατεύουν από τις βολές. Αυτά «δεν θεωρούνται στη στρατιωτική επιστήμη επιτεύγματα», σημείωσε.
Επίσης, οι Ισραηλινοί δεν κατάφεραν εδώ και 20 μέρες να ελέγξουν ούτε ένα μεθοριακό χωριό του νότου, ειδικά στην περιοχή στην οποία συγκεντρώνεται η βασική δύναμη της Χεζμπολάχ.
Ο ίδιος εξήγησε πως κάθε επίθεση βασίζεται στα τεθωρακισμένα ή στα άρματα μεταφοράς προσωπικού. Οι αντιαρματικές ρουκέτες τύπου «Κορνέτ», «Αλμάζ 1» και «Αλμάζ 2» έχουν βεληνεκές από 2 έως 8 χλμ. σε μια ορεινή και δύσβατη περιοχή, που μπορούν να πλήξουν τα τεθωρακισμένα από μεγάλες αποστάσεις. Αντίθετα, το βεληνεκές των τεθωρακισμένων είναι έως 4 χλμ. Δηλαδή τα αντιαρματικά όπλα βρίσκονται εκτός του βεληνεκούς των αρμάτων μάχης. «Σε όλα τα πεδία των μαχών, τα αποτέλεσμα είναι υπέρ των αντιαρματικών όπλων», όπως είπε.
Τα εχθρικά τεθωρακισμένα προσπάθησαν να προχωρήσουν σε μερικά μέτωπα, ανέφερε. Έως τώρα έχουν καταστραφεί 24 άρματα μάχης «Merkava». Μάλιστα, μερικά βρίσκονται σε λιβανέζικο έδαφος, καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν κατάφερε να τα ανακτήσει.
Επομένως, «μιλάμε για την ακύρωση του βασικού όπλου της χερσαίας επίθεσης», ανέφερε και πρόσθεσε πως κάθε φορά που το Ισραήλ επιχειρεί με επίλεκτες δυνάμεις πεζικού, γίνεται λόγος για «δύσκολη κατάσταση» και για «συμβάντα», με ενέδρες και μεγάλες απώλειες.
Μια άλλη παράμετρος που ανέλυσε ο Άκραμ Σρεΐουι είναι ότι σε κάθε χερσαία επιχείρηση, τα τεθωρακισμένα προωθούνται κάτω από πυκνή κάλυψη πυρών από τα ελικόπτερα. Ωστόσο, τα ελικόπτερα «Απάτσι» που ήταν βασικό όπλο των Ισραηλινών στον πόλεμο του 2006 και στην εισβολή το 1982, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο αυτή τη φορά. Τα ελικόπτερα φτάνουν μέχρι τη μεθοριακή γραμμή για τη μεταφορά των νεκρών και τραυματιών, χωρίς να εμπλέκονται ή να συμβάλλουν στις μάχες, με το φόβο της αεράμυνας της Χεζμπολάχ που έχει καταρρίψει αρκετά ισχυρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
«Μιλάμε ουσιαστικά για τη ματαίωση του ρόλου των ισραηλινών τεθωρακισμένων και των ελικοπτέρων σε αυτόν τον πόλεμο», συνόψισε ο απόστρατος Λιβανέζος συνταγματάρχης.