Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κυρ. Μητσοτάκης: Ειδική δομή της αστυνομίας ενάντια στη «ριζοσπαστικοποίηση»

Ξαναστήνει το «σπουδαστικό» και το «συνδικαλιστικό» της ασφάλειας η κυβέρνηση της Νεάς Δημοκρατίας. Πρώτος στόχος οι σχολές και «η γροθιά»..

Ξαναστήνει το «σπουδαστικό» και το «συνδικαλιστικό» της ασφάλειας η κυβέρνηση της Νεάς Δημοκρατίας. Πρώτος στόχος οι σχολές και «η γροθιά» των φοιτητών. Αποκαλυπτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Με το γνωστό (αντιεπιστημονικο και αυθαίρετο) σχήμα της σύνδεσης της έννοιας της τρομοκρατίας με τη δράση των κινημάτων, σε έναν «αχταρμά» πολιτικών δικαιολογιών, η κυβέρνηση στήνει ένα ειδικό τμήμα στην ΕΛ.ΑΣ,με προφανές αντικείμενο την όποια κινηματική τάση, οπουδήποτε επιχειρήσει να γεννηθεί.  Τα παραπάνω έγιναν κάτι παραπάνω από σαφή, για όποιον πρόσεξε την ουσία αλλά και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ομιλία του σε «εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατίας».

Το νέο τμήμα

O Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σαφέστατα ότι στην ΕΛ.ΑΣ θα ιδρυθεί ειδικό τμήμα το οποίο θα στοχεύει, όχι την τρομοκρατία, για την οποία άλλωστε υπάρχει ήδη η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, αλλά τη «ριζοσπαστικοποίηση»! Λες κι αυτή η λέξη σημαίνει κάτι σχετικό με το κλασσικό, ποινικό έγκλημα! Το τμήμα αυτό – όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού – θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του πάλαι ποτέ «σπουδαστικού» και «συνδικαλιστικού» της ασφάλειας, συνδυασμένα με την τεχνοκρατία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως την εκφράζει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός, άλλωστε, πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκε στις ΗΠΑ, για να …ανανεώσει τις γνώσεις του σχετικά με την κρατική καταστολή.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ιδρύεται, επίσης, Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας. Ένα ειδικό επιτελείο με αιχμή του ενδιαφέροντός του τη ριζοσπαστικοποίηση που τροφοδοτεί την τρομοκρατία. Και με πεδίο δράσης που θα απλώνονται παντού, από τα σωφρονιστικά καταστήματα μέχρι τις οργανώσεις φιλάθλων».

Αυτό συνδυάζεται με μία ακόμη δέσμευσή του σύμφωνα με την οποία  «σε τρεις μήνες από τώρα -είναι η δέσμευσή του υπουργού- η χώρα θα αποκτήσει Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και του Βίαιου Εξτρεμισμού. Ένα θεσμικό και στρατηγικό κείμενο για να καλυφθεί ένα κενό πολιτικής που επί χρόνια σκίαζε την εικόνα της Ελλάδας στην αξιολόγησή της από διεθνείς οργανισμούς» (ποιους εννοεί άραγε;).

Μάλιστα η υπόθεση αυτή θα έχει και ιδεολογική διάσταση αφού πάντα σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «δρομολογείται, μια εκστρατεία αποδόμησης αυτού που θα αποκαλούσαμε το «οπλοστάσιο ιδεών» του αίματος. Μία καμπάνια ευαισθητοποίησης, από κοινού με τους Δήμους, με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Γιατί, στους ταραγμένους καιρούς μας, η γόνιμη νεανική αμφισβήτηση εύκολα γίνεται τάση ή μόδα της βίας».

Στόχος τα πανεπιστήμια

Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία σχετικά με τους πραγματικούς στόχους αυτής της προσπάθειας, με πρόφαση κάποια αόριστη αντι-τρομοκρατική δράση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ευθέως για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών. Όπως τόνισε «ήδη η αντεγκληματική μας πολιτική ξεδιπλώνεται σε πολλά μέτωπα: Αίρουμε τα γκέτο σε πανεπιστήμια και σε γειτονιές. Πυκνώνουμε το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ. ανανεώνουμε τον εξοπλισμό και τα μέσα της -ήδη 1.500 νέοι αστυνομικοί βρίσκονται στον δρόμο».

Επίσης άνοιξε …μέτωπο με τους πολιτικούς φορείς που δεν ενστερνίζονται αυτές τις ιδέες. Όπως είπε  «η βία δεν έχει χρώμα και η καταδίκη της δεν μπορεί πια να γίνεται επιλεκτικά με αστερίσκους και διευκρινιστικές υποσημειώσεις. Για να το πω διαφορετικά, στη σημερινή Ελλάδα δεν επιτρέπεται να έχουμε πολιτικούς που δεν συμπαρίστανται σε θύματα βομβιστικών επιθέσεων». Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν γίνεται να ονομάζονται “ακτιβισμός” οι καταστροφές. Και, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός μπροστά σε φονικά χτυπήματα εναντίον αστυνομικών σε ώρα καθήκοντος».

Αποκαλυπτικός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε, μάλιστα, να τα «μπαλώσει» όλα αυτά και να κρύψει την πραγματική στόχευση, μιλώντας για τις «ρατσιστικές επιθέσεις» και το χτύπημα εναντίον του δημοσιογράφου Θωμά Γιάκομπι, ενώ αναφέρθηκε ακόμη και στις επιθέσεις  της οργάνωσης ΕΤΑ στην Ισπανία.

Παρ’ όλα ήταν αδύνατον για τον πρωθυπουργό να κρύψει τι συνδέει με τι και που πραγματικά στοχεύει. Το προδίδει μία ακόμη φράση που χρησιμοποίησε: «Η Δημοκρατία καλείται να δώσει  απαντήσεις. Και, μάλιστα, σε ένα πεδίο πολύ πιο σύνθετο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η πολύχρονη παρουσία της βίας στη δημόσια ζωή, της επέτρεψε να κλιμακωθεί ποσοτικά αλλά και να μεταλλαχθεί ποιοτικά: Η γροθιά έγινε ρόπαλο, το ρόπαλο μολότοφ και η μολότοφ καλάσνικοφ. Η παράνομη διαμαρτυρία σε μία σχολή μετατράπηκε εύκολα σε μία κατάληψη ενός ξένου κτιρίου. Και ύστερα -πολύ εύκολα- σε γιάφκα παρανομίας, συχνά σε συνεργασία με το κοινό ποινικό έγκλημα»

Δεν ήταν σαφέστατος και ξεκάθαρος για το «που το πάει» η κυβέρνηση;

Σχετικά θέματα

Απόψεις