Κοινωνία Πολιτική

Κυβερνητικός διαχωρισμός στην ψυχαγωγία: Αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους ή μεικτοί και με τεστ

Το μπαλάκι της ευθύνης καθορισμού του χώρου στους καταστηματάρχες

Μέτρα διαχωρισμού πολιτών και καταστημάτων ψυχαγωγίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα υπάρχουν 

  • αμιγείς χώροι που θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες και
  • μεικτοί χώροι θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία καθώς και εκείνοι που έχουν αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Οι αμιγείς χώροι θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου όπου παράλληλα θα τεθεί σε εφαρμογή και σχετική πλατφόρμα όπου κάθε κατάστημά οφείλει να δηλώνει πως επιλέγει να λειτουργεί. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι της απόφασης στους καταστματάρχες.

Συγκεκριμένα:

Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ):

-Οι χώροι που θα δηλωθούν ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

-Οι χώροι που θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test των τελευταίων 48 ωρών. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

-Στα θέατρα και τους κινηματογράφους είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα):

Οι χώροι που θα δηλωθούν ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Οι χώροι που θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ): Οι χώροι που θα δηλωθούν ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας. Οι χώροι που θα δηλωθούν ως μεικτοί λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Ανοικτά και κλειστά γήπεδα: Θα λειτουργούν από 15 Ιουλίου με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική στους αμιγείς χώρους αντίθετα στους μεικτούς η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους. Επίσης, πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος εάν έχουν περάσει 14 ημέρες μετά την δόση του μονοδοσικού εμβολίου και 14 μετά τη δεύτερη δόση.

(Επισκέψεις: 427 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend