Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λάρισα: Εδώ και τώρα αποζημιώσεις βροντοφώναξαν εκατοντάδες αγρότες της Αγιάς

Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή από τον «Daniel» τον Σεπτέμβρη αλλά και από τον..

Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή από τον «Daniel» τον Σεπτέμβρη αλλά και από τον παγετό του 2023, για τις οποίες εκκρεμούν ακόμα τα πορίσματα ζημιάς, διεκδίκησαν με ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Αγιάς.

Για άλλη μια φορά η κεντρική πλατεία της Αγιάς γέμισε από αγρότες και τρακτέρ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Αγιάς. Μάλιστα, στη συγκέντρωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας και του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, στέλνοντας το μήνυμα του κοιμού αγώνα.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων του δήμου Αγιάς και αντιπροσωπεία της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ. Στον χαιρετισμό του ο Θανάσης Παπαστόλου, δημοτικός συμβουλος Αγιάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος, αφορά την επιβίωση τους. Μαζί με τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων χρειάζεται να στραφεί ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ, που οδηγεί τους βιοπαλαιστές αγρότες στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα».

Θα είμαστε στους δρόμους μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα μας

 
 

Έχοντας πραγματοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Αγιάς ξεκαθάρισαν ότι δεν ανέχονται την κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία αρνείται την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν τον Σεπτέμβρη από τις μεγάλες βροχοπτώσεις, όταν είναι γνωστό ότι, τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας, τη διακοπή του κεντρικού οδικού άξονα Αγιάς – Λάρισας, πλημμυρισμένα χωράφια, γεγονός που εμπόδισε τη συγκομιδή αλλά και τη μεταφορά – διάθεση της καλλιέργειας του μήλου, για ένα μήνα τουλάχιστον, που συντελείται κατά την περίοδο της συγκομιδής (20%-30%).

Συγχρόνως, τμήμα της παραγωγής λόγω του ότι δεν συγκομίστηκε έγκαιρα υποβαθμίστηκε ποιοτικά. Οι αγρότες κατήγγειλαν και το γεγονός ότι ενώ έχει κλείσει ένας χρόνος, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα τα πορίσματα για τις ζημιές από τον παγετό του 2023.

Από το συλλαλητήριο, που έγινε την ώρα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία των Θεσσαλών αγροτών, απαιτήθηκε ακόμα η ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων που είχαν θέσει οι αγρότες τους με τα μπλόκα τον προηγούμενο μήνα.

«Βρισκόμαστε εδώ με μια αγωνία να αρθεί αυτή η αδικία εις βάρος της Αγιάς», ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος» Αγιάς, Γιώργος Ζέικος.

«Είμαστε πάλι εδώ γιατί νιώθουμε αδικημένοι. Ενώ πληρούμε τις προϋποθέσεις με τους συναδέλφους του Πηλίου ο ΕΛΓΑ μας πετάει έξω. Τα πορίσματα από τις περσινές ζημιές δεν έχουν βγει ακόμη και έχουμε ξεκινήσει μια νέα χρονιά χωρίς χρήματα» ανέφερε ο Μιχάλης Ζούμης πρόεδρος των μηλοπαραγωγών Αγιάς.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να δημιουργεί αγρότες δυο ταχυτήτων. Δεν πρέπει να μας διασπάσει σε αυτόν τον αγώνα που είναι κοινός απέναντι στα ίδια προβλήματα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν όλα τα αιτήματα επιβίωσης, να είμαστε νοικοκύρηδες στον τόπο μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μηλοπαραγωγοί του Πηλίου, μετά και τις μαζικές κινητοποιήσεις τους, έλαβαν αποζημιώσεις.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν και εκπρόσωποι των καστανοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων, που αναφέρθηκαν στα προβλήματα τους. Μετά τις ομιλίες οι αγρότες παρέμειναν μέχρι το μεσημέρι στην πλατεία της Αγιάς, τονίζοντας ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους μέσα σε 10 μέρες τότε οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Από 902.gr 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις