Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κύριε Ελληνα πρέσβη στο Περού, δεν ντρέπεστε;

Για την περιπέτεια και την αγωνία που βιώνουν οι Ελληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Ισημερινό, οι οποίοι αδυνατούν να ταξιδέψουν..

Για την περιπέτεια και την αγωνία που βιώνουν οι Ελληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Ισημερινό, οι οποίοι αδυνατούν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας αφού οι μόνες πτήσεις που γίνονται είναι αυτές του επαναπατρισμού, έχουμε ήδη αναφερθεί στον «Ημεροδρόμο» εδώ και μια εβδομάδα (https://www.imerodromos.gr/egklovismenoi-ellines-ston-isimerino-an-imastan-gonoi-efopliston-stin-ikaria-isos-itan-diaforetika/)

Η όλη υπόθεση, ωστόσο, μετατρέπεται σε μια άνευ προηγούμενου απρέπεια εκ μέρους του πρέσβη της Ελλάδας στο Περού, ο οποίος έχει και την ευθύνη χειρισμού του θέματος, καθώς ο εν λόγω κύριος όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που έχει στην διάθεσή του και δημοσιεύει σήμερα ο «Ημεροδρόμος» συμπεριφέρεται προς τους εγκλωβισμένους Ελληνες με ύφος αλαζόνα «λουδοβίκου» τρίτης κατηγορίας.

Οι εγκλωβισμένοι Ελληνες έχουν ήδη προχωρήσει σε ενέργειες απευθυνόμενοι στον Συνήγορο του Πολίτη ενώ παρέμβαση έχει γίνει και από την δικηγόρο τους.

Παραθέτουμε όλα τα στοιχεία, αρχής γενομένης από την ηλεκτρονική αλληλογραφία των δυο πλευρών, από όπου ξεχειλίζει το αδιανόητο της συμπεριφοράς του πρέσβη, o oποίος σε μήνυμα των Ελλήνων στις 10 Απρίλη, απαντά ως εξής :    

Η ( άθλια) απάντηση του κυρίου πρέσβη που…διασκεδάζει! (σσ: διατηρείται η ορθογραφία του κυρίου πρέσβυ…)

Αξιότιμoι κύριοι, 

Μας εξέπληξε ιδιαιτέρως αλλά και μας διασκέδασε το ηλεκτρονικό σας μήνυμα από 10/4. Κατ’αρχάς, μας λέτε ότι ήλθατε στις 23 Φεβρουαρίου και επικοινωνήσατε για πρώτη φορά με την Πρεσβεία μας στις 25 Μαρτίου, ενώ ο Ισημερινός είχε ανακοίνωσει στις 15 Μαρτίου και έκλεισε τα σύνορά του από τις 16 Μαρτίου. Διαμαρτύρεσθε ότι η Πρεσβεία μας δεν επικοινώνησε μαζί σας. Πώς αντιλαμβάνεσθε τη δυνατότητα επικοινωνίας μας μαζί σας; Θα έπρεπε να πάρουμε τους τηλεφωνικούς καταλόγους του Περού, του Ισημερινού και της Κολομβίας, και να τηλεφλωνουμε κατά σειρά σε όλα τα τηλέφωνα, ρωτώντας μήπως κάποιος είναι Έλληνας; Ευθύνη υμών και μόνο η δεκαήμερη ολιγωρία να επικοινωνήσετε με την Αρχή μας. Δεν αληθεύει διόλου ότι πραγματοποιήθηκαν επτά πτήσεις, από την ημέρα που φθάσατε στο Κίτο βέβαια, ήτοι στις 30 Μαρτίου, αλλά μόνο τρεις που είναι οι κάτωθι: μία της θυγατρικής εταιρείας της Swiss, Edelweiss προς Ζυρίχη, στις 2 τρεχ., η οποία απευθυνόταν μόνο σε Ελβετούς πολίτες και πολίτες των όμορων χωρών της Ελβετίας, μία πτήση επαναπατρισμού Βρετανών πολιτών με προορισμό το Λονδίνο στις 4 τρεχ., καθώς και η πτήση της ΑirEuropa προς Παρίσι, η οποία, πραγματοποιήθηκε τελικώς στις 9 τρεχ.

Στην τελευταία αυτή πτήση, εξυπηρετήθηκαν, πέρα από Γάλλους πολίτες, μόνο πολίτες από ευπαθείς ομάδες άλλων ευρωπαϊκών κρατών, για το λόγο αυτό και εξυπηρετήθηκαν και οι Έλληνες πολίτες Κωνσταντίνος και Ιωάννης Φούτρης, 58 και 59 ετών, αντιστοίχως.

Αρκετές από τις προαναφερθείσες ανθρωπιστικές πτήσεις, όπως και άλλες που αναχώρησαν από τη Λίμα, διέκινησαν τους Ευρώπαίους τουρίστες μέχρι την πόλη προορισμού, όπως τη Λισαβώνα και Πράγα, μεταφέροντας τους Ευρωπαίους τουρίστες δωρεάν. Εννοείται ότι από εκεί, οι συμπατριώτες μας επέστρεψαν αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, ή οδικώς στη χώρα μας, καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο του ή των εισιτηρίου/ων των.

Από τις 25 Μαρτίου, τόσο ο Επίτιμός μας Πρόξενος στον Ισημερινό, όσο και η Πρεσβεία μας, από την ημέρα που έλαβε το μήνυμά σας, την 25η Μαρτίου, σας συμπεριέλαβε μαζί με άλλους συμπατριώτες μας στον κατάλογο που απέστειλε στις Πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών που εκτελούν ανθρωπιστικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό των πολιτών τους, κατ’αρχήν, αλλά και άλλων Ευρωπαίων τουριστών, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, όπως υπερήλικες και άτομα με βεβαρυμένη υγεία, καθώς και επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού στις χώρες τους. Επισημαίνουμε, από το ηλεκτρονικό σας μήνυμα, τη, χαριτωμένα αυτοκαταδικαστική της νοοτροπίας σας, φράση ΔΕΝ γνωρίζουμε αν έγιναν ΚΑΝ προσπάθειες να συμπεριληφθούμε στις υπόλοιπες 6 πτήσεις για Ευρώπη που είχαν προηγηθεί. Οι 2 από τους 5 Έλληνες έφυγαν με την πτήση της 8ης Απριλίου μόνο και μόνο γιατί ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου (άνω των 60 ετών).

Πάντως, η Πρεσβεία μας είναι πεπεισμένη ότι ανήκετε σε ιδιαιτέρως ευπαθή ομάδα, αν κρίνουμε από τη φρασεολογία, το ύφος και τις απαιτήσεις σας. Το ότι επιλέξατε να πάτε για εθνογραφική έρευνα στην κοινότητα της Αμαζονίας Sarayaku, όπου μπορεί να υπάρξουν πλημμύρες, όπως και σε άλλες περιοχές του Εκουαντόρ, όπως και του Περού (περιοχές στο Κούσκο και στο Ικίτος είναι αποκλεισμένες από τις πλημμύρες) ή και σεισμοί, είναι πρόβλημα το οποίο οφείλατε να γνωρίζετε,ως Καθηγητή ςκαι δη Πανεπιστημίου. Μήπως θα θέλατε να τις σταματήσουμε με δική μας παρέμβαση; Γράφετε ότι πήγατε από το Sarayaku στο Puyo με πιρόγα και εν συνεχεία με ταξί στο Κίτο. Αυτή είναι η φυσιολογική διαδρομή, την ιδιαίτερη περίοδο αυτή, Αλλωστε, με τον ίδιο τρόπο που πήγατε, επιστρέψατε κιόλας. Τι ακριβώς θέλατε; O Επίτιμος Πρόξενος, ή μέλη της Πρεσβείας Λίμας να έρθουν να σας πάρουν από το χεράκι από τη ζούγκλα, ή μήπως να οργανώσουμε αποστολή Ειδικών Δυνάμεων να έρθουν και να σας μεταφέρουν στο Κίτο; Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί παραπονείσθε για τα έξοδα που πληρώνετε στο ξενοδοχείο, αφού, όπως αναφέρετε σε ηλεκτρονικό σας μήνυμα από 25/3, σκοπεύατε να παραμείνετε στον Ισημερινό μέχρι 16 και 27 Απριλίου αντιστοίχως. Αν οι πτήσεις ακυρώθηκαν και θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον εισιτήριο είναι αποτέλεσμα των δικών σας λανθασμένων υπολογισμών, δεδομένου ότι οι πτήσεις από και προς τον Ισημερινό είχαν απαγορευθεί από τις 16 Μαρτίου. Εφόσον δεν γίνατε δεκτοί στην προηγούμενη πτήση, με το προκλητικά φθηνό εισιτήριο των 450 ευρώ, θα αναμείνετε τις τυχόν επόμενες πτήσεις, όπως και οι υπόλοιποι 920 καταγεγραμμένοι Ευρωπαίοι τουρίστες που επίσης περιμένουν. Ούτε η Πρεσβεία μας, ούτε το Ελληνικό κράτος έχει λόγο να καταβάλει τα έξοδα επαναπατρισμού σας, ή τα τυχόν πρόσθετα έξοδα που πιθανώς συνεπάγεται η επιμήκυνση της παραμονής σας στο Εκουαδόρ.Εσείς θα τα καταβάλετε, όπως άλλωστε έπραξαν οι υπόλοιποι αποκλεισθέντες συμπατριώτες μας που ανεχώρησαν από τη Λίμα, το Κίτο ή τη Μπογκοτά.

Η Πρεσβεία μας στη χώρα πρώτου προορισμού στην Ευρώπη, βεβαίως και θα μεριμνήσει και θα σας ενημερώσει για τον τρόπο επιστροφής σας στη χώρα μας. Εννοείται ότι μπορούν να σας συστήσουν ξενοδοχείο για να διαμείνετε και τη συντομότερη ή οικονομικότερη διαδρομή από τη χώρα αρχικού προορισμού στην Ευρώπη, μέχρι τη χώρα μας. Τις πληροφορίες και συστάσεις αυτές, εσείς θα εκτιμήσετε, ως ελεύθερα άτομα και θα λάβετε αποφάσεις επί του πρακτέου, αναλαμβάνοντας, φυσικά, τα το βάρος των αποφάσεών σας και τα σχετικά έξοδα.

Τόσο η Πρεσβεία μας, όσο και ο Επίτιμος Πρόξενος μας στο Εκουαδόρ θα σας ενημερώσει εγκαίρως για την επόμενη ανθρωπιστική πτήση που θα οργανωθεί και, κατά πάσα πιθανότητα, θα σας συστήσει να αναχωρήσετε με αυτή. Αυτό είναι το έργο των Διπλωματικών Αρχών της χώρας μας στο εξωτερικό. Το βάρος των αποφάσεων και το κόστος τους αναλαμβάνονται από εσάς.

Εννοείται ότι αν η έρευνα που κάνατε στο  Sarayaku, πραγματοποιείται για λογαριασμό ή με έξοδα Πανεπιστήμιου, γιατί όπως ισχυρίζεσθε, είστε καθηγητής Πανεπιστημίου, καίτοι τούτο δεν προκύπτει εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, από τα πολλά ορθογραφικά λάθη στο κείμενό σας, μπορείτε να ζητήσετε τα τυχόν επιπλέον έξοδα επαναπατρισμού σας από αυτό. Καλό θα ήταν πριν απευθύνεσθε σε Πρεσβείες ή άλλες κρατικές αρχές, να ελέγχετε, τουλάχιστον, στο google την ορθρογραφία των λέξεων, γιατί εκτείθεσθε ως Καθηγητής, και μάλιστα Πανεπιστημίου. Ιδιαιτέρως διασκεδαστικό βρήκαμε και αρθρίδιον που δημοσιέυτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα ΕFSYN.GR με τίτλο Οδύσσεια στο Εκουαδόρ. Αυτοηρωοποιείσθε; Έχετε την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση ότι μάχεσθε στο πλευρό του Αχιλλέα κατά των Τρώων, του Έκτορα και των Αμαζόνων; 

Περιττό να επισημάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε μπαλάκι, όπως χαρακτηριστικά το αναφέρετε, Καθηγητής Πανεπιστήμιου ων, μεταξύ ημών και του Επιτίμου Προξένου μας, κ. Εμμανουηλίδη, με τον οποίον, συνεργαζόμαστε άψογα, και τον εκτιμούμε ιδιαιτέρως.Ο κ. Εμμανουηλίδης έχει ήδη επαναπατρίσει 5 από τους 8 καταγεγραμμένους Ελλήνες πολίτες που ευρίσκονται στο Εκουαδόρ. Είμαστε σίγουροι ότι θα επαπαναπατρίσει ακόμη και εσάς.

Με εκτίμηση, 

Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στη Λίμα

Δημήτριος Ζωητός

Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄

Το email – απάντηση του Ε.Δασκαλάκη

Αγαπητέ κύριε Ζωητέ,

Μας εξέπληξε ιδιαιτέρως το ύφος του email σας καθώς και η ειρωνεία που αναδύεται από αυτό. Μας λυπεί το γεγονός ότι ένας Πρέσβης-Πληρεξούσιος Υπουργός Α’ επιλέγει να απευθυνθεί με αυτόν τον τρόπο σε ανθρώπους που βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πιθανό κίνδυνο για την υγεία τους, και μάλιστα εξαιτίας ολιγωρίας της Πρεσβείας, πράγμα που θα θέλαμε να θέσουμε ενώπιον και της Μονάδος Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αρχικά αναφέρεστε στο γεγονός ότι τα σύνορα του Ισημερινού έκλεισαν 16 Μαρτίου, και ότι σε email μας, σας κατηγορούμε ότι δεν επικοινωνήσατε μαζί μας. Θα σας παρακαλούσα να διαβάζετε με περισσότερη προσοχή τα email που σας στέλνουν Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε περιοχή της δικής σας προξενικής περιφέρειας, γιατί ΔΕΝ σας κατηγορούμε ότι δεν επικοινωνήσατε μαζί μας από 16 Μαρτίου. Αν διαβάσετε πιο προσεκτικά θα δείτε πως αναφέρουμε ότι σας στείλαμε email στις 25 Μαρτίου και επειδή δε λάβαμε απάντηση (σε αυτό το mail), το ξαναστείλαμε την επόμενη μέρα και στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Μάλιστα το email που λάβαμε από εσάς στις 13 Απριλίου 2020 είναι και το μοναδικό που έχουμε λάβει από εσάς έως σήμερα. Σας διευκρινίζω λοιπόν, επειδή δεν καταλάβατε καλά, ότι δε σας κατηγορούμε ότι δεν επικοινωνήσατε μαζί μας από 16 Μαρτίου, αλλά για την ολιγωρία σας από τις 25 Μαρτίου και έπειτα, οπότε και  επικοινωνήσαμε μαζί σας ζητώντας και γραπτώς επαναπατρισμό. Το τι συνέβη νωρίτερα, τι κάναμε και τι δεν κάναμε είναι δικό μας θέμα και δε σας αφορά.Σας ενημερώνουμε, όπως σας εξηγούμε λεπτομερώς και στο email της 10ης Απριλίου ότι δεν ήταν δυνατόν να βγούμε από την κοινότητα στην οποία βρισκόμασταν νωρίτερα, γιατί δεν υπήρχε τρόπος επικοινωνίας και επιπλέον γιατί το πρωί της 17ης Μαρτίου συνέβη η μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της η οποία κατέστρεψε γέφυρες και σπίτια και έκανε ακόμα πιο δύσκολη την έξοδό μας από αυτήν. Γι’αυτό και επικοινωνήσαμε μαζί σας τηλεφωνικώς (με τον Πρόξενο κ. Εμμανουηλίδη) για πρώτη φορά στις 23 Μάρτη και όχι νωρίτερα. Αν διαβάζατε προσεκτικότερα το mail μας, θα το είχατε ήδη αντιληφθεί. Επίσης, δε σας ζητήσαμε ποτέ να μας “βγάλετε” από την κοινότητα, ούτε και σας κατηγορήσαμε για αυτό. Βγήκαμε με δική μας ευθύνη, όπως και μπήκαμε. Από τις 25 Μαρτίου και έπειτα όμως, οπότε επικοινωνήσαμε μαζί σας και γραπτώς ζητώντας επαναπατρισμό, μέχρι και σήμερα 14 Απριλίου και για όσο ακόμα χρειαστεί να παραμείνουμε εδώ, θεωρούμε ότι έχετε ευθύνη.

Μας λέτε στο email σας ότι έγιναν 3 πτήσεις επαναπατρισμού από όταν φτάσαμε στο Κίτο (30 Μάρτη 2020). Πάλι θα σας παρακαλούσαμε να διαβάζετε με περισσότερη προσοχή τα ερωτήματά μας: σας ρωτάμε σε ποιές ενέργειες προέβη η Πρεσβεία για να μπούμε σε κάποια από τις πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 25 Μαρτίου 2020 οπότε και ζητήσαμε γραπτώς επαναπατρισμό (αλλά και από τις 23 που ζητήσαμε προφορικώς από τον κ. Εμμανουηλίδη), όχι από τις 30 Μαρτίου που φτάσαμε στο Κίτο και δεν καταλαβαίνουμε γιατί επικεντρώνεστε σε αυτήν την ημερομηνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου του Κίτο λοιπόν (μπορείτε να μπείτε στην επίσημη σελίδα του στο facebook να τα δείτε), από τις 25 Μαρτίου και έπειτα πραγματοποιήθηκαν οι εξής πτήσεις για Ευρώπη: 25 Μαρτίου 2020 πτήση της KLM για Άμστερνταμ, 27 Μάρτη 2020 πτήση της LATAM για Φρανκφούρτη, 28 Μάρτη 2020 πτήση της IBERIA για Μαδρίτη, 30 Μάρτη 2020 πτήση της IBERIA για Μαδρίτη, 2 Απρίλη πτήση της Edelweiss για Ζυρίχη, 4 Απρίλη πτήση της LATAM για Λονδίνο, 8 Απρίλη (τελικά 9 λόγω βλάβης) πτήση της AirEuropa για Παρίσι. Μας απαντήσατε -πολύ επιλεκτικά- μόνο για τις πτήσεις από 30 Απρίλη και έπειτα (και μάλιστα χωρίς να συμπεριλάβετε την πτήση της IBERIA για Μαδρίτη). Αναρωτιόμαστε γιατί επιλέξατε να μας απαντήσετε μόνο για αυτές και όχι και για τις προηγούμενες, δεδομένου ότι στείλαμε επίσημο mail επαναπατρισμού και 24 και 25 Μάρτη, και είχαμε ζητήσει και μέσω τηλεφώνου επαναπατρισμό από τον κύριο Εμμανουηλίδη ήδη από τις 23 Μάρτη. Έγιναν λοιπόν κινήσεις για να μπούμε σε κάποια από αυτές τις πτήσεις;

Αναφέρεστε επίσης αρκετές φορές στην έρευνά μου στο Sarayaku. Με χαροποιεί που σας κινεί τόσο το ενδιαφέρον, όμως είναι δικό μου θέμα το πώς την πραγματοποιώ και το πώς τη χρηματοδοτώ και δεν σας αφορά. Το ίδιο ισχύει και για το φωτογραφικό πρότζεκτ του κυρίου Δασκαλάκη. Είναι επίσης δικό μας θέμα το πώς φτάσαμε εκεί και πώς φύγαμε. Δεν κατηγορήσαμε ποτέ την Πρεσβεία για αυτό και δεν υπάρχει λόγος να το συζητήσουμε μαζί σας.

Σχετικά με το οικονομικό κόστος και της παραμονής μας εδώ όσο περιμένουμε επαναπατρισμό, αλλά και της πτήσης/των πτήσεων μέχρι τους τόπους διαμονής μας, σας παραπέμπουμε στο email της 13ης Απριλίου της δικηγόρου μας κ. Ευγενίας Κουνιάκη, όπου παρατίθεται η σχετική νομοθεσία. Καλό θα ήταν να της ρίξετε μια ματιά. Είχαμε όντως πτήσεις για 16 και 27 Απριλίου (με σκοπό παραμονής στην κοινότητα Sarayaku έως τότε) οι οποίες ακυρώθηκαν, όμως από τη στιγμή που το Εκουαδόρ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από 16 Μαρτίου και έπειτα, και εμείς ζητήσαμε επαναπατρισμό (23

Μάρτη τηλεφωνικώς και 24-25 γραπτώς) είναι ευθύνη της Πρεσβείας να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες (επιχειρησιακές, οικονομικές ή άλλες) για τον ασφαλή και άμεσο επαναπατρισμό μας, πράγμα που μέχρι σήμερα 14 Απριλίου δεν έχει συμβεί.

Επίσης μπορεί να σας φαίνεται “προκλητικά φτηνό” το εισιτήριο των 450 ευρώ, όμως θα ήθελα να σας ενημερώσω οτι αντιστοιχεί περίπου στο βασικό μισθό στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή -και είναι προκλητικό εκ μέρους σας να θεωρείτε το ποσό των 450 ευρώ “προκλητικά φτηνό.” Ίσως να οφείλεται στο ότι βρίσκεστε πολλά χρόνια στο εξωτερικό, το γεγονός όμως αυτό δείχνει μάλλον άγνοια της  κοινωνικής πραγματικότητας στη χώρα μας πράγμα που δεν αρμόζει σε ένα Πρέσβη κατά την ταπεινή μας άποψη.

Σχετικά με την υπόδειξή σας “Καλό θα ήταν πριν απευθύνεσθε σε Πρεσβείες ή άλλες κρατικές αρχές, να ελέγχετε, τουλάχιστον, στο google την ορθρογραφία των λέξεων, γιατί εκτείθεσθε ως Καθηγητής, και μάλιστα Πανεπιστημίου” θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε οτι το ρήμα “εκτίθεσθε” γράφεται με “ι” και όχι με “ει” (καθότι ετυμολογικά προέρχεται απο τό αρχαίο ελληνικό ρήμα τίθημι – με γιώτα) και θα θέλαμε να σας συστήσουμε να ελέγχετε και εσείς την ορθογραφία σας γιατί εκτίθεστε ως Πρέσβης, και μάλιστα Πληρεξούσιος Υπουργός Α’.  

Θέλουμε να πιστεύουμε οτι έστω και τώρα θα κάνετε το καθήκον σας ως Πρεσβεία, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο επαναπατρισμό μας όπως εσείς έχετε καθήκον και εμείς νόμιμο δικαίωμα. Έχουν περάσει ήδη 20 ημέρες από τις 25 Μαρτίου που ζητήσαμε γραπτώς τον επαναπατρισμό μας και γεγονός είναι οτι βρισκόμαστε ακόμη στο Εκουαδόρ (προφέρεται ΕκουαΔόρ στα Ισπανικά και όχι ΕκουαΝΤόρ όπως γράφετε) και κάθε μέρα που περνάει θέτει όλο και περισσότερο σε κίνδυνο την υγεία μας καθότι όπως σας έχουμε αναφέρει εδώ και 20 ημέρες, δεν έχουμε στέγη στον Ισημερινό.

Μετα τιμής

Λεωνίδας Οικονομάκης

Ευάγγελος Δασκαλάκης

Υ.Γ. Μας λυπεί που βρήκατε το άρθρο -αρθρίδιον όπως λέτε -στην Εφημερίδα των Συντακτών “διασκεδαστικό.” Εμείς καθόλου διασκεδαστική δε βρίσκουμε την περιπέτεια που περνάμε λόγω της δικής σας ολιγωρίας, και λυπούμαστε πολύ που εσείς “το διασκεδάζετε.”

On Tuesday, 14 April 2020, 02:46:21 EEST, Πρεσβεία Λίμα <[email protected]> wrote:

O κύριος πρέσβυς επανέρχεται (αθλιοδέστερα)… 

Sent: Wednesday, 15 April 2020, 22:40:40 EEST

Subject: Re: Επαναπατρισμός κ.κ. Οικονομάκη και Δασκαλάκη από τον Ισημερινό

Aξιότιμοι κύριοι, 

Μετά το ηλεκτρονικό σας μήνυμα στις 25 Μαρτίου, στείλαμε αμέσως τα ονόματά σας στον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στον Ισημερινό, κ. Α. Εμμανουηλίδη, ο οποίος επικοινώνησε αμέσως με τις εκεί Πρεσβείες, οι οποίες προτίθεντο να διοργανώσουν πτήσεις επαναπατρισμού προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Αδυνατούμε να φανταστούμε γιατί ψεύδεσθε. Στις 30 Μαρτίου, πράγματι είχε οργανωθεί πτήση της Ιberia προς τη Μαδρίτη, δεν υπήρχαν όμως κενές θεσείς, όπως μας γνώρισε ο κ. Εμμανουηλίδης, ο οποίος απευθύνθηκε άμεσα στο Διευθυντή του Αερολιμένα του Κίτο, προκείμενου να επιτύχει τον επαναπατρισμό σας. Αλλωστε, δεν υπήρχαν και τα χρονικά περιθώρια, προκειμένου να επιβιβασθείτε στο αεροσκάφος. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί οι τρεις πτήσεις που αναφέραμε στο προηγούμενο μήνυμά μας. Είναι περιττό να ψεύδεσθε. Το Μ. Σάββατο, 18 τρεχ., θα διοργανωθεί πτήση επαναπατρισμού Ελβετών πολιτών, η οποία κάνει τη διαδρομή Κίτο-Mπουένος Άιρες-Zυρίχη. Όπως μας ενημέρωσε η Ελβετίδα Πρόξενος στο Κίτο, η πτήση είναι ήδη γεμάτη, και το μόνο το οποίο θα μπορούσε να προσφερθεί είναι λίστα αναμονής, μόνο για άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά ή έκτακτα προβλήματα υγείας. Η τιμή του εισιτήριου θα ανέρχεται στα 1000 με 1500 ελβετικά φράγκα (950 με 1425 ευρώ), όσο δηλαδή είναι η κανονική τιμή για μία διαδρομή Eκουαδόρ – Ζυρίχη.

Χρήσιμο θα ήταν να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, και να αναγνώσετε τις πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.  Εμείς, ως οφείλαμε, αποστείλαμε αμέσως, τα ονόματα σας στην Ελβετίδα Πρόξενο, με την παράκληση, να εξυπηρετηθείτε, αν τυχόν προκύψουν κενές θέσεις στο αεροσκάφος.  

Ουδόλως μας αφορά το πώς φθάσατε στον Ισημερινό, και αν χρηματοδοτείσθε ή κάνετε έρευνα για λογαριασμό Πανεπιστημίου. Σας επισημάναμε ότι θα μπορούσατε να καλύψετε τυχόν επιπλέον έξοδά σας από το Πανεπιστήμιο, εικάζοντας ότι αυτό δεν θα περνούσε, ίσως, από το μυαλό σας. 

Ο υπογράφων και όλοι οι εργαζόμενοι στην Πρεσβεία γνωρίζουμε τα ημερομίσθια στην Ελλάδα και χαιρόμαστε που ένας, ο οποίος μπορεί να επισκέπτεται τον Ισημερινό για δύο μήνες, τα γνωρίζει επίσης. 

Τόσο πολύ σας ενοχλεί το δη;  Συγγνώμη για την αβλεψία μας στο εκτείθεσθε, πρόκειται περί αβλεψίας, όπως και η δική σας περί επιστροφής σας στο Κίτο στις 30 Απρίλη. Φαίνεται ότι δεν είναι μόνο το δη που σας ενοχλεί. 

Οσον αφορά το Εκουαδόρ ή Εκουαντόρ, δεν φαντάζομαι να περιμένετε ότι θα συζητήσω το θέμα αυτό με εσάς. 

Πολλές οι επαναλήψεις στο κείμενό σας. 

Με εκτίμηση, 

Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στη Λίμα

Δημήτριος Ζωητός

Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄

Απεστάλη: Τρίτη, 14 Απρίλιος, 2020 3:21:13 ΠΜ

Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη

Οι Ελληνες εγκλωβισμένοι στον Ισημερινό, μετά την αχαρακτήριστη στάση του Ελληνα πρέσβυ στο περού έχουν προχωρήσει σε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη. Την παραθέτουμε:

«EΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Των:

  1. Λεωνίδα Οικονομάκη του Φανουρίου , κατοίκου Ηρακλείου Κρήτης, οδός Μουσών

αριθ. 73

  1. Ευαγγέλου Δασκαλάκη του Ιωάννη, κατοίκου Αμνάτου, Ρεθύμνου Κρήτης

Με την παρούσα αιτούμαστε την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία επαναπατρισμού μας στην Ελλάδα με ασφάλεια, και με κάλυψη

των εξόδων επαναπατρισμού από το Ελληνικό Δημόσιο όπως ο νόμος ορίζει,

επισημαίνοντας τις δυσλειτουργίες της Διοίκησης.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Αμφότεροι οι αιτούντες επισκεφτήκαμε τη χώρα του Ισημερινού, και δη την κοινότητα Sarayaku της Αμαζονίας στα πλαίσια εθνογραφικής έρευνας, σε συνέχεια προηγούμενης

έρευνας στα πλαίσια τότε μιας συνεργασίας με το Τμήμα Ανθρωπολογίας του Durham University. Ο πρώτος ημών είμαι κάτοχος Phd Social and political sciences του European

University Institute και επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο δεύτερος ημών φωτογράφος και συνεργάτης στην έρευνα

κατά το μέρος που αφορά ένα photo project και της δημιουργίας από κοινού ενός εθνοντοκυμαντέρ.

Κατά το ταξίδι μας αυτό, γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης πλημμύρας εδώ και δεκαετίες στην περιοχή καθώς και της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού που οδήγησε σε καθολική

απαγόρευση κυκλοφορίας και ακυρώσεις πτήσεων.

Εν συνεχεία, παραθέτουμε την επικοινωνία μας με τον Πρόξενο της Ελλάδας στον Ισημερινό, την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Περού, και τις αρμόδιες υπηρεσίες της

Διεύθυνσης Λατινικής Αμερικής και Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κατά την προσπάθεια μου να ενταχθούμε στις πτήσεις επαναπατρισμού.

  1. Στις 23.3.2020 επικοινωνήσαμε με τον Πρόξενο της Ελλάδας στον Ισημερινό μέσω της εφαρμογής Whatsup προκειμένου να μας δώσει πληροφορίες για την διαδικασία του

επαναπατρισμού μας, δεδομένου ότι είχαμε μόλις ενημερωθεί για την ακύρωση όλων των πτήσεων. Ο Πρόξενος μας ενημέρωσε ότι θα πρέπει να δώσουμε τα αναλυτικά προσωπικά

μας στοιχεία καθώς και τα αναλυτικά στοιχεία των πτήσεων και εισιτηρίων της επιστροφής μας, με την επισήμανση όμως ότι θα πρέπει εμείς να τηλεφωνήσουμε στις αεροπορικές

εταιρίες Iberia, KLM, Air France, προκειμένου να μας τοποθετήσουν σε πτήσεις επαναπατρισμού. Ο ίδιος, θα επικοινωνούσε με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Περού

καθώς θεωρούσε ότι αυτή είχε την αρμοδιότητα για τις οποιαδήποτε κινήσεις. Την ίδια ημέρα ζητήσαμε και άδεια μετακίνησης προς την πρωτεύουσα Κίτο, καθώς λόγω της

απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν μπορούσαμε να με μεταβούμε σε ένα ασφαλέστερο σημείο  και η περιοχή όπου διαμέναμε στην κοινότητα Sarayaku της Αμαζονίας, είχε από μία από τις

χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών.

2.Στις 24.3.2020 φτάσαμε στην πιο κοντινή πόλη, στο Puyo, σε άσχημη κατάσταση.

  1. Στις 25.3.2020 στείλαμε mail, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Μονάδας Διαχείρισης

Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών ([email protected]) όπως και στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λίμα του Περού ([email protected] ), καθώς μας ενημέρωσε ο Πρόξενος της Ελλάδας

στον Ισημερινό κ. Εμμανουηλίδης ότι αυτή ήταν η αρμόδια Πρεσβεία για την περίπτωση μας. Στην ηλεκτρονική επιστολή μας, αιτηθήκαμε και εγγράφως πια τον επαναπατρισμό

μας, δίνοντας και τα ακριβή στοιχεία μας. Την ίδια επιστολή και αίτηση επαναπατρισμού στείλαμε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Α8 Διεύθυνση Λατινικής Αμερικής και

Καραϊβικής του Υπουργείου Εξωτερικών ([email protected]).

  1. Στις 26.3.2020 λάβαμε μέσω της εφαρμογής Whatsup την άδεια κυκλοφορίας (salvocontucto) από τον Πρόξενο της Ελλάδας στον Ισημερινό μετά από επικοινωνία με το

Υπουργείο Εσωτερικών του Ισημερινού, προκειμένου να μεταβούμε στην πρωτεύουσα όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και το μοναδικό από το οποίο

αναχωρούν οι πτήσεις επαναπατρισμού

  1. Στις 26.3.2020 λάβαμε την εξής ηλεκτρονική απάντηση από τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών ([email protected]) : «Αξιότιμε κ. Οικονομάκη,

Σχετικά με το ηλεκτρονικό σας μήνυμα, που μας περιήλθε σήμερα, σας γνωρίζουμε ότι έχουμε ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα

καθώς και την Πρεσβεία μας στη Λίμα του Περού που καλύπτει τον Ισημερινό. Για περισσότερες πληροφορίες, θα παρακαλούσαμε όπως απευθυνθείτε, λόγω αρμοδιότητας,

στην εν λόγω Πρεσβεία, στις ακόλουθες ηλεκτρονικές Διευθύνσεις [email protected]  και [email protected]:  και στα τηλέφωνα: 00511 221 34 14 – 421 51 82 και 0051 999 048 667

(έκτακτης ανάγκης). Ευελπιστούμε για τη σύντομη διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει. Εκ της Α8 Διεύθυνσης Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής του Υπουργείου

Εξωτερικών». Πάραυτα, την ίδια ακριβώς ημέρα, 26.3.2020, αποστείλαμε την ως άνω επιστολή και αίτηση επαναπατρισμού μας στις προτεινόμενες από το Υπουργείο Εξωτερικών ηλεκτρονικές

διευθύνσεις της Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λίμα του Περού, ήτοι στις [email protected] και [email protected] .

Επειδή όμως, ήδη είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Μαρκοδημητράκη εκ της Πρεσβείας της Λίμα του Περού, ο οποίος όμως μας παρέπεμπε στον Πρόξενο της Ελλάδας στον

Ισημερινό, ως αρμόδιο για την υπόθεση του επαναπατρισμού μας, ενημερώσαμε την ίδια ημέρα (26.3.2020) την Α8 Διεύθυνση Λατινικής Αμερικής του Υπουργείου Εξωτερικών με

ηλεκτρονική αλληλογραφία τα εξής: «Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Επικοινωνήσαμε με την Πρεσβεία στη Λίμα όπως μας είπατε, όμως η κατάσταση είναι λίγο χαλασμένο

τηλέφωνο: Η Πρεσβεία στη Λίμα μας λέει ότι υπεύθυνος είναι ο Πρόξενος επί τιμή στο Εκουαδόρ, ο ίδιος -ενώ κάνει φιλότιμες προσπάθειες να βοηθήσει- μας λέει ότι υπεύθυνη

είναι η Πρεσβεία στη Λίμα. Τελικά αφήσαμε τα στοιχεία μας και στους δυο, για να μας βάλουν σε πτήση επαναπατρισμού άλλης χώρας ή της δικής μας. Ο Πρόξενος στον 

Ισημερινό , ενώ θέλει να βοηθήσει δεν ξέρει πως να μας βάλει σε λίστα για επαναπατρισμό: μας λέει να πάρουμε τηλέφωνο την IBERIA να μας βάλει σε λίστα επαναπατρισμού η IBERIA.

Η IBERIA πάλι μας λέει ότι δεν κάνει τέτοιες πτήσεις, και ακόμα και αν κάνει, πρέπει να μας βάλει σε αυτές η Πρεσβεία/Προξενείο, δε μπορούμε να μπούμε ατομικά. Το ίδιο μας είπε

και η Πρεσβεία στη Λίμα, ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει από πλευράς ελληνικών διπλωματικών αρχών, αλλά είναι αρμοδιότητα του Προξένου στον Ισημερινό, όχι της

Πρεσβείας στη Λίμα. Οπότε έχουμε κολλήσει σε αυτό και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον επαναπατρισμό. Το μόνο που καταφέραμε, είναι να μας εκδώσει ένα salvoconducto ο

Πρόξενος στον Ισημερινό για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε έως το Κίτο. Θα περιμένουμε περαιτέρω οδηγίες».

  1. Στις 30.3.2020 φθάνουμε στο Κίτο, μετά από τέσσερις μέρες αναζήτησης μεταφορικού μέσου, ταξί, με αντίστοιχη άδεια κυκλοφορίας και εγκατασταθήκαμε σε ένα ξενοδοχείο.
  1. Στις 1.4.2020 και μετά από αυτήν γραφειοκρατική παλινωδία για το ποιος είναι υπεύθυνος για την διαδικασία του επαναπατρισμού μας, εμείς οι ίδιοι, η Πρεσβεία της

Ελλάδας στη Λίμα ή ο Πρόξενος της Ελλάδας στον Ισημερινό, αποστείλαμε και πάλι ηλεκτρονική επιστολή στην Α8 Διεύθυνση Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής του

Υπουργείου Εξωτερικών με τα ακόλουθα : «Καλημέρα και συγγνώμη που σας ενοχλώ και πάλι αλλά εδώ έχουμε κολλήσει άσχημα: Εδώ στον Ισημερινό ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ πλέον

εμπορικές/συμβατικές πτήσεις για Ευρώπη, αλλά  ΜΟΝΟ  πτήσεις επαναπατρισμού/ανθρωπιστικές. Άρα σε τέτοια πρέπει να μπούμε και εμείς. Ο επί τιμή Πρόξενος στον Ισημερινό κ. Εμμανουηλίδης όμως -με τον οποίο μόλις μιλήσαμε- παρότι προσπαθεί φιλότιμα να βοηθήσει,  κοιτάζει ΜΟΝΟ συμβατικές/εμπορικές πτήσεις, και δεν έχει καν επικοινωνία με άλλες πρεσβείες/προξενεία να μάθει πότε, από ποιόν ,και προς τα που θα γίνει η επόμενη ανθρωπιστική πτήση για να μας βάλει.  Έχει, λέει, μια φίλη στο αεροδρόμιο που θα τον ενημερώσει μόλις ανοίξουν οι πτήσεις (οι συμβατικές εννοεί). Επίσης μας λέει ότι θα πρέπει να επωμιστούμε το κόστος της πτήσης εμείς (πάλι έχοντας στο μυαλό του τις εμπορικές πτήσεις) ενώ γνωρίζουμε ότι:

– Δικαίωμα επαναπατρισμού, μερίμνη αρμοδίων ελληνικών αρχών, έχουν Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν ως μόνιμη κατοικία την Ελλάδα και, κατά την εκδήλωση της κρίσεως, βρέθηκαν στο εξωτερικό για αναψυχή ή για άλλου είδους παραμονή σύντομης διάρκειας.

– Κατά συνέπειαν, όσοι και εάν ανήκουν στην τελευταία κατηγορία Ελλήνων πολιτών, παρακαλούνται όπως αποστείλουν ονοματεπώνυμο και στοιχεία επικοινωνίας (κινητό τηλέφωνο) στην Πρεσβεία, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα και διερευνηθεί δυνατότητα επαναπατρισμού, οψέποτε καταστεί δυνατόν, σε πλαίσιο σχεδιασμού αρμοδίων ελληνικών αρχών. Μιλήσαμε και με την Πρεσβεία στη Λίμα και την ενημερώσαμε σχετικά. Οι άνθρωποι, οι οποίοι πάλι φιλότιμα προσπαθούν να βοηθήσουν, μας είπαν οτι υπεύθυνος να κάνει τις κινήσεις στον Ισημερινό είναι ο κ. Εμμανουηλίδης. Ο οποίος όμως απ' ότι καταλαβαίνουμε και παρότι -επαναλαμβάνουμε- δείχνει προθυμία να βοηθήσει, μάλλον δεν γνωρίζει ακριβώς πώς να κινηθεί. Επίσης δε γνωρίζουμε τι θα συμβεί από τη στιγμή που μπούμε σε κάποια ανθρωπιστική πτήση και φτάσουμε Ευρώπη. Αναλαμβάνει η εκεί ελληνική πρεσβεία να μας επαναπατρίσει στην Ελλάδα; Ή …να κάνουμε ότι καταλαβαίνουμε; Πώς μας συμβουλεύετε να κινηθούμε;».

  1. Στις 8.4.2020 στείλαμε εκ νέου επιστολή στις mail στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών ([email protected]) καθώς και στην

Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λίμα του Περού ([email protected][email protected]), η οποία έχει ως εξής: «Σας έχω ξαναγράψει σχετικά: Είμαστε δυο έλληνες πολίτες που έχουν

αποκλειστεί στον Ισημερινό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα ξενοδοχείο στο Κίτο, και πάνε πάνω απο δυο βδομάδες απο όταν ζητήσαμε επίσημα τον επαναπατρισμό μας (email

25ης Μαρτίου 2020 σε ΥπΕξ, και Πρεσβεία Λίμα – Προξενο Ισημερινού) Δεν έχουμε επαναπατριστει ακόμα παρότι  βαση εγκυκλιου ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα που πληρεί τις

προϋποθέσεις επαναπατρισμού: έχουμε μόνιμη διεύθυνση στην Ελλάδα, βρεθήκαμε στον Ισημερινό για παραμονή μικρής διάρκειας, και δεν έχουμε στέγη εδώ. Προφανώς και 

επειδή πλέον αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ξενοδοχεία, και ήδη δυο βδομάδες οι προξενικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να μας βάλουν σε πτήση επαναπατρισμού, θα

θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι προτιθέμεθα να κινηθούμε ΝΟΜΙΚΑ σχετικά. Είναι εύλογο και νόμιμο το αίτημά μας και δεν έχει ικανοποιηθεί παρότι έχουν πραγματοποιηθεί

ήδη αρκετές πτήσεις επαναπατρισμού από τη χώρα για Ευρώπη.Επίσης έχουμε καποιες απορίες: α) Γνωρίζουμε οτι έχουν γίνει πτήσεις επαναπατρισμού  με έλληνες πολίτες από το

Περού, από τους οποίους ΔΕ ΖΗΤΗΘΗΚΕ να πληρώσουν κάποιο αντίτιμο (πορτογαλική και γερμανική πτήση). Σε εμάς, για να συμπεριληφθούμε σε μια πτήση Γαλλική που έφυγε 7

Απρίλη, ζητήθηκε να πληρώσουμε 450 ευρώ, Με ποιά κριτήρια κάποιοι πρέπει να πληρώσουν και κάποιοι άλλοι όχι; β) Δικαιούμαστε ,εφόσον δεν έχουμε στέγη και

αναγκαζόμαστε να μένουμε σε ξενοδοχείο μέχρι να επαναπατριστούμε (πράγμα που εδώ και πάνω από δυο βδομάδες δεν έχει συμβεί) να μας καλύψει τα έξοδα διαμονής-

αναμονής το Υπουργείο; γ) Στην Γαλλική/Ευρωπαϊκή πτήση που πραγματοποιήθηκε σήμερα 7 Απρίλη για Παρίσι, συμπεριλήφθησαν δυο Ελβετοί (χώρα εκτός ΕΕ) και μια Βελγίδα

24χρονη η οποία έκανε αίτηση επαναπατρισμού αρκετά μετά από εμάς. Πώς γίνεται ενώ, κάναμε αίτηση επαναπατρισμού νωρίτερα, και είμαστε και πολίτες της ΕΕ, εμείς να  μην

συμπεριληφθήκαμε στην πτήση και αυτοί να το συμπεριλήφθησαν; Κάτι κάνουν σωστά εκείνοι και εμείς λάθος; Κάτι κάνουν σωστά οι δικές τους προξενικές αρχές και οι δικές

μας όχι; δ) Φτάνοντας στην Ευρώπη, τι κάνουμε; Αναλαμβάνει η προξενική αρχή της χώρας στην οποία θα φτάσουμε να διευκολύνει τον επαναπατρισμό μας στην Ελλάδα; Όπως θα

γνωρίζεται δεν υπάρχουν πτήσεις για Ελλάδα από όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις…»

  1. Στις 9.4.2020 ξαναστείλαμε mail στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών ([email protected]) καθώς και στην Πρεσβεία της Ελλάδας

στη Λίμα του Περού ([email protected][email protected]), εκθέτοντας για ακόμη μια φορά τα γεγονότα και λάβαμε ως απάντηση από τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του

Υπουργείου Εξωτερικών «Καλησπέρα σας, έχουμε ζητήσει από Πρεσβεία μας σε Λίμα να μας απαντήσει σε ερωτήματα σας ως προς το θέμα επαναπατρισμού σας από Ισημερινό. Ως

προς το ερώτημα για το τι συμβαίνει κατά άφιξη σε Ευρώπη θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι πτήσεις σε Ελλάδα αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται από Βρυξέλλες,

Παρίσι και Ζυριχη. Για το σκοπό αυτό ενημερώνουμε διπλωματικές μας αρχές σε εξωτερικό να εξετάζουν μετακινήσεις υπηκόων μας προς ανωτέρω προορισμού. Παράλληλα,

ενημερώνονται κατά τόπους Πρεσβείες μας στην Ευρώπη. Εκ της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων». Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής, η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λίμα του Περού, η υπεύθυνη

βάσει του Υπουργείου Εξωτερικών Πρεσβεία, δεν έχει απαντήσει σε κανένα ηλεκτρονικό αίτημα και επιστολή μας.

  1. Στις 10.4.2020 και 12.4.2020 (σε ορθή επανάληψη) , και μετά από επικοινωνία με δικηγόρο στην Αθήνα, αποστείλαμε την εξής επιστολή, σε όλες τις προαναφερόμενες

ηλεκτρονικές διευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων όμως και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ([email protected] )και της Γενικής

Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ([email protected] , [email protected] ): «Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Λίμα έχουν ήδη

ενημερωθεί σχετικά, σας ξαναγράφουμε όμως για την περίπτωσή μας και προσθέτω στη λίστα και την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας καθώς και τη δικηγόρο μας κ. Ευγενία Κουνιάκη.

Είμαστε δυο έλληνες πολίτες που έχουν αποκλειστεί στον Ισημερινό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα ξενοδοχείο στο Κίτο, και πάνε πάνω από δυο βδομάδες από όταν

ζητήσαμε επίσημα τον επαναπατρισμό μας (email 25ης Μαρτίου 2020 σε ΥπΕξ, και Πρεσβεία Λίμα -τηλεφώνημα σε Επίτιμο Πρόξενο στον  Ισημερινό) Δεν έχουμε επαναπατριστεί ακόμα παρότι  βάσει εγκυκλίου ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα που πληροί τις προϋποθέσεις επαναπατρισμού ως εξής: έχουμε μόνιμη διεύθυνση στην Ελλάδα, βρεθήκαμε στον Ισημερινό για παραμονή μικρής

διάρκειας, και δεν έχουμε στέγη εδώ. Φτάσαμε στον Ισημερινό στις 23 Φλεβάρη 2020, ΠΡΙΝ εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην  Ελλάδα (26/02/2020), και πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στον Ισημερινό επίσης (29/02/2020). Όταν πραγματοποιήσαμε το ταξίδι δεν υπήρχε λοιπόν η πιθανότητα να κλείσουν τα σύνορα και να μη μπορούμε να επιστρέψουμε. Βρισκόμασταν σε μια κοινότητα της Αμαζονίας (Sarayaku) για λόγους εθνογραφικής έρευνας πεδίου του Λεωνίδα Οικονομάκη, και ενός φωτογραφικού πρότζεκτ του Βαγγέλη Δασκαλάκη. Μάλιστα, όσο βρισκόμασταν εκεί γλιτώσαμε και από τη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της κοινότητας που άφησε περίπου 20 σπίτια κάτω από νερό. Επειδή δεν υπάρχει σταθερή πρόσβαση στο ιντερνέτ στην κοινότητα, ούτε και σήμα κινητής τηλεφωνίας (υπάρχει δορυφορικό ιντερνέτ που λειτουργεί μόνο λίγες ώρες την ημέρα, και όχι καθημερινά, το οποίο λόγω της πλημμύρας δε λειτουργούσε κάθε μέρα), μόλις πληροφορηθήκαμε οτι άρχισαν να κλείνουν τα σύνορα ΕΕ-Ισημερινού, φύγαμε από  την κοινότητα για την κοντινότερη πόλη το Puyo. Δεν υπάρχει δρόμος που να ενώνει την πόλη με την κοινότητα, ούτε τακτική συγκοινωνία, οπότε επιβιβαστήκαμε σε ένα κανό και διασχίσαμε το ποτάμι (5 ώρες). Φτάνοντας στο Puyo, επικοινωνήσαμε αμέσως με τις προξενικές αρχές της Ελλάδος στον Ισημερινό και το Περού, καθώς και με το ΥπΕξ (email 25ης Μαρτίου 2020) και ζητήσαμε τον επαναπατρισμό μας. Να σημειωθεί ότι o Ισημερινός εδώ και τέσσερις βδομάδες έχει επιβάλει ίσως τα πιο αυστηρά σχετικά μέτρα πρόληψης στον κόσμο: απαγορεύεται η κυκλοφορία σε λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα, για να πάει κάποιος από μια πόλη σε μια άλλη θα πρέπει να έχει ειδική άδεια από τις αρχές και να βρει πρόθυμο ταξί όπου και αυτό με τη σειρά του θα πρέπει να βγάλει ειδική άδεια. Επίσης, από τις 14:00 και έπειτα απαγορεύεται ΕΝΤΕΛΩΣ η κυκλοφορία. Ούτε sms ούτε υπεύθυνες δηλώσεις προβλέπονται. Ζητήσαμε από τον πρόξενο επί τιμή κ.Εμμανουηλίδη ειδική άδεια (salvoconducto) για να μετακινηθούμε στο Κίτο την πρωτεύουσα, μετά από τρείς μέρες μας την παρείχε, βρήκαμε πρόθυμο ταξί, πληρώσαμε 160 δολάρια και φτάσαμε στο Κίτο. Από τότε μένουμε σε ξενοδοχείο, με δικά μας έξοδα φυσικά περιμένοντας επαναπατρισμό. Βάσει ανακοίνωσης της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μάλτα   όπως ανακοινώθηκε στο ιστολόγιο του ΥπΕξ (23/03/2020): -Δικαίωμα επαναπατρισμού, μερίμνη αρμοδίων ελληνικών αρχών, έχουν Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν ως μόνιμη κατοικία την Ελλάδα και, κατά την εκδήλωση της κρίσεως, βρέθηκαν στο εξωτερικό για αναψυχή ή για άλλου είδους παραμονή σύντομης διάρκειας. "Επίσης, βάση της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 20/03/2020 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

Άρθρο εξηκοστό έβδομο Επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει τη διενέργεια του συνόλου των επιχειρησιακών, διοικητικών και οιωνδήποτε άλλων πράξεων και ενεργειών απαιτηθούν, για τον άμεσο και ταχύ επαναπατρισμό, λόγω της διασυνοριακής εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό και αιτούνται να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η διάταξη της παρούσας ισχύει για τέσσερις (4) μήνες από τη δημοσίευσή της. Από τη στιγμή που ζητήσαμε τον επαναπατρισμό μας, έχουν απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Κίτο 7 (επτά) πτήσεις επαναπατρισμού για την Ευρώπη βάση στοιχειών του αεροδρομίου του Κίτο (7×300 επιβάτες κάθε πτήση= περίπου 2100 επιβάτες). Προτεραιότητα στις πτήσεις αυτές έχουν οι πολίτες των χωρών που τις πραγματοποιούν, και εάν περισσέψουν θέσεις, μπορούν να συμπεριληφθούν και άλλες εθνικότητες όπως εμείς, αφού η Ελλάδα δεν πραγματοποιεί  τέτοιες πτήσεις. Σε αυτούς τους 2100 επιβάτες που έφυγαν για την Ευρώπη λοιπόν από τις 25 Μάρτη 2020, οι ελληνικές προξενικές αρχές ΔΕΝ κατάφεραν να συμπεριλάβουν τους 5 (πέντε) μόλις Έλληνες που βρίσκονταν εδώ Στην περίπτωσή μας γνωρίζουμε ότι προσπάθησαν να μας συμπεριλάβουν στην πτήση της 8ης Απριλίου για Παρίσι, και ήμασταν σε λίστα αναμονής. ΔΕΝ γνωρίζουμε αν έγιναν ΚΑΝ προσπάθειες να συμπεριληφθούμε στις υπόλοιπες 6 πτήσεις για Ευρώπη που είχαν προηγηθεί. Οι 2 από τους 5 Έλληνες έφυγαν με την πτήση της 8ης Απριλίου μόνο και μόνο γιατί ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου (άνω των 60 ετών). Επίσης ενημερωθήκαμε από τον επί τιμή Πρόξενο στον Ισημερινό κ.Εμμανουηλίδη αλλά και από την Ελληνική Πρεσβεία στη Λίμα του Περού υπό την προξενική περιφέρεια της οποίας ανήκει ο Ισημερινός, ότι ακόμα κι αν συμπεριληφθούμε σε κάποια πτήση για θα πρέπει να την πληρώσουμε εμείς. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ήδη είχαμε πληρωμένες πτήσεις επιστροφής οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω κλεισίματος των συνόρων και όχι φυσικά με δική μας υπαιτιότητα. Τώρα μας ζητείται να πληρώσουμε άλλη μια πτήση επιστροφής. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι όταν και εάν φτάσουμε στην Ευρώπη, σε όποια πόλη φτάσουμε (Μαδρίτη, Παρίσι, Βρυξέλλες, Λισσαβώνα κλπ) οι εκεί Ελληνικές Προξενικές αρχές δεν αναλαμβάνουν  να μας επαναπατρίσουν στην Ελλάδα, Θα πρέπει με δικά μας έξοδα να πάρουμε τρένα ή αεροπλάνα για Παρίσι ή Βρυξέλλες ή Ζυρίχη, γιατί μόνο από αυτές τις πόλεις γίνονται ακόμα πτήσεις για Αθήνα, την οποία πτήση θα πρέπει φυσικά ξανά να επωμιστούμε εμείς. Ήδη πληρώνουμε και το ξενοδοχείο στο οποίο αναγκαστικά μένουμε στο Κίτο περιμένοντας 15 μέρες τώρα να μπούμε σε πτήση επαναπατρισμού. Βάση των ανωτέρω θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε:

-Σε ποιές ενέργειες έχει προβεί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας (μέσω της Πρεσβείας της Λίμα ή του επι τιμή προξένου  στον Ισημερινό για να βρεθούμε σε κάποια από τις 7 (επτά) πτήσεις επαναπατρισμού που έχουν φύγει από το Κιτο για Ευρώπη από τις 25/03/2020 που ζητήσαμε τον επαναπατρισμό μας μέχρι και σήμερα; Γνωρίζουμε ότι ήμασταν σε λίστα αναμονής για την πτήση που έφυγε 8 Απριλίου 2020 για Παρίσι (μέσω Γουαγιακίλ). Για τις προηγούμενες έξι πτήσεις έγιναν κινησεις; Και εάν ναι, ποιές;

-Ποιά ακριβώς είναι η μέριμνα των Ελληνικών αρχών στην περίπτωση του επαναπατρισμού μας; Έξοδα δε μας καλύπτουν οι αρχές, τα πληρώνουμε μόνοι μας, διαμονή επίσης, και όταν φτάσουμε Ευρώπη θα πρέπει πάλι με δικά μας έξοδα και ενέργειες να βρούμε τρόπο να πάμε στην Ελλάδα. Επίσης, 15 μέρες τώρα δεν έχουν καταφέρει να βρούν 5 θέσεις στις 2100 που πέταξαν για Ευρώπη.

-Ποιές είναι οι επιχειρησιακές, διοικητικές και οιεσδήποτε άλλες ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην περίπτωσή μας; Ούτε οικονομική, ούτε διπλωματική βοήθεια μας έχει παράξει, ούτε και  άμεσο ούτε και ταχύ επαναπατρισμό έχουμε βιώσει.

Ζητούμε λοιπόν τον άμεσο επαναπατρισμό μας μερίμνη των ελληνικών αρχών, όχι μόνο μέχρι την Ευρωπη, αλλά μέχρι τους τόπους κατοικίας μας, καθώς και την κάλυψη των εξόδων διαμονής μας μέχρι να επαναπατριστούμε. Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι επιφυλασσόμεθα να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, γι'αυτό και συμπεριλαμβάνουμε στο email αυτό ως παραλήπτη και τη δικηγόρο μας κ. Ευγενία  Κουνιάκη.»

  1. Στις 13.3.2020 η δικηγόρος μας Ευγενία Κουνιάκη έστειλε αντίστοιχα την αντίστοιχη επιστολή : Σε συνέχεια της από 12.4.2020 ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των κ.κ Οικονομάκη και Δασκαλάκη, με την παρούσα θέλω να σας επιστήσω την προσοχή, σχετικά με το επείγον του άμεσου επαναπατρισμού τους, σχετικά με την υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου για την κάλυψη των εξόδων τους.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 20/03/2020 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο άρθρο 67 με τίτλο «επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών» αναφέρεται : «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει τη διενέργεια του συνόλου των επιχειρησιακών, διοικητικών και οιωνδήποτε άλλων πράξεων και ενεργειών απαιτηθούν, για τον άμεσο και ταχύ επαναπατρισμό, λόγω της διασυνοριακής εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό και αιτούνται να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η διάταξη της παρούσας ισχύει για τέσσερις (4) μήνες από τη δημοσίευσή της».

Σύμφωνα επίσης με την παράγραφο η΄ του άρθρου 162 του Ν. 3566/2007, όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ.40 άρθρου 41 Ν.3712/2008,ΦΕΚ Α 225/5.11.2008, στις ειδικές δαπάνες που βαρύνουν το Δημόσιο και δη τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, εντάσσεται και η «κάθε είδους δαπάνη, η οποία γίνεται στην αλλοδαπή χάριν προστασίας, περίθαλψης και επαναπατρισμού Ελλήνων υπηκόων, λόγω πολιτικών, πολεμικών ή άλλων γεγονότων ως και θεομηνιών. Η δαπάνη αυτή εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών».

Επειδή, όπως φαίνεται και από την με αριθμ. Φ.2420989001/ΑΣ 3661 (ΦΕΚ 1297/10.04.2020) απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών με τίτλο «Έγκριση δαπάνης διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο Ελλήνων πολιτών προς επαναπατρισμό», εγκρίθηκε η αντίστοιχη κάλυψη εξόδων, ως ειδική δαπάνη, που απαιτούνται για τη διανυκτέρευση Ελλήνων πολιτών σε ξενοδοχείο, κατά την αναμονή της πτήσης για τον επαναπατρισμό τους.

Τέλος, όπως έχει προαναφερθεί σε προηγούμενη αλληλογραφία, βάσει της ανακοίνωσης της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μάλτα, όπως ανακοινώθηκε στο ιστολόγιο του ΥπΕξ (23/03/2020)-Δικαίωμα επαναπατρισμού, μερίμνη αρμοδίων ελληνικών αρχών, έχουν Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν ως μόνιμη κατοικία την Ελλάδα και, κατά την εκδήλωση της κρίσεως, βρέθηκαν στο εξωτερικό για αναψυχή ή για άλλου είδους παραμονή σύντομης διάρκειας.

Επειδή, κρίνεται αυτονόητο, ότι η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, εντάσσεται στα έκτακτα «άλλα γεγονότα» που προβλέπει η παρ. η΄ του άρθρου 162 του Ν.3566/2007, λόγω των σοβαρότατων κινδύνων για την υγεία του πληθυσμού.

Επειδή, αμφότεροι οι κ.κ. Οικονομάκης και Δασκαλάκης, είναι μόνιμοι κάτοικοι στην Ελλάδα και κατά την εκδήλωση της κρίσεως βρίσκονταν στα πλαίσια εθνογραφικής έρευνας, για παραμονή σύντομης διάρκειας στον Ισημερινό. Επειδή όπως σας έχουν αναφέρει αναλυτικά, οι κκ Οικονομάκης και Δασκαλάκης, οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν λόγω των μέτρων σχετικά με τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Κίτο του Ισημερινού και να αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα διαμονής τους καθώς και τα έξοδα επαναπατρισμού τους (εισιτήρια κλπ).

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.3 του Συντάγματος «το Kράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων».

Επειδή, σε στιγμές τέτοιας κρίσης, ο χρόνος είναι πολύτιμος, η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να καταστήσει τους εντολείς μου, σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση ως προς την υγεία τους, ιδίως σε μια περιοχή όπως ο Ισημερινός, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο υπεύθυνες τις ελληνικές αρχές, σε περίπτωση που οι εντολείς μου νοσήσουν κατά την παραμονή σε μη ασφαλές μέρος.

Παρακαλούμε όπως πράξετε τα νόμιμα για την προστασία και τον άμεσο επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη διενέργεια του συνόλου των ενεργειών και πράξεων καθώς και καλύπτοντας τις δαπάνες, διαμονής και επαναπατρισμού τους, όπως ο νόμος ορίζει.».

  1. Μετά από 20 ημέρες για πρώτη φορά ο Πρέσβης της Πρεσβείας της Λίμα του Περού απάντησε στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, θορυβημένος ίσως από τους υπόλοιπους παραλήπτες αλλά και τη δημοσιότητα που αρχίζει να λαμβάνει το θέμα, με ύφος που δυστυχώς δεν αρμόζει σε εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών. Η ηλεκτρονική επιστολή του έχει ως εξής: «Αξιότιμoι κύριοι,  Μας εξέπληξε ιδιαιτέρως αλλά και μας διασκέδασε το ηλεκτρονικό σας μήνυμα από 10/4. Καταρχάς, μας λέτε ότι ήλθατε στις 23 Φεβρουαρίου και επικοινωνήσατε για πρώτη φορά με την Πρεσβεία μας στις 25 Μαρτίου, ενώ ο Ισημερινός είχε ανακοίνωσει στις 15 Μαρτίου και έκλεισε τα σύνορά του από τις 16 Μαρτίου. Διαμαρτύρεσθε ότι η Πρεσβεία μας δεν επικοινώνησε μαζί σας. Πώς αντιλαμβάνεσθε τη δυνατότητα επικοινωνίας μας μαζί σας; Θα έπρεπε να πάρουμε τους τηλεφωνικούς καταλόγους του Περού, του Ισημερινού και της Κολομβίας, και να τηλεφωνουμε κατά σειρά σε όλα τα τηλέφωνα, ρωτώντας μήπως κάποιος είναι Έλληνας; Ευθύνη υμών και μόνο η δεκαήμερη ολιγωρία να επικοινωνήσετε με την Αρχή μας.

Δεν αληθεύει διόλου ότι πραγματοποιήθηκαν επτά πτήσεις, από την ημέρα που φθάσατε στο Κίτο βέβαια, ήτοι στις 30 Μαρτίου, αλλά μόνο τρεις που είναι οι κάτωθι: μία της θυγατρικής εταιρείας της Swiss, Edelweiss προς Ζυρίχη, στις 2 τρεχ., η οποία απευθυνόταν μόνο σε Ελβετούς πολίτες και πολίτες των όμορων χωρών της Ελβετίας, μία πτήση επαναπατρισμού Βρετανών πολιτών με προορισμό το Λονδίνο στις 4 τρεχ., καθώς και η πτήση της ΑirEuropa προς Παρίσι, η οποία, πραγματοποιήθηκε τελικώς στις 9 τρεχ. Στην τελευταία αυτή πτήση, εξυπηρετήθηκαν, πέρα από Γάλλους πολίτες, μόνο πολίτες από ευπαθείς ομάδες άλλων ευρωπαϊκών κρατών, για το λόγο αυτό και εξυπηρετήθηκαν και οι Έλληνες πολίτες Κωνσταντίνος και Ιωάννης Φούτρης, 58 και 59 ετών, αντιστοίχως.

Αρκετές από τις προαναφερθείσες ανθρωπιστικές πτήσεις, όπως και άλλες που αναχώρησαν από τη Λίμα, διέκινησαν τους Ευρώπαίους τουρίστες μέχρι την πόλη προορισμού, όπως τη Λισαβώνα και Πράγα, μεταφέροντας τους Ευρωπαίους τουρίστες δωρεάν. Εννοείται ότι από εκεί, οι συμπατριώτες μας επέστρεψαν αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, ή οδικώς στη χώρα μας, καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο του ή των εισιτηρίου/ων των. Από τις 25 Μαρτίου, τόσο ο Επίτιμός μας Πρόξενος στον Ισημερινό, όσο και η Πρεσβεία μας, από την ημέρα που έλαβε το μήνυμά σας, την 25η Μαρτίου, σας συμπεριέλαβε μαζί με άλλους συμπατριώτες μας στον κατάλογο που απέστειλε στις Πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών που εκτελούν ανθρωπιστικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό των πολιτών τους, καταρχήν, αλλά και άλλων Ευρωπαίων τουριστών, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, όπως υπερήλικες και άτομα με βεβαρημένη υγεία, καθώς και επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού στις χώρες τους. Επισημαίνουμε, από το ηλεκτρονικό σας μήνυμα, τη, χαριτωμένα αυτοκαταδικαστική της νοοτροπίας σας, φράση "ΔΕΝ γνωρίζουμε αν έγιναν ΚΑΝ προσπάθειες να συμπεριληφθούμε στις υπόλοιπες 6 πτήσεις για Ευρώπη που είχαν προηγηθεί. Οι 2 από τους 5 Έλληνες έφυγαν με την πτήση της 8ης ΑΠριλίου μόνο και μόνο γιατί ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου (άνω των 60 ετών). Πάντως, η Πρεσβεία μας είναι πεπεισμένη ότι ανήκετε σε ιδιαιτέρως ευπαθή ομάδα, αν κρίνουμε από τη φρασεολογία, το ύφος και τις απαιτήσεις σας. Το ότι επιλέξατε να πάτε για εθνογραφική έρευνα στην κοινότητα της Αμαζονίας Sarayaku, όπου μπορεί να υπάρξουν πλημμύρες, όπως και σε άλλες περιοχές του Εκουαντόρ, όπως και του Περού (περιοχές στο Κούσκο και στο Ικίτος είναι αποκλεισμένες από τις πλημμύρες) ή και σεισμοί, είναι πρόβλημα το οποίο οφείλατε να γνωρίζετε,ως Καθηγητή ςκαι δη Πανεπιστημίου. Μήπως θα θέλατε να τις σταματήσουμε με δική μας παρέμβαση; Γράφετε ότι πήγατε από το Sarayaku στο Puyo με πιρόγα και εν συνεχεία με ταξί στο Κίτο.  Αυτή είναι η φυσιολογική διαδρομή, την ιδιαίτερη περίοδο αυτή, Αλλωστε, με τον ίδιο τρόπο που πήγατε, επιστρέψατε κιόλας. Τι ακριβώς θέλατε; O Επίτιμος Πρόξενος, ή μέλη της Πρεσβείας Λίμας να έρθουν να σας πάρουν από το χεράκι από τη ζούγκλα, ή μήπως να οργανώσουμε αποστολή Ειδικών Δυνάμεων να έρθουν και να σας μεταφέρουν στο Κίτο; Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί παραπονείσθε για τα έξοδα που πληρώνετε στο ξενοδοχείο, αφού, όπως αναφέρετε σε ηλεκτρονικό σας μήνυμα από 25/3, σκοπεύατε να παραμείνετε στον Ισημερινό μέχρι 16 και 27 Απριλίου αντιστοίχως. Αν οι πτήσεις ακυρώθηκαν και θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον εισιτήριο είναι αποτέλεσμα των δικών σας λανθασμένων υπολογισμών, δεδομένου ότι οι πτήσεις από και προς τον Ισημερινό είχαν απαγορευθεί από τις 16 Μαρτίου. Εφόσον δεν γίνατε δεκτοί στην προηγούμενη πτήση, με το προκλητικά φθηνό εισιτήριο των 450 ευρώ, θα αναμείνετε τις τυχόν επόμενες πτήσεις, όπως και οι υπόλοιποι 920 καταγεγραμμένοι Ευρωπαίοι τουρίστες που επίσης περιμένουν. Ούτε η Πρεσβεία μας, ούτε το Ελληνικό κράτος έχει λόγο να καταβάλει τα έξοδα επαναπατρισμού σας, ή τα τυχόν πρόσθετα έξοδα που πιθανώς συνεπάγεται η επιμήκυνση της παραμονής σας στο Εκουαδόρ.Εσείς θα τα καταβάλετε, όπως άλλωστε έπραξαν οι υπόλοιποι αποκλεισθέντες συμπατριώτες μας που ανεχώρησαν από τη Λίμα, το Κίτο ή τη Μπογκοτά. Η Πρεσβεία μας στη χώρα πρώτου προορισμού στην Ευρώπη, βεβαίως και θα μεριμνήσει και θα σας ενημερώσει για τον τρόπο επιστροφής σας στη χώρα μας. Εννοείται ότι μπορούν να σας συστήσουν ξενοδοχείο για να διαμείνετε και τη συντομότερη ή οικονομικότερη διαδρομή από τη χώρα αρχικού προορισμού στην Ευρώπη, μέχρι τη χώρα μας. Τις πληροφορίες και συστάσεις αυτές, εσείς θα εκτιμήσετε, ως ελεύθερα άτομα και θα λάβετε αποφάσεις επί του πρακτέου, αναλαμβάνοντας, φυσικά, τα το βάρος των αποφάσεών σας και τα σχετικά έξοδα. Τόσο η Πρεσβεία μας, όσο και ο Επίτιμος Πρόξενος μας στο Εκουαδόρ θα σας ενημερώσει εγκαίρως για την επόμενη ανθρωπιστική πτήση που θα οργανωθεί και, κατά πάσα πιθανότητα, θα σας συστήσει να αναχωρήσετε με αυτή. Αυτό είναι το έργο των Διπλωματικών Αρχών της χώρας μας στο εξωτερικό. Το βάρος των αποφάσεων και το κόστος τους αναλαμβάνονται από εσάς. Εννοείται ότι αν η έρευνα που κάνατε στο  Sarayaku, πραγματοποιείται για λογαριασμό ή με έξοδα Πανεπιστήμιου, γιατί όπως ισχυρίζεσθε, είστε καθηγητής Πανεπιστημίου, καίτοι τούτο δεν προκύπτει εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον,από τα πολλά ορθογραφικά λάθη στο κείμενό σας, μπορείτε να ζητήσετε τα τυχόν επιπλέον έξοδα επαναπατρισμού σας από αυτό. Καλό θα ήταν πριν απευθύνεσθε σε Πρεσβείες ή άλλες κρατικές αρχές, να ελέγχετε, τουλάχιστον, στο google την ορθρογραφία των λέξεων, γιατί εκτείθεσθε ως Καθηγητής, και μάλιστα Πανεπιστημίου. Ιδιαιτέρως διασκεδαστικό βρήκαμε και αρθρίδιον που δημοσιέυτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα ΕFSYN.GR με τίτλο Οδύσσεια στο Εκουαδόρ. Αυτοηρωοποιείσθε; Έχετε την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση ότι μάχεσθε στο πλευρό του Αχιλλέα κατά των Τρώων, του Έκτορα και των Αμαζόνων;  Περιττό να επισημάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε "μπαλάκι", όπως χαρακτηριστικά το αναφέρετε, Καθηγητής Πανεπιστήμιου ων, μεταξύ ημών και του Επιτίμου Προξένου μας, κ. Εμμανουηλίδη, με τον οποίον, συνεργαζόμαστε άψογα, και τον εκτιμούμε ιδιαιτέρως.Ο κ. Εμμανουηλίδης έχει ήδη επαναπατρίσει 5 από τους 8 καταγεγραμμένους Ελλήνες πολίτες που ευρίσκονται στο Εκουαδόρ. Είμαστε σίγουροι ότι θα επαπαναπατρίσει ακόμη και εσάς. 

 Με εκτίμηση, Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στη Λίμα, Δημήτριος Ζωητός, Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄».

  1. Δυστυχώς η ολιγωρία, η γραφειοκρατική παράνοια ιδίως σε τέτοιες έκτακτες ανάγκες και κρίσεις, μας έχουν οδηγήσει στα όρια μας. Λόγω όμως του αναντίστοιχου της θέσης του ύφος, έπρεπε να απαντήσουμε προκειμένου να διευκρινίσουμε θέματα που συνειδητά ή από αμέλεια παραποιεί στα γραφόμενα του ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λίμα, Δημήτριος Ζωητός. Η επιστολή μας είναι η εξής: «Αγαπητέ κύριε Ζωητέ, Μας εξέπληξε ιδιαιτέρως το ύφος του email σας καθώς και η ειρωνεία που αναδύεται από αυτό. Μας λυπεί το γεγονός ότι ένας Πρέσβης-Πληρεξούσιος Υπουργός Α’ επιλέγει να απευθυνθεί με αυτόν τον τρόπο σε ανθρώπους που βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πιθανό κίνδυνο για την υγεία τους, και μάλιστα εξαιτίας ολιγωρίας της Πρεσβείας, πράγμα που θα θέλαμε να θέσουμε ενώπιον και της Μονάδος Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Αρχικά αναφέρεστε στο γεγονός ότι τα σύνορα του Ισημερινού έκλεισαν 16 Μαρτίου, και ότι σε email μας, σας κατηγορούμε ότι δεν επικοινωνήσατε μαζί μας. Θα σας παρακαλούσα να διαβάζετε με περισσότερη προσοχή τα email που σας στέλνουν Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε περιοχή της δικής σας προξενικής περιφέρειας, γιατί ΔΕΝ σας κατηγορούμε ότι δεν επικοινωνήσατε μαζί μας από 16 Μαρτίου. Αν  διαβάσετε πιο προσεκτικά θα δείτε πως αναφέρουμε ότι σας στείλαμε email στις 25 Μαρτίου και επειδή δε λάβαμε απάντηση (σε αυτό το mail), το ξαναστείλαμε την επόμενη μέρα και στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Μάλιστα το email που λάβαμε από εσάς στις 13 Απριλίου 2020 είναι και το μοναδικό που έχουμε λάβει από εσάς έως σήμερα. Σας διευκρινίζω λοιπόν, επειδήδεν καταλάβατε καλά, ότι δε σας κατηγορούμε ότι δεν επικοινωνήσατε μαζί μας από 16 Μαρτίου, αλλά για την ολιγωρία σας από τις 25 Μαρτίου και έπειτα, οπότε και επικοινωνήσαμε μαζί σας ζητώντας και γραπτώς επαναπατρισμό. Το τι συνέβη νωρίτερα, τι κάναμε και τι δεν κάναμε είναι δικό μας θέμα και δε σας αφορά. Σας ενημερώνουμε, όπως σας εξηγούμε λεπτομερώς και στο email της 10ης Απριλίου ότι δεν ήταν δυνατόν να βγούμε από την κοινότητα στην οποία βρισκόμασταν νωρίτερα, γιατί δεν υπήρχε τρόπος επικοινωνίας και επιπλέον γιατί το πρωί της 17ης Μαρτίου συνέβη η μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της η οποία κατέστρεψε γέφυρες και σπίτια και έκανε ακόμα πιο δύσκολη την έξοδό μας από αυτήν. Γι’αυτό και επικοινωνήσαμε μαζί σας τηλεφωνικώς (με τον Πρόξενο κ. Εμμανουηλίδη) για πρώτη φορά στις 23 Μάρτη και όχι νωρίτερα. Αν διαβάζατε προσεκτικότερα το mail μας, θα το είχατε ήδη αντιληφθεί. Επίσης, δε σας ζητήσαμε ποτέ να μας “βγάλετε” από την κοινότητα, ούτε και σας κατηγορήσαμε για αυτό. Βγήκαμε με δική μας ευθύνη, όπως και μπήκαμε. Από τις 25 Μαρτίου και έπειτα όμως, οπότε επικοινωνήσαμε μαζί σας και γραπτώς ζητώντας επαναπατρισμό, μέχρι και σήμερα 14 Απριλίου και για όσο ακόμα χρειαστεί να παραμείνουμε εδώ, θεωρούμε ότι έχετε ευθύνη. Μας λέτε στο email σας ότι έγιναν 3 πτήσεις επαναπατρισμού από όταν φτάσαμε στο Κίτο (30 Μάρτη 2020). Πάλι θα σας παρακαλούσαμε να διαβάζετε με περισσότερη προσοχή τα ερωτήματά μας: σας ρωτάμε σε ποιές ενέργειες προέβη η Πρεσβεία για να μπούμε σε κάποια από τις πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 25 Μαρτίου 2020 οπότε και ζητήσαμε γραπτώς επαναπατρισμό (αλλά και από τις 23 που ζητήσαμε προφορικώς από τον κ. Εμμανουηλίδη), όχι από τις 30 Μαρτίου που φτάσαμε στο Κίτο και δεν καταλαβαίνουμε γιατί επικεντρώνεστε σε αυτήν την ημερομηνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου του Κίτο λοιπόν (μπορείτε να μπείτε στην επίσημη σελίδα του στο facebook να τα δείτε), από τις 25 Μαρτίου και έπειτα πραγματοποιήθηκαν οι εξής πτήσεις για Ευρώπη: 25 Μαρτίου 2020 πτήση της KLM για Άμστερνταμ, 27 Μάρτη 2020 πτήση της LATAM για Φρανκφούρτη, 28 Μάρτη 2020 πτήση της IBERIA για Μαδρίτη, 30 Μάρτη 2020 πτήση της IBERIA για Μαδρίτη, 2 Απρίλη πτήση της Edelweiss για Ζυρίχη, 4 Απρίλη πτήση της LATAM για Λονδίνο, 8 Απρίλη (τελικά 9 λόγω βλάβης) πτήση της AirEuropa για Παρίσι. Μας απαντήσατε -πολύ επιλεκτικά- μόνο για τις πτήσεις από 30 Απρίλη και έπειτα (και μάλιστα χωρίς να συμπεριλάβετε την πτήση της IBERIA για Μαδρίτη). Αναρωτιόμαστε γιατί επιλέξατε να μας απαντήσετε μόνο για αυτές και όχι και για τις προηγούμενες, δεδομένου ότι στείλαμε επίσημο mail επαναπατρισμού και 24 και 25 Μάρτη, και είχαμε ζητήσει και μέσω τηλεφώνου επαναπατρισμό από τον κύριο Εμμανουηλίδη ήδη από τις 23 Μάρτη. Έγιναν λοιπόν κινήσεις για να μπούμε σε κάποια από αυτές τις πτήσεις; Αναφέρεστε επίσης αρκετές φορές στην έρευνά μου στο Sarayaku. Με χαροποιεί που σας κινεί τόσο το ενδιαφέρον, όμως είναι δικό μου θέμα το πώς την πραγματοποιώ και το πώς τη χρηματοδοτώ και δεν σας αφορά. Το ίδιο ισχύει και για το φωτογραφικό πρότζεκτ του κυρίου Δασκαλάκη. Είναι επίσης δικό μας θέμα το πώς φτάσαμε εκεί και πώς φύγαμε. Δεν κατηγορήσαμε ποτέ την Πρεσβεία για αυτό και δεν υπάρχει λόγος να το συζητήσουμε μαζί σας. Σχετικά με το οικονομικό κόστος και της παραμονής μας εδώ όσο περιμένουμε επαναπατρισμό, αλλά και της πτήσης/των πτήσεων μέχρι τους τόπους διαμονής μας, σας παραπέμπουμε στο email της 13ης Απριλίου της δικηγόρου μας κ. Ευγενίας Κουνιάκη, όπου παρατίθεται η σχετική νομοθεσία. Καλό θα ήταν να της ρίξετε μια ματιά. Είχαμε όντως πτήσεις για 16 και 27 Απριλίου (με σκοπό παραμονής στην κοινότητα Sarayaku έως τότε) οι οποίες ακυρώθηκαν, όμως από τη στιγμή που το Εκουαδόρ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από 16 Μαρτίου και έπειτα, και εμείς ζητήσαμε επαναπατρισμό (23 Μάρτη τηλεφωνικώς και 24-25 γραπτώς) είναι ευθύνη της Πρεσβείας να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες (επιχειρησιακές, οικονομικές ή άλλες) για τον ασφαλή και άμεσο επαναπατρισμό μας, πράγμα που μέχρι σήμερα 14 Απριλίου δεν έχει συμβεί. Επίσης μπορεί να σας φαίνεται “προκλητικά φτηνό” το εισιτήριο των 450 ευρώ, όμως θα ήθελα να σας ενημερώσω οτι αντιστοιχεί περίπου στο βασικό μισθό στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή -και είναι προκλητικό εκ μέρους σας να θεωρείτε το ποσό των 450 ευρώ “προκλητικά φτηνό.” Ίσως να οφείλεται στο ότι βρίσκεστε πολλά χρόνια στο εξωτερικό, το γεγονός όμως αυτό δείχνει μάλλον άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας στη χώρα μας πράγμα που δεν αρμόζει σε ένα Πρέσβη κατά την ταπεινή μας άποψη. Σχετικά με την υπόδειξή σας “Καλό θα ήταν πριν απευθύνεσθε σε Πρεσβείες ή άλλες κρατικές αρχές, να ελέγχετε, τουλάχιστον, στο google την ορθρογραφία των λέξεων, γιατί εκτείθεσθε ως Καθηγητής, και μάλιστα Πανεπιστημίου” θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ρήμα “εκτίθεσθε” γράφεται με “ι” και όχι με “ει” (καθότι ετυμολογικά προέρχεται απο τό αρχαίο ελληνικό ρήμα τίθημι – με γιώτα) και θα θέλαμε να σας συστήσουμε να ελέγχετε και εσείς την ορθογραφία σας γιατί εκτίθεστε ως Πρέσβης, και μάλιστα Πληρεξούσιος Υπουργός Α’.  Θέλουμε να πιστεύουμε οτι έστω και τώρα θα κάνετε το καθήκον σας ως Πρεσβεία, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο επαναπατρισμό μας όπως εσείς έχετε καθήκον και εμείς νόμιμο δικαίωμα. Έχουν περάσει ήδη 20 ημέρες από τις 25 Μαρτίου που ζητήσαμε γραπτώς τον επαναπατρισμό μας και γεγονός είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη στο Εκουαδόρ (προφέρεται ΕκουαΔόρ στα Ισπανικά και όχι ΕκουαΝΤόρ όπως γράφετε) και κάθε μέρα που περνάει θέτει όλο και περισσότερο σε κίνδυνο την υγεία μας καθότι όπως σας έχουμε αναφέρει εδώ και 20 ημέρες, δεν έχουμε στέγη στον Ισημερινό. Μετά τιμής Λεωνίδας Οικονομάκης, Ευάγγελος Δασκαλάκης. Υ.Γ. Μας λυπεί που βρήκατε το άρθρο -αρθρίδιον όπως λέτε -στην Εφημερίδα των Συντακτών “διασκεδαστικό.” Εμείς καθόλου διασκεδαστική δε βρίσκουμε την περιπέτεια που περνάμε λόγω της δικής σας ολιγωρίας, και λυπούμαστε πολύ που εσείς “το διασκεδάζετε». 

Με την παρούσα, λοιπόν, αιτούμαστε την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία επαναπατρισμού μας, η διευθέτηση των απαιτουμένων επιχειρησιακών, διοικητικών και οιωνδήποτε άλλων πράξεων και ενεργειών απαιτηθούν, για τον άμεσο και ταχύ επαναπατρισμό μας βάσει των διατάξεων της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς και της κάλυψης των εξόδων επαναπατρισμού στα πλαίσια των ειδικών δαπανών του Υπουργείου Εξωτερικών όπως το άρθρο 162 παρ. η΄του Ν. 3566/2007 όπως τροποποιήθηκε με την παρ.40 άρθρου 41 Ν.3712/2008,ΦΕΚ Α 225/5.11.2008.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ, 15.4.2020

Οι αιτούντες την παρέμβαση του στο

Λεωνίδας Οικονομάκης

Ευάγγελος Δασκαλάκης

ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΡΧΗΣ

Παρέμβαση της δικηγόρου κυρίας  Κουνιάκη

«Σε συνέχεια της από 12.4.2020 ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των κ.κ Οικονομάκη και Δασκαλάκη, με την παρούσα θέλω να σας επιστήσω την προσοχή, σχετικά με το επείγον

του άμεσου επαναπατρισμού τους, σχετικά με την υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου για την κάλυψη των εξόδων τους.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 20/03/2020 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο άρθρο 67 με τίτλο «επαναπατρισμός

Ελλήνων πολιτών» αναφέρεται : «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει τη διενέργεια του συνόλου των επιχειρησιακών, διοικητικών και οιωνδήποτε άλλων πράξεων και ενεργειών απαιτηθούν, για τον άμεσο και ταχύ επαναπατρισμό, λόγω της διασυνοριακής εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό και αιτούνται να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η διάταξη της παρούσας ισχύει για τέσσερις (4) μήνες από τη δημοσίευσή της».

Σύμφωνα επίσης με την παράγραφο η΄ του άρθρου 162 του Ν. 3566/2007, όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ.40 άρθρου 41 Ν.3712/2008,ΦΕΚ Α 225/5.11.2008, στις ειδικές δαπάνες που βαρύνουν το Δημόσιο και δη τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, εντάσσεται και η «κάθε είδους δαπάνη, η οποία γίνεται στην αλλοδαπή χάριν προστασίας, περίθαλψης και επαναπατρισμού Ελλήνων υπηκόων, λόγω πολιτικών, πολεμικών ή άλλων γεγονότων ως και θεομηνιών. Η δαπάνη αυτή εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών».

Επειδή, όπως φαίνεται και από την με αριθμ. Φ.2420989001/ΑΣ 3661 (ΦΕΚ 1297/10.04.2020) απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών με τίτλο «Έγκριση δαπάνης διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο Ελλήνων πολιτών προς επαναπατρισμό», εγκρίθηκε η αντίστοιχη κάλυψη εξόδων, ως ειδική δαπάνη, που απαιτούνται για τη διανυκτέρευση Ελλήνων πολιτών σε ξενοδοχείο, κατά την αναμονή της πτήσης για τον επαναπατρισμό τους.

Τέλος, όπως έχει προαναφερθεί σε προηγούμενη αλληλογραφία, βάσει της ανακοίνωσης της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μάλτα, όπως ανακοινώθηκε στο ιστολόγιο του ΥπΕξ (23/03/2020) Δικαίωμα επαναπατρισμού, μερίμνη αρμοδίων ελληνικών αρχών, έχουν Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν ως μόνιμη κατοικία την Ελλάδα και, κατά την εκδήλωση της κρίσεως, βρέθηκαν στο εξωτερικό για αναψυχή ή για άλλου είδους παραμονή σύντομης διάρκειας.

Επειδή, κρίνεται αυτονόητο, ότι η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, εντάσσεται στα έκτακτα «άλλα γεγονότα» που προβλέπει η παρ. η΄ του άρθρου 162 του Ν.3566/2007, λόγω των σοβαρότατων κινδύνων για την υγεία του πληθυσμού.

Επειδή, αμφότεροι οι κ.κ. Οικονομάκης και Δασκαλάκης, είναι μόνιμοι κάτοικοι στην Ελλάδα και κατά την εκδήλωση της κρίσεως βρίσκονταν στα πλαίσια εθνογραφικής έρευνας, για παραμονή σύντομης διάρκειας στον Ισημερινό.

Επειδή όπως σας έχουν αναφέρει αναλυτικά, οι κκ Οικονομάκης και Δασκαλάκης, οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν λόγω των μέτρων σχετικά με τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Κίτο του Ισημερινού και να αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα διαμονής τους καθώς και τα έξοδα επαναπατρισμού τους (εισιτήρια κλπ).

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.3 του Συντάγματος «το Kράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων».

Επειδή, σε στιγμές τέτοιας κρίσης, ο χρόνος είναι πολύτιμος, η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να καταστήσει τους εντολείς μου, σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση ως προς την υγεία τους, ιδίως σε μια περιοχή όπως ο Ισημερινός, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο υπεύθυνες τις ελληνικές αρχές, σε περίπτωση που οι εντολείς μου νοσήσουν κατά την παραμονή σε μη ασφαλές μέρος.

Παρακαλούμε όπως πράξετε τα νόμιμα για την προστασία και τον άμεσο επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη διενέργεια του συνόλου των ενεργειών και πράξεων καθώς και καλύπτοντας τις δαπάνες, διαμονής και επαναπατρισμού τους, όπως ο νόμος ορίζει.

Αθήνα, 13.4.2020

Η ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΝΙΑΚΗ

Απόψεις