Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λίβανος: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις νέες υβριδικές επιθέσεις – Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 

Νέα κλιμάκωση του πολέμου από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, εντείνοντας παράλληλα..

Νέα κλιμάκωση του πολέμου από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, εντείνοντας παράλληλα κινήσεις που φέρνουν πιο κοντά την πλήρη επέκταση του πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα περισσότερο «λάδι στη φωτιά» ήρθε να ρίξει και το νέο κύμα εκρήξεων που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε συσκευές επικοινωνίας στον Λίβανο, όπου δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι νέες εκρήξεις έρχονται μία μέρα μετά τις τρομοκρατικές εκρήξεις βομβητών κατά της Χεζμπολάχ και Λιβανέζων ανυποψίαστων πολιτών, που στοίχισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν τουλάχιστον 2.800. Εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στο νότιο και ανατολικό Λίβανο. Μια πηγή ασφαλείας τόνισε στο «Reuters» ότι πολλοί από τους τραυματίες τραυματίστηκαν στο στομάχι και στα χέρια.

Σήμερα, οι ασύρματοι πομποδέκτες εξερράγησαν ταυτόχρονα στα νότια προάστια της Βηρυτού, την ώρα που γινόταν η κηδεία τεσσάρων μελών της Χεζμπολλάχ που σκοτώθηκαν στις χθεσινές εκρήξεις. Άλλες εκρήξεις αναφέρθηκαν στη Σάιντα (νότια) και στο Μπάαλμπεκ (ανατολικά), όπου τραυματίστηκαν 25 άνθρωποι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια νοσοκομειακή πηγή. Η Πολιτική Προστασία του Λιβάνου τόνισε ότι οι διασώστες της «εργάζονται για να κατασβήσουν πυρκαγιές» που ξέσπασαν σε σπίτια, αυτοκίνητα και καταστήματα στη Μπεκάα, όπου εξερράγησαν οι συσκευές.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Λιβανέζος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, οι βομβητές των μελών της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν κατά εκατοντάδες την Τρίτη στον Λίβανο ήταν παγιδευμένοι και προγραμματισμένοι να εκραγούν. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνας που διεξάγουν οι αρχές του Λιβάνου έδειξαν ότι οι συσκευές «ήταν προγραμματισμένες εκ των προτέρων να εκραγούν και περιείχαν εκρηκτικές ύλες δίπλα στην μπαταρία». Από την πλευρά της, η Ουγγρική κυβέρνηση σήμερα, ανακοίνωσε ότι η ουγγρική εταιρεία BAC, που εμφανίζεται ως η κατασκευάστρια των βομβητών που εξερράγησαν στον Λίβανο, είναι «εμπορικός μεσάζων» και δεν διαθέτει κατασκευαστική μονάδα στην Ουγγαρία.

«Οι εν λόγω συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στο ουγγρικό έδαφος», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβακς.

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά και εντείνοντας την κλιμάκωση του πολέμου, απόψε ο υπουργός Αμυνας του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι το «κέντρο βάρους» του πολέμου «μετακινείται στα βόρεια», αναφερόμενος στο μέτωπο με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. «Δεν ξεχάσαμε τους ομήρους (σ.σ. που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας) και δεν ξεχάσαμε τις αποστολές μας στα νότια», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Μας υποχρεώνει το καθήκον και διεξάγουμε αυτά τα έργα ταυτόχρονα» στον βορρά και στον νότο, πρόσθεσε. «Το καθήκον μας είναι σαφές: να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι του βορρά θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς», κατέληξε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή για να συζητήσει τις πολύνεκρες υβριδικές εκρήξεις βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας της οργάνωσης Χεζμπολλάχ στον Λίβανο, από το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα η Σλοβενία που ασκεί την προεδρία αυτού του οργάνου. Η συνεδρίαση, την οποία ζήτησε η Αλγερία, θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Νέας Υόρκης (22.00 ώρα Ελλάδας). Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη εντός των επόμενων 12 μηνών και να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ, με ένα ψήφισμα, όμως, που δεν είναι δεσμευτικό. Το ψήφισμα που ήταν υπό συζήτηση από την Τρίτη μεταξύ των 193 μελών του Οργανισμού, ήταν επακόλουθο της γνωμοδότησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το οποίο τον Ιούλιο έκρινε ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομη» και το Ισραήλ υποχρεούται «να την τερματίσει (…) το συντομότερο δυνατόν». Το ΔΠΔ εξέταζε το θέμα της ισραηλινής κατοχής των εδαφών αυτών από το 1967, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Συνέλευσης. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 124 ψήφους υπέρ, 14 κατά (Ισραήλ, ΗΠΑ, Ουγγαρία, Τσεχία, Αργεντινή…) και 43 αποχές. Στο κείμενο αυτό «απαιτείται» από το Ισραήλ «να βάλει τέλος χωρίς καθυστέρηση στην αθέμιτη παρουσία του» στα παλαιστινιακά εδάφη «το αργότερο εντός 12 μηνών μετά την υιοθέτηση του παρόντος ψηφίσματος», αλλάζοντας την αρχική προθεσμία που ήταν 6 μήνες. Η Γενική Συνέλευση αξιώνει επίσης την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη, να σταματήσουν οι νέοι εποικισμοί, να επιστραφούν τα εδάφη και οι ιδιοκτησίες που έχουν κατασχεθεί και μιλά για την πιθανότητα επιστροφής των εκτοπισμένων Παλαιστινίων. Το ψήφισμα ζητά από τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές προϊόντων από τους εβραϊκούς οικισμούς και η παράδοση όπλων στο Ισραήλ, εφόσον υπάρχουν «εύλογες» υπόνοιες ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα παλαιστινιακά εδάφη. Και, επίσης, να επιβληθούν κυρώσεις σε πρόσωπα που συμμετέχουν «στη διατήρηση της αθέμιτης παρουσίας του Ισραήλ» στα κατεχόμενα.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ κάλεσε τις χώρες-μέλη «να επιλέξουν τη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και να στηρίξουν το ψήφισμα, το πρώτο που υποβλήθηκε εξ ονόματος του κράτους-παρατηρητή της Παλαιστίνης που μόλις πρόσφατα απέκτησε αυτό το δικαίωμα. «Πόσοι Παλαιστίνιοι θα πρέπει ακόμη να σκοτωθούν μέχρι να γίνει επιτέλους μια αλλαγή για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα;», διερωτήθηκε ο Μανσούρ, λίγες ημέρες πριν από την ετήσια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, όπου ο πόλεμος στη Γάζα αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις των δεκάδων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα παραβρεθούν.

Μολονότι τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ έσπευσε να καταγγείλει αυτό το κείμενο. «Είναι μια ντροπιαστική απόφαση που στηρίζει τη διπλωματική τρομοκρατία της Παλαιστινιακής Αρχής», είπε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον, αμέσως μετά την ψηφοφορία. «Αυτοί που συμβάλλουν σε αυτό το τσίρκο δεν είναι απλώς θεατές» αλλά «συνεργάτες. Κάθε ψήφος υπέρ αυτού του τσίρκου τροφοδοτεί τη βία και ενθαρρύνει εκείνους που απορρίπτουν την ειρήνη», είχε δηλώσει την Τρίτη ο Ντάνον. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ στην ανακοίνωσή του τόνισε ότι η απόφαση «ενθαρρύνει την τρομοκρατία και βλάπτει τις πιθανότητες για ειρήνη». Στο πλευρό του Ισραήλ απροκάλυπτα τάχθηκε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ που κατήγγειλε επίσης «την εμπρηστική διατύπωση» του κειμένου που δεν αναφέρει ότι «η Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση, ασκεί την εξουσία στη Γάζα» και τόνισε ότι «το μεροληπτικό ψήφισμα» δεν προωθεί τη λύση των δύο κρατών.

Σχετικά θέματα

Απόψεις