«Είναι σήμερα πιο ασφαλής ο σιδηρόδρομος από το 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία του τόπου η ΝΔ; Είναι πιο ασφαλής. Και ευτυχώς για το σήμερα, δυστυχώς για εκείνη τη μοιραία νύχτα, σήμερα είναι πιο ασφαλής από το 2023 όταν και συνέβη αυτό το τραγικό δυστύχημα και χάθηκαν τόσο άδικα 57 συνάνθρωποι μας. Ο στόχος μας είναι κάθε μέρα να εργαζόμαστε, ώστε και ο σιδηρόδρομος και όλες οι μεταφορές να είναι πιο ασφαλείς».
Αυτά δεν τα είπε κάποιο τυχαίο στέλεχος της κυβέρνησης, αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου της, Παύλος Μαρινάκης, δηλαδή η «φωνή» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι δυνατόν να λένε ότι ο σιδηρόδρομος είναι πιο ασφαλής από το 2019, ενώ έχει συμβεί το έγκλημα των Τεμπών; Το χωράει το μυαλό σας αυτό που λένε και δεν ντρέπονται; Υποστηρίζουν, με λίγα λόγια, ότι ο σιδηρόδρομος είναι πιο ασφαλής από το 2019 με μια… παρένθεση το 2023, με 57 νεκρούς; Σοβαρά τώρα;
Για τα Τέμπη και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης τι να ξαναγράψουμε πρώτα; Την απουσία τηλεδιοίκησης; Την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών υποδομών; Τις δηλώσεις του τότε υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή, που θίχτηκε επειδή τέθηκε ζήτημα ασφαλείας στα τρένα, λίγες μέρες πριν το έγκλημα;
Σε απάντηση των άθλιων κυβερνητικών δηλώσεων για την ασφάλεια του σιδηρόδρομου και των μέσων μεταφοράς, πριν και μετά το έγκλημα τα Τέμπη θα παραθέσουμε στοιχεία. Αποκαλυπτικά στοιχεία από την ίδια την πραγματικότητα. Στοιχεία που κρύβουν οι κυβερνώντες, δηλαδή αυτοί που δύο χρόνια μετά τα Τέμπη έχουν την ευθύνη για το γεγονός ότι οι στελεχωμένες οργανικές θέσεις μειώθηκαν 25%.
Ιδού τα αποκαλυπτικά στοιχεία που δείχνουν πόσο «ασφαλείς» είναι ο σιδηρόδρομος και οι μεταφορές:
Τα απανωτά ατυχήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο προειδοποιούσαν για το κακό που ερχόταν. Είναι αποκαλυπτικό ότι από το 2010 έως το 2018, την περίοδο δηλαδή που κορυφώνεται η στρατηγική της «απελευθέρωσης» στον σιδηρόδρομο, 197 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 97 τραυματίστηκαν σοβαρά, σε διαφόρων ειδών και αιτίας ατυχήματα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η Ρυθμιστική Αρχή αποτιμά σε 12,5 εκατ. το «κόστος» των θανάτων από σιδηροδρομικά ατυχήματα μόνο το 2019!
Μετά το 2010 που επιταχύνθηκε το ξεχαρβάλωμα του ΟΣΕ, απαξιώθηκαν τα συστήματα ασφαλείας και ελαχιστοποιήθηκε το προσωπικό: Από 2.150 που έπρεπε να είναι το ελάχιστο όριο, έφτασε σήμερα στο επικίνδυνο σημείο των 850. Απ’ αυτούς, ένας ανεπαρκέστατος αριθμός εργάζεται στη συντήρηση του δικτύου, με πολλές ελλείψεις σε ανταλλακτικά και υλικά, με απάνθρωπα ωράρια, ατέλειωτες ώρες.
Από τους 300 που ήταν παλιότερα, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 30 στη συντήρηση της σηματοδότησης, σ’ ένα δίκτυο μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων! Πάνω σ’ αυτό το έδαφος, τα σιδηροδρομικά ατυχήματα γίνονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.
Πριν τα Τέμπη
-Στις 9 Ιούλη 2015 δύο βαγόνια εμπορικής αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν μέσα στο τούνελ των Τεμπών, χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς.
-Στις 16 Μάη 2016 δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και δύο ακόμη τραυματίστηκαν, έπειτα από σύγκρουση δύο βαγονιών του ΟΣΕ στις Σέρρες κατά τη διάρκεια τεχνικών εργασιών, όταν ένα μηχάνημα συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών συγκρούστηκε με ψεκαστικό σταθερής τροχιάς του ΟΣΕ.
-Εναν χρόνο μετά, τον Μάη του 2017, τρεις νεκροί και 10 τραυματίες, από τους οποίους οι 3 σοβαρά, ήταν ο απολογισμός δυστυχήματος, όταν εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία στο Αδενδρο στη Θεσσαλονίκη. Το πολύνεκρο δυστύχημα και οι συνθήκες στις οποίες έγινε, θεωρείται «προάγγελος» αυτού των Τεμπών. Και τότε υπήρξαν υποσχέσεις ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο και πως θα αλλάξουν όλα, μέχρι τα φώτα να σβήσουν…
-Στις 3 Αυγούστου 2018 μικρή επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Λιανοκλάδι – Στυλίδα εκτροχιάστηκε στον σταθμό της Λαμίας και έπεσε σε μικρή αποθήκη κοντά στον σταθμό, όπου ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κανείς.
-Στις 16 Νοέμβρη 2018 εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο από Λιανοκλάδι προς Αθήνα χωρίς θύματα, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές.
-Την 1η Απρίλη του 2019 στους Αγίους Αναργύρους πριν τον Σταθμό των Αγίων Θεοδώρων, τρεις επιβάτες τραυματίστηκαν από απότομη ακινητοποίηση του συρμού.
-Στις 20 Αυγούστου 2020 στον Προαστιακό στο Ξυλόκαστρο έγινε εκτροχιασμός χωρίς τραυματισμούς.
-Στις 15 Φλεβάρη 2021 στις Αφίδνες δέντρο έπεσε σε διερχόμενο συρμό του Προαστιακού χωρίς επιβάτες.
-Στις 8 Δεκεμβρίου 2021 στου Ρέντη σημειώνεται εκτροχιασμός συρμού.
– Στις 24 Γενάρη 2022, εν μέσω χιονιά, η αμαξοστοιχία που ξεκίνησε από την Αθήνα το μεσημέρι με προορισμό το Λιανοκλάδι και τη Θεσσαλονίκη «κόλλησε» στο ύψος της Λιβαδειάς από πρόβλημα στη μάσκα της. Μεταξύ του μεγάλου όγκου χιονιού φαίνεται ότι υπήρχαν κι άλλα αντικείμενα, όπως δέντρα και πέτρες, που προκάλεσαν ζημιά στην αμαξοστοιχία, όπως και σε μέρος του δικτύου, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί. Δεύτερο τρένο χτύπησε με το πρώτο και υπήρξαν τραυματίες, ενώ έπεσε η οροφή βαγονιού.
-Την 1η Αυγούστου 2022 η αμαξοστοιχία 1521 έφυγε από το Λιανοκλάδι το πρωί για την Αθήνα, με 200 επιβάτες. Μισή ώρα μετά την αναχώρησή της, στον παλιό σταθμό του Ελευθεροχωρίου συγκρούστηκε με αγελάδα και ακινητοποιήθηκε. Στο σημείο έφτασαν τεχνικοί του ΟΣΕ και μετά από έλεγχο το τρένο συνέχισε το ταξίδι του. Ομως, δεκαπέντε λεπτά αργότερα, λίγο πριν μπει στον σταθμό της Τιθορέας, έφυγε από τα κλειδιά και εκτροχιάστηκε.
-Στις 10 Οκτωβρίου 2022 εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Τιθορέα – Λιανοκλάδι εκτροχιάστηκε λίγο πριν τις 11 π.μ., για άγνωστους λόγους, την ώρα που έφτανε στον σταθμό Λιανοκλαδίου.
-Στις 21 Οκτωβρίου 2022 σημειώθηκε εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας στον σταθμό της Τιθορέας της αμαξοστοιχίας 882, χωρίς ευτυχώς σοβαρούς τραυματισμούς.
Χαρακτηριστικό, τέλος, είναι το παράδειγμα που είδε το φως της δημοσιότητας με τις μπάρες σε διάβαση στο Αμύνταιο Φλώρινας. Εκεί οι μπάρες σηκώνονται όταν το τρένο περνάει (!) θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όσων δεν το ξέρουν, που μπορεί να είναι ένας ανυποψίαστος κάτοικος άλλης περιοχής, πεζός ή εποχούμενος. Παρότι το πρόβλημα έχει επισημανθεί από τους κατοίκους, συνεχίζει να υφίσταται. Οπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές.
Μετά τα Τέμπη
31 Μάρτη 2023, Ηλεκτρικός Αθήνας (Γραμμή 1): Σε βαγόνι συρμού στον σταθμό «Αττική», ανοίγει ξαφνικά η πόρτα, από την πλευρά των γραμμών! Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και ο συρμός αποσύρθηκε.
29 Μάη 2023, Ηλεκτρικός Αθήνας: Συρμός για αρκετά χιλιόμετρα ταξίδευε …με ανοιχτή πόρτα, η οποία δεν έκλεινε, και ο οδηγός απηύθυνε έκκληση στους επιβάτες από τα μεγάφωνα να απομακρύνονται.
1η Ιούνη 2023, Τρένο: Εμπορική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε μερικώς στον σταθμό Ρουφ.
3 Ιούνη 2023, Ηλεκτρικός: Γεννήτρια συρμού στον σταθμό «Νερατζιώτισσα» άρχισε να βγάζει καπνούς.
29 Ιούνη 2023, Τρένο: Αμαξοστοιχία με 325 επιβάτες ακινητοποιήθηκε για δύο ώρες μέσα στη Σήραγγα Οθρυος. Για μεγάλο διάστημα δεν υπήρχε ούτε φωτισμός ούτε κλιματισμός, λόγω της διακοπής ρεύματος.
5 Ιούλη 2023, Τρένο: Αμαξοστοιχία ακινητοποιείται στην Κατερίνη, καθώς κλαδιά σπάνε το τζάμι στην καμπίνα οδήγησης, ενώ ξηλώνουν και τον παντογράφο.
22 Νοέμβρη 2023, Προαστιακός: Συρμός εκτροχιάζεται μερικώς στην Πάτρα.
30 Μάρτη 2024, Προαστιακός: Αμαξοστοιχία στο δρομολόγιο Κιάτο – Πάτρα βγάζει καπνούς, με τον οδηγό να αποβιβάζει τους επιβάτες στο Ξυλόκαστρο.
26 Ιούλη 2024, Μετρό Αθήνας: Συρμός ακινητοποιείται στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας», λόγω καπνών που έβγαιναν από βαγόνι.
13 Σεπτέμβρη 2024, Τρένο: Μεταξύ των σταθμών Αθηνών και Αγίων Αναργύρων, δύο αμαξοστοιχίες γεμάτες κόσμο παραλίγο να οδηγηθούν σε σύγκρουση. Η τραγωδία αποφεύγεται μετά από επικοινωνία των μηχανοδηγών, αφού στο συγκεκριμένο σημείο δεν λειτουργούσαν τηλεδιοίκηση, ETCS και φωτοσήματα.
14 Σεπτέμβρη 2024, Τρένο: Νέα ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας λόγω πρόσκρουσης σε πεσμένα δέντρα, μεταξύ των σταθμών Σφενδάλης και Αφιδνών.
25 Σεπτέμβρη 2024, Ηλεκτρικός Αθήνας: Φωτιά σε βλάστηση κάτω από σταθμευμένο συρμό με επιβάτες στο ύψος της «Νερατζιώτισσας». Οι επιβάτες τράβηξαν τον μοχλό ασφαλείας και στη συνέχεια αποβιβάστηκαν όπως – όπως.
9 Οκτώβρη 2024, Προαστιακός: Συρμός με κατεύθυνση από Αεροδρόμιο προς Ανω Λιόσια μπαίνει σε λάθος γραμμή, η οποία θα τον οδηγούσε σε σήραγγα του Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
25 Νοέμβρη 2024, Τρένο: Παραλίγο σύγκρουση Προαστιακού της Θεσσαλονίκης με αμαξοστοιχία «Intercity» στον Κορινό Πιερίας. Η σύγκρουση αποφεύχθηκε με παρέμβαση των μηχανοδηγών.
14 Δεκέμβρη 2024, Μετρό Θεσσαλονίκης: Συρμός ακινητοποιήθηκε, επιβάτες αποβιβάστηκαν και περπάτησαν μέσα στη σήραγγα μέχρι τον επόμενο σταθμό.
14 Δεκέμβρη 2024, Τρένο: Εκτροχιάστηκε τροχός βαγονιού στο Πήλιο.
23 Δεκέμβρη 2024, Μετρό Θεσσαλονίκης: Αμαξοστοιχία ακινητοποιήθηκε στον σταθμό «Αγία Σοφία», εγκλωβίζοντας τους επιβάτες. Κατά τη διαδικασία της εκκένωσης οι αυτόματες πόρτες συνέχισαν να κλείνουν, με κίνδυνο τραυματισμών.
30 Δεκέμβρη 2024, Ηλεκτρικός Αθήνας: Συρμός παρουσιάζει βλάβη και μετά βγάζει πυκνό μαύρο καπνό κάτω από βαγόνι.
1η Γενάρη 2025, Ηλεκτρικός Αθήνας: Χωρίς χειρισμό, άνοιξαν όλες οι πόρτες από τη μια πλευρά ενώ ο συρμός ήταν σε κίνηση.
13 Γενάρη 2025, Προαστιακός: Από συρμό στον σταθμό του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» αποκολλήθηκε βαρύ εξάρτημα (παντογράφος) και έπεσε με σφοδρότητα στην αποβάθρα. Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.
17 Γενάρη 2025, Μετρό Θεσσαλονίκης: Συρμός ακινητοποιήθηκε σε σήραγγα, με τους επιβάτες να μένουν μέσα σε αυτόν για περίπου 20 λεπτά!