Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κυβέρνηση χωρίς τσίπα! – Ο Γεραπετρίτης… ξέχασε τη λέξη «Ισραήλ» για τη γενοκτονία στη Γάζα

Μετα το πολιτικό θράσος του Μητσοτάκη και τις προσχηματικές και υποκριτικές δηλώσεις για λήξη των φονικών επιχειρήσεων στη Γάζα, ήρθε..

Μετα το πολιτικό θράσος του Μητσοτάκη και τις προσχηματικές και υποκριτικές δηλώσεις για λήξη των φονικών επιχειρήσεων στη Γάζα, ήρθε και ο Γεραπετρίτης για να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τσίπα ακόμα και όταν πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη έκανε δήλωση πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα «την προστασία των αμάχων» και… δεν κατάφερε να πει ούτε τη λέξη «Ισραήλ» σε σχέση με εγκληματικές ευθύνες που έχει στη Γάζα. 

«Έχω την τιμή να εκφωνώ αυτή τη δήλωση εξ ονόματος 80 Αντιπροσωπειών που έχουν δεσμευθεί να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν τους αμάχους σε ένοπλες συγκρούσεις», είπε στην αρχή της ομιλίας του. Ενημέρωσε ότι,  σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), «η Γάζα αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη των εχθροπραξιών, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, με τους αμάχους να υποφέρουν από πείνα και να βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με την IPC, και με εκατοντάδες εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης».

 
Μίλησε και γενικά για τις εστίες πολέμου στον κόσμο και την κατάσταση των αμάχων: «Φέτος, οι άμαχοι σε ένοπλες συγκρούσεις εξακολουθούν να ζουν κάτω από αδιανόητες συνθήκες συνεχούς κινδύνου, ανασφάλειας και πόνου. Τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν τουλάχιστον 36.000 θανάτους αμάχων σε 14 ένοπλες συγκρούσεις το 2024. Η χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θύματα σε πολλές συγκρούσεις, ενώ οι νάρκες και τα κατάλοιπα πολεμικών εκρηκτικών συνέχισαν να θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους». 

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σήμερα, προσερχόμαστε με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η προστασία των αμάχων δεν είναι προαιρετική. Αποτελεί νομική υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ηθική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοούμε», είπε… παλικαρίσια.

Κατά τα άλλα πρόσθεσε, γενικά, λες και ο θύτης και το θύμα είναι στην ίδια μοίρα: «Καλούμε τα μέρη που εμπλέκονται σε συγκρούσεις να επιτρέψουν και να διευκολύνουν, όπως απαιτείται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, την ασφαλή, ταχεία και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Η εργαλειοποίηση της βοήθειας για πολιτικούς, στρατιωτικούς ή στρατηγικούς στόχους ασφαλείας είναι απαράδεκτη».

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη παρέμβαση του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πάλι ήταν… περιγραφικός. Αναφέρθηκε στη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης των αμάχων σε ζώνες συγκρούσεων, με έμφαση στη Γάζα, όπου – όπως ανέφερε – «η ανθρωπιστική κρίση έχει φτάσει σε καταστροφικές διαστάσεις». Με πάνω από 50.000 νεκρούς Παλαιστινίους και πλήρη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας για περισσότερους από δύο μήνες, «το επίπεδο ανθρώπινου πόνου είναι άνευ προηγουμένου», είπε.  Μίλησε, δε, για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των Τεσσάρων Συμβάσεων της Γενεύης.

Παρουσίασε και γενικά στοιχεία, για όλο τον κόσμο, βασιζόμενος στην ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το 2024: 16.000 νέες περιπτώσεις αγνοουμένων, 52 εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου σε χώρες με ένοπλες συγκρούσεις, αριθμό-ρεκόρ νεκρών ανθρωπιστών και δημοσιογράφων.  «Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ζωές και τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών», είπε… λεβέντικα. 

Και συνέχισε: «Ζητούμε το αυτονόητο από το Συμβούλιο Ασφαλείας: Την άμεση, πλήρη και απρόσκοπτη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας — περιλαμβανομένων τροφίμων, φαρμάκων και βασικών αγαθών — σε συνδυασμό με μία βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα, υπό την ιδιότητα της ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα αφιερώσει τη μηνιαία συνεδρίαση για τη Μέση Ανατολή, το αργότερο στις 28 Μαΐου, στην επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα».

Κύριε υπουργέ, έχετε ακούσει ότι τα εγκλήματα στη Γάζα τα κάνει το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ; Δεν μπορείτε ούτε να το πείτε; 

Σχετικά θέματα

Απόψεις