Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εξελίξεις στη Βολιβία

Παραιτήθηκε ο Μοράλες - Είχε καταγγείλει πραξικόπημα σε εξέλιξη

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας, στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν, απαίτησε από τον πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες να παραιτηθεί..

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας, στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν, απαίτησε από τον πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες να παραιτηθεί «για το καλό της Βολιβίας». Ο στρατός διέταξε να «διεξαχθούν αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των ένοπλων ομάδων που ενεργούν εκτός του νόμου».

Ο ίδιος κατήγγειλε το «παράνομο» ένταλμα για τη σύλληψη του από την αστυνομία αλλά και το ότι το σπίτι του δέχθηκε επίθεση από «βίαιες ομάδες» με ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε μέσω Twitter.

Ο Μοράλες ανακοίνωσε ότι παραιτείται, σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε και υποστήριξε:  «Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη».

Ο πρόεδρος Μοράλες είχε ανακοινώσει σήμερα νωρίτερα πως θα προκηρύξει νέες εκλογές. Είχε δηλώσει ότι πως θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου.

Το βράδυ της Παρασκευής (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) τόνισε ότι εκτυλίσσεται απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία.

«Αδελφοί και αδελφές μου, η δημοκρατία μας διατρέχει κίνδυνο εξαιτίας του πραξικοπήματος σε εξέλιξη από βίαιες ομάδες εναντίον της συνταγματικής τάξης. Καταγγέλλουμε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτή την επίθεση εναντίον του Κράτους του Δικαίου», ανέφερε μέσω Twitter.  «Καλώ τον λαό μας να υπερασπιστεί ειρηνικά τη δημοκρατία και το Σύνταγμα για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ανθρώπινης ζωής ως των πολυτιμότερων αγαθών πάνω από κάθε πολιτικό συμφέρον», πρόσθεσε. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Χαβιέρ Σαβαλέτα επισήμανε ότι δεν σχεδιάζεται να διεξαχθεί καμιά επιχείρηση για να εξουδετερωθούν οι στασιαστές.

Σημειώνεται ότι μονάδες της αστυνομίας σε τρεις πόλεις της Βολιβίας στασίασαν την Παρασκευή. Η πρώτη η οποία στασίασε ήταν η Τακτική Μονάδα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (UTOP) της πόλης Κοτσαμπάμπα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, πριν την ακολουθήσουν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη Σούκρε (νότια) και στη Σάντα Κρους, πλούσια περιοχή στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο της αντιπολίτευσης. «Στασιάσαμε», είπε αστυνομικός με καλυμμένο το πρόσωπο σε δημοσιογράφους μπροστά στο αρχηγείο της UTOP στην Κοτσαμπάμπα. 

Αντιδράσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής

Οι εξελίξεις στην Βολιβία προκάλεσαν αντιδράσεις σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε «κατηγορηματικά» το «πραξικόπημα» το οποίο εκτυλίσσεται στη Βολιβία. «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Έβο Μοράλες» ανέφερε ο Μαδούρο, καλώντας σε «κινητοποίηση, για να απαιτηθεί να προφυλαχθεί η ζωή των αυτοχθόνων βολιβιανών λαών», θυμάτων του «ρατσισμού».

Σε ανάλογο κλίμα, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτήρισε μέσω Twitter «πραξικόπημα» την εξέλιξη. «Στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα με τη συντονισμένη δράση βίαιων πολιτών, στελεχών της αστυνομίας, τα οποία στασίασαν, και την παθητικότητα του στρατού. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος είχε προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία» ανέφερε ο Φερνάντες, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκέμβρη.

Για «βίαιο και άνανδρο πραξικόπημα της δεξιάς εναντίον της δημοκρατίας στη Βολιβία» έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ.

Η Κολομβία ζήτησε χθες «έκτακτη σύγκληση» του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βολιβία. Η Μπογοτά θέλει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό «για να αναζητηθούν λύσεις στην περίπλοκη θεσμική κρίση» που έχει ενσκήψει στη Βολιβία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας σε ανακοίνωσή του.

Σχετικά θέματα

Απόψεις