Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΛΑΡΚΟ: Μουλωχτά και ανέντιμα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους

Στα μουλωχτά και ανέντιμα, η κυβέρνηση, ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειες τους, οι οποίοι..

Στα μουλωχτά και ανέντιμα, η κυβέρνηση, ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειες τους, οι οποίοι απαντούν με νέα κλιμάκωση του μεγαλειώδους δίκαιου αγώνα τους και κάθοδο στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη 28 Μάρτη.    

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση προχωρά την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στην  1 μ.μ., το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους για την πρόθεση της κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους που λήγουν στις 31 Μάρτη και συλλογικά να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Παράλληλα τα Σωματεία με κοινή ανακοίνωση τους καλούν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους ολόκληρης της χώρας να δείξουν και σε αυτή την κρίσιμη και καθοριστική καμπή του αγώνα την έμπρακτη και πλατιά αλληλεγγύη τους.

«Είναι έτοιμοι από την 1η Απρίλη 2024 να μας πετάξουν σαν στημένες λεμονόκουπες. Δεν θα τους περάσει. Έξω από την ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε», είναι η αποφασιστική απάντηση που δίνουν στην κυβέρνηση τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ με ανακοίνωση που εξέδωσαν τη χθεσινή μέρα και μετά την παράσταση διαμαρτυρίας και τη συνάντηση με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ενημερώνοντας για τις σημερινές εξελίξεις, τις επαφές και παρεμβάσεις των Σωματείων τονίζουν:

«Τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, πραγματοποίησαν τα εξής:

Συνάντηση με την Ειδική Διαχείριση η οποία μας είπε ότι «δεν έχει ενημερωθεί από την Κυβέρνηση για το τι θα κάνει με  την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας».

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), μας ενημέρωσε για την πρόταση της Κυβέρνησης να μην μας ανανεώσει την σύμβαση, να μας πετάξει σαν στημένες λεμονόκουπες για κάποια έτη στα προγράμματα ανεργίας σε δήμους, περιφέρεια, νοσοκομεία με 850 ευρώ.

Μετά από διαμαρτυρία στο υπουργείο οικονομικών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κλιμάκιο του υπουργείου, το οποίο μας είπε θιγμένο από τα συνθήματα,  ότι «ο νέος επενδυτής δεν είναι παλιατζής, αλλά είναι στην ευχέρεια του εάν θέλει να κάνει σκραπ το εργοστάσιο». Δηλαδή παρεξηγήθηκαν που είπαμε παλιατζή τον νέο ιδιοκτήτη και δεν τον είπαμε σκραπατζή. Για την ανανέωση των συμβάσεων μας είπαν ότι «τα προγράμματα είναι έτοιμα, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να μην ανανεώσει τις συμβάσεις, μέχρι σήμερα έκανε ότι ήταν καλύτερο για τους εργαζόμενους».

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις τα σωματεία δηλώσαμε τα εξής:

«Είναι ανέντιμο από την πλευρά της Κυβέρνησης αυτό που συμβαίνει. Το αφήγημα ήταν εν λειτουργία, ανανέωση των συμβάσεων μέχρι να μεταβιβαστεί η ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη και όσους δεν απορροφήσει θα ενταχθούν στα προγράμματα. Το αφήγημα ήταν ενιαία επαναλειτουργία και ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία της χώρας μας. 

Τι άλλαξε και εφόσον άλλαξε ποτέ θα μας το πείτε;  Μας είχατε πει θα μας ενημερώσετε. Επιδιώκουμε από τις 15/2 συνάντηση και δεν μας απαντάτε. Ακόμη και σήμερα ήρθαμε, δεν είμαστε καλεσμένοι, με διαμαρτυρία μας δέχτηκε το υπουργείο. Και τι μας λέτε;  ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις. Έτσι απλά, χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση, μία εβδομάδα πριν την λήξη των συμβάσεων. 

Και τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι που είναι σε θεραπεία με το ιατροφαρμακευτικό συμβόλαιο; Τι θα γίνουν στη μέση της σεζόν τα παιδιά στο σχολείο, οι φοιτητές; Τι θα γίνουν οι συνάδελφοι που έχουν γραμμάτια, δάνειο, που  ζουν στα σπίτια του οικισμού;».

Σχολιάζοντας τα “προγράμματα φτώχειας” που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να πετάξει τους εργαζόμενους έξω από το εργοστάσιο, τα μεταλλεία και τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ, τα Σωματεία υπογραμμίζουν:

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από  τον εκπρόσωπο των εργαζομένων εργαζομένων, ακόμη και τα προγράμματα που έχετε καταθέσει στο ΔΥΠΑ έχουν προχειρότητες. Τι θα κάνει ο εργάτης καμινίων στο νοσοκομείο;  Τον  γιατρό;

Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να μας δεί κατάματα, να μας πει ότι το σχέδιο της απέτυχε για τα συμφέροντα των εργαζομένων και το τοπικών κοινωνιών, αλλά πέτυχε για τα συμφέροντα του νέου ιδιοκτήτη.  Δίνεται επί πληρωμής την ΛΑΡΚΟ για να την κλείσουν. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να μας προειδοποιήσει για αυτό που έχει αποφασίσει να κάνει και όχι να περιμένει, να ερχόμαστε εδώ και να της τα βγάζουμε με το τσιγγέλι.

Σας καλούμε να μας απαντήσετε άμεσα, ανοιχτά και ξάστερα.

Η απάντηση του κλιμακίου της κυβέρνησης ήταν ότι “δεν μπορεί να απαντήσει, αλλά δεσμεύεται να πάρουμε απαντήσεις πριν τη λήξει των συμβάσεων”».

Στο πλαίσιο αυτό τα Σωματεία καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα τονίζοντας:

«Η ώρα της τελικής σύγκρουσης πλησιάζει. Έξω από την ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε. Τώρα είναι η ώρα να γίνουμε ντουβάρι στα ντουβάρια της ΛΑΡΚΟ.

Δεν θα τους περάσει. Όλοι και όλες τις γενική συνέλευση. Όλοι και όλες στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας.

Προετοιμάζουμε νέες πολύμορφες καθημερινές παρεμβάσεις με σταθμό την  28 Μαρτίου και την νέα κάθοδο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα.

Με το κεφάλι ψηλά, χέρι χέρι με τα αδέλφια μας που έχουν στηρίξει τον τετράχρονο αγώνα μας, συνεχίζουμε. Καλούμε την εργατική τάξη να εκφράσει την αλληλεγγύη της. Καλή αντάμωση». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις