Απόψεις

Μια φωτογραφία και.. καθάρισες

 

Τόχουνε το χούι της φωτογραφίας κάποιοι που κινούνται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Είναι κάποιοι τύποι τόσο αδίστακτοι πολιτικά που, ακόμα και με το ΚΚΕ, πάση θυσία θα επιβίωναν. Αυτά είναι τα περίφημα ψιλολαμόγια, τα οποία γαντζώνονται με νύχια και με δόντια από κάποιους οργανισμούς. Πρόκειται για άτομα με μέτρια έως και ελάχιστα προσόντα, που είναι έτοιμοι να προσκυνήσουν κάθε αφέντη, αρκεί να κρατήσουν την καρέκλα.

Συνήθως διαδίδουν ότι είναι ολίγον από…μασόνοι (να κάτι που πρέπει να προσέξει η Στοά), ολίγον ένθεοι, του στυλ να λένε κάθε τόσο “έχει ο Θεός” και ολίγον μπαλκονάκηδες, στο πλευρό των πολιτικών σε προεκλογική περίοδο. Όπως αίφνης, ο περί ου ο λόγος, ο οποίος τη μια μέρα ήταν στο μπαλκόνι τού Σαμαρά και την επόμενη στό μπαλκόνι του Βενιζέλου, διεκδικώντας τα ηνία καλλιτεχνικού Οργανισμού. Και βέβαια ένα μήνυμα πού έστελνε προς πάσα κατεύθυνση ήταν να φωτογραφίζεται με τον εκάστοτε υπουργό, ή Πρωθυπουργό, αγκαλίτσα, λες κι ήταν γνωστοί από την αλάνα τής γειτονιάς.

Ο τυπάς λοιπόν έχει κι ένα ακόμα χαρακτηριστικό. Έστω κι αν έχει διοριστεί από το Σαμαρά, δηλώνει με άνεση ότι είναι και ολίγον αριστερός (πως λέμε βάλε και ολίγη σως;). Κι ας πούμε τώρα ότι αποφασίζει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, ή υπουργός, να παρευρεθούν σε εκδήλωση του Οργανισμού στον οποίο ο τυπάς, χάρη στο αποτελεσματικό του γλύψιμο έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση: Την έχει στημένη, ο φωτογράφος είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, αγκαλίτσα, χαμόγελο και… κλικ. Να, την άλλη μέρα οι φωτογραφίες σε εφημερίδες και περιοδικά. Έτσι θαρρεί ότι έχει εδραιώσει τη θέση του. Προχθές με το Βενιζέλο, χθες με το Σαμαρά, σήμερα με τον Τσίπρα.

Μα, δεν πρέπει να τελειώνουμε κάποτε μ΄ αυτά τα λαμόγια; Λες και δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι ικανοί σ΄ αυτόν τον τόπο; Και νεώτεροι; Και προσοντούχοι; Διότι ο περί ου ο λόγος απ όσα λένε άντε νάχει τελειώσει κουτσά στραβά ένα Λύκειο! Φαντάζομαι ότι δεν έχει ανάγκη ο Τσίπρας την αγκαλίτσα μέτριων οσφυοκαμπτών.

Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο εξαιρετικός συνάδελφος και υπουργός Πολιτισμού ο Νίκος Ξυδάκης.

(Επισκέψεις: 10 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend