Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

La Repubblica: Επτά λογαριασμούς που συνδέονται με το Qatargate ελέγχουν οι Ιταλοί εισαγγελείς

Ο ρόλος της ΜΚΟ του Παντσέρι "Fight Impunity" και η προεκλογική εκστρατεία του Λ. Βιζεντίνι προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων

Συνεχίζονται οι έρευνες που αφορούν στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου και που συνδέεται με τη ροή χρημάτων από το Κατάρ προς τις Βρυξέλλες. Αυτή τη φορά η είδηση έρχεται από την Ιταλία, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα La Reppublicam οι εισαγγελείς του Μιλάνου συνεχίζουν να ερευνούν τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι. Όπως διευκρινίζεται, υπάρχει η υποψία ότι ένα μέρος των χρημάτων που είναι προϊόν δωροδοκιών, μπορεί να μην βρίσκεται στο Βέλγιο, αλλά στην Ιταλία.

 

Άλλωστε, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ιταλική οικονομική αστυνομία έκανε έφοδο στο γραφείου γνωστού φοροτεχνικού του Μιλάνου. Επίσης, το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7 επιβεβαιώνει ότι οι έρευνες των Βρυξελλών δεν επικεντρώνονται μόνον στο Κατάρ, αλλά στην φάση αυτή αφορούν, κυρίως, την πολυετή σχέση που ο Αντόνιο Παντσέρι, ο «μέντορας» του Φρανσέσκο Τζιόρτζι, όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος, φέρεται να είχε και με το Μαρόκο για ενδεχόμενη προσπάθεια επιρροής στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ποια ήταν η ροή των χρημάτων

Όπως προκύπτει από νέα στοιχεία από τις έρευνες των Βέλγων ανακριτών, που επικαλείται η La Reppubblica, η προεκλογική εκστρατεία του Λούκα Βιζεντίνι χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των περίπου 50.000 ευρώ από κονδύλια της ΜΚΟ του Παντσέρι, “Fight Impunity”. Οι Βέλγοι ανακριτές υποπτεύονται ότι τα χρήματα -σε τραπεζικούς λογαριασμούς και μετρητά – τα είχε δώσει το Κατάρ με αντάλλαγμα ευνοϊκές δηλώσεις και ενέργειες δεδομένου ότι η εικόνα του είχε αμαυρωθεί μετά τις καταγγελίες για τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών, που μετείχαν στην κατασκευή υποδομών για τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

Στις εφόδους που ξεκίνησαν στις 10 Δεκεμβρίου και οδήγησαν στις συλλήψεις επ’ αυτοφόρω των υπόπτων τα χαρτονομίσματα έπαιξαν καίριο ρόλο: ήταν το στοιχείο που κατέστησε δυνατή τη σύλληψη της Εύας Καϊλή, μολονότι προστατευόταν από βουλευτική ασυλία. Λόγος για τον οποίο – όπως προκύπτει από ενήμερες πηγές στις Βρυξέλλες – οι ερευνητές αποφάσισαν να επισπεύσουν τις εφόδους, ενόψει των διακοπών των Χριστουγέννων και του κινδύνου να μην βρουν κανέναν από τους υπόπτους στα σπίτια τους.

Παύση Κοτσολίνο από το Δημοκρατικό Κόμμα

Στο μεταξύ, το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε να παύσει προσωρινά από τα μέλη του, τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, το όνομα του οποίου έχει εμπλέξει στην υπόθεση ο Φρανσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή, την οποία πάντως προσπάθησε να βγάλει από το κάδρο των ερευνών, λέγοντας ότι δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση.

Ο Κοτσολίνο για την ώρα δεν έχει λάβει δικαστική κλήση σε απολογία. Βοηθός του, πάντως, μετά την λήξη της θητείας του Αντόνιο Παντσέρι στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι. Να σημειωθεί την παύση του κομματικού μέλους έως ότου ολοκληρωθούν οι δικαστικές έρευνες έχει αποφασίσει και το αριστερό κόμμα «Άρθρο Ένα», για τον Αντόνιο Παντσέρι. Ο Παντσέρι, όπως και ο Τζιόρτζι έχουν συλληφθεί.

Σχετικά θέματα