Στη γνωστή τακτική της «ατομικής ευθύνης» κινείται η κυβέρνηση η οποία -μόλις σήμερα απ’ ότι φαίνεται- έμαθε για την αλλαγή των καιρικών συνθηκών στη χώρα μας. Χωρίς κανένα μέτρο προστασίας του λαού, με «προσπάθειες» για τον καθαρισμό ρεμάτων που ξεκίνησαν -χωρίς ολοκλήρωση- την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση συγκάλεσε σήμερα την επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, «στην οποία οι επιστήμονες μάς ενημέρωσαν ότι από σήμερα Παρασκευή και ως αργά το βράδυ του Σαββάτου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας» όπως είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Και πρόσθεσε ότι «εφιστούμε την προσοχή των κατοίκων οι οποίοι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και εφόσον χρειαστεί να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών».
Και ενώ μπαίνουμε στο χειμώνα, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής προσπαθούν να περάσουν το «μήνυμα» των «ισχυρών κακοκαιριών», δηλαδή φαινομένων απόλυτα φυσιολογικών για την εποχή. Γι αυτό και προσπαθούν να κρύψουν τη «γύμνια» του επιτελικού κράτους και για τα ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα με συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του υπουργού, πριν από περίπου μία εβδομάδα, για το τι περιμένει το λαό ή τι πρέπει να περιμένει ο λαός από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
«Μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και όλες τις παραμέτρους και τις δυνατότητες που μας δίνει η κρατική μηχανή, έτσι ώστε να μπορέσουμε έγκαιρα να ειδοποιήσουμε με το 112, να απομακρύνουμε κόσμο από τους δρόμους, να υπάρχουν ενδεχομένως απαγορεύσεις κυκλοφορίας, να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας στα σημεία εκείνα της Αττικής που είναι ευάλωτα, δηλαδή σε περιοχές και ρέματα τα οποία είναι επικίνδυνα ή μπαζωμένα ή σε περιοχές στις οποίες ο μέσος όρος ύψους είναι τέτοιος που ενδεχομένως θα κινδυνέψουν. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να λειάνουμε, να μικρύνουμε, να “μαζέψουμε” τις συνέπειες ενός τέτοιου φαινομένου» είχε δηλώσει χωρίς ίχνος ντροπής ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Από κοντά και η Περιφέρεια Αττικής με τον Νίκο Χαρδαλιά να δηλώνει μόλις χθες πως «για τους αρχικούς καθαρισμούς απαιτούνται 110 εκατομμύρια ευρώ, με την Περιφέρεια Αττικής να έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής τα 52 εκατομμύρια ευρώ. Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας είναι να προχωρούμε σε επιχειρήσεις καθαρισμού σε σταθερή βάση, κάθε χρόνο. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, απαιτούνται μεσοσταθμικά επιπλέον 48 εκατομμύρια ευρώ ετησίως». Αποδεικνύεται έτσι, για άλλη μία φορά, πως χρήματα και γρήγορες διαδικασίες υπάρχουν όταν πρόκειται για το μεγάλο κεφάλαιο (παραλιακό μέτωπο, χρηματοδοτήσεις ΠΑΕ κτλ) σε αντίθεση με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που όχι μόνο καθυστερούν (σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά σχεδιάζονται 158 αντιπλημμυρικά έργα τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2028) αλλά και απεντάσσονται από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης που δίνει δεκάδες δισ. ευρώ για έργα που ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Aπό 902.gr