Χωρίς κατηγορία

Λαμόγια στο χακί. Οικονομικά «θαύματα» και θύματα της χούντας

lamog

«Λαμόγια στο Χακί». Το νέο του βιβλίο – απάντηση στο … «μωρέ μια Χούντα μας χρειάζεται», παρουσιάζει την Τρίτη 21 Απριλίου (κάθε άλλο παρά τυχαία) ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Ελευθεράτος.

Η περίφημη αυτή ατάκα, που δυστυχώς ακόμη και σήμερα, 41 χρόνια μετά την πτώση της 7χρονης δικτατορίας, μπορεί κανείς να ακούσει, σε μια καφετέρια, ένα ταξί, στο γραφείο η οπουδήποτε παράγεται καθημερινός πολιτικός λόγος, αποδομείται «παραδειγματικά» σε όλα τα επίπεδα. Με ένα πόνημα που ισορροπεί ανάμεσα στην οικονομική έρευνα, την πολιτική ανάλυση αλλά και το χρονογράφημα ο Διονυσής Ελευθεράτος «επιστρατεύει» τον γλαφυρό δημοσιογραφικό του λόγο και «βγάζει στην σέντρα» τα …πραγματικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Χούντας, στην ελληνική κοινωνία.

‘Όπως ομολογεί κι ό ίδιος όταν ερωτηθεί, τα «ευρήματα» κατά την διαδικασία συγκέντρωσης του πλούσιου υλικού του βιβλίου, ξεπέρασαν τις προσδοκίες αλλά και την φαντασία του. Ξετύλιξε ένα κουβάρι αριθμών, οικονομικών στοιχείων, νομοθετημάτων δηλώσεων, παραδοχών, σκανδάλων, ντοκουμέντων που διακλαδώνονταν με απίθανους τρόπους. Το ένα στοιχείο οδηγούσε στο άλλο. Το αποτέλεσμα; Μια αρρωστημένης σύλληψης συνταγή για το πώς η κρατική εξουσία μπορεί να γίνει …χρήσιμη σε ακραίο βαθμό ώστε τα κέρδη εγχώριων και ξένων πλουτοκρατών να πολλαπλασιάζονται ενώ ένας λαός εξοντώνεται οικονομικά, πολιτικά, πολιτισμικά ακόμη και φυσικά με κάθε πιθανή εκδοχή.

Κι αν όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι από τους «μνημονιακούς» καιρούς μας, το βιβλίο του Δ.Ελευθεράτου θα σας «πει» πώς έχετε απόλυτο δίκιο! Θα εντοπίσει την ζήλια που διακατέχει σημερινές πολιτικές-κοινοβουλευτικές δυνάμεις για την «ελευθερία κινήσεων» που διέθεταν οι αυτοαποκαλούμενοι «εθνοσωτήρες» του 1967…

Η παρουσίαση του βιβλίου «Λαμόγια στο Χακί» από τις εκδόσεις Τόπος, θα γίνει στις 19.00 στο Polis Art Cafe (Πεζμαζόγλου 5 και Σταδίου). Θα μιλήσουν οι Τάσος Κωστόπουλος- δημοσιογράφος του Ιού, ο Νίκος Μανιός – βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου σε μία συζήτηση που θα συντονίσει ο Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ρ/σ Στο Κοκκινο 105,5 fm.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend