Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κώστας Νίτσος. Επιτομή της μαχητικής δημοσιογραφίας

Ο Κώστας Νίτσος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγωνιστών Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης, είναι η επιτομή της μαχητικής δημοσιογραφίας. Είναι για τις..

Ο Κώστας Νίτσος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγωνιστών Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης, είναι η επιτομή της μαχητικής δημοσιογραφίας. Είναι για τις νεώτερες γενιές των δημοσιογράφων το υπόδειγμα του αγωνιστή δημοσιογράφου, του ριζοσπάστη, προοδευτικού διανοούμενου.

Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ., η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και το Μορφωτικό της Ιδρυμα, οργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν του. Η εκδήλωση θα γίνει στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, στην αίθουσα «Γεωργίου Καράντζα», Ακαδημίας 20.

Για την προσωπικότητα και την προσφορά του Κώστα Νίτσου θα μιλήσουν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος Μαρία Αντωνιάδου, ο καθηγητής Φάνης Κακριδής και οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κώστας Μητρόπουλος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Θανάσης Παπαγεωργίου.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος Φανή Πετραλιά, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς, ο Γιώργος Διαλεγμένος, η δημοσιογράφος Φώφη Κορίδη.

Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, κλείνοντας τις εκδηλώσεις της πρώτης εκατονταετίας της ΕΣΗΕΑ, θα απονείμει στον ΚΩΣΤΑ ΝΙΤΣΟ, για την προσωπικότητα και την προσφορά του στη Δημοσιογραφία, το μετάλλιο «Ξενοφών», που αποτελεί την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Ενώσεως Συντακτών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβληθεί ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ.

Ο Κώστας Νίτσος μιλάει για την έκδοση της εμβληματικής για την Ιστορία του Τύπου εφημερίδας «Αδέσμευτη Γνώμη», το Μάη του 1975.

Είσοδος ελεύθερη.

«Χωρίς άξιους προγόνους, θα μένουν μπάσταρδοι!»

Δημοσιεύουμε μια ομιλία του Κώστα Νίτσου, το Φεβρουάριο του 2007, σε εκδήλωση για τη σωτηρία του κτιρίου όπου στεγαζόταν το παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ, στην Καλλιθέα.

«Στο θέμα του παράνομου Τυπογραφείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης που πρέπει -επιτέλους – πριν καταρρεύσει να γίνει Μουσείο, δε χωράνε πια λόγια. Μονάχα, αγωνιστικότητα και δέος!

Αρχές του κατοχικού ’42, τέσσερις μόλις μήνες μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, η ΚΕ του ΚΚΕ και η ΚΕ του ΕΑΜ πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν, για τις ανάγκες του Αγώνα, ένα δυναμικό παράνομο Τυπογραφείο. Με τη δημοσιογραφική εποπτεία του Κώστα Βιδάλη, στο Μέγα, αλλ’ άκρως επικίνδυνο αυτό έργο, συνέβαλαν οι αποφασισμένοι αγωνιστές Γιώργης Ελληνούδης και Βαγγέλης Μενεμενής. Στο υπόγειο, ακριβώς, ενός φτωχόσπιτου του Μενεμενή, στην οδό Σκρα 31 στην Καλλιθέα, άρχισαν να σκάβουν συστηματικά με απόλυτη μυστικότητα ένα λαγούμι, μια κατακόμβη!

Στην κρύπτη αυτή, μέσα στο χώμα και την υγρασία, δούλεψαν και μεγαλούργησαν στην παραγωγή παράνομων εντύπων του Αγώνα, τρία ολόκληρα χρόνια, αποκομμένοι από κάθε δικό τους, χωρίς ακόμα και επαρκή αέρα για την αναπνοή τους. Οταν σιγά – σιγά, κατορθώθηκε να βρεθεί από τον Βιδάλη μια εκτυπωτική «Βικτώρια» και να λειτουργήσει στην κατακόμβη οργανωμένο πια τυπογραφείο, τυπώνονταν εκεί η “Ελεύθερη Ελλάδα”, ο “Απελευθερωτής” (του ΕΛΑΣ), μερικά φύλλα του “Ριζοσπάστη” και άλλα έντυπα του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Το καταχωνιασμένο Τυπογραφείο λειτούργησε αποδοτικότατα ως την Απελευθέρωση.

(Ο Βαγγέλης Μενεμενής, ο τελευταίος ζωντανός δεσμός με το Τυπογραφείο, στα 91 του πια χρόνια, σκοτώθηκε τον περασμένο Γενάρη, σε αυτοκινητικό δυστύχημα).

Προσέξτε κάτι: Με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ είχε στηθεί. Με απόφαση, πάλι, της ΚΕ του ΚΚΕ, το 1984, αποκαλύφτηκε για πρώτη φορά, η …ύπαρξη του Τυπογραφείου. Με άλλα λόγια, το ΚΚΕ σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια, το κράτησε σε μυστική ετοιμότητα! Δεν είμαι κομματικός, θέλω όμως να εκφράσω τον ανυπόκριτο θαυμασμό μου γι’ αυτό τον αποτελεσματικό συνωμοτικό μηχανισμό του ΚΚΕ!

Οταν το 1984 αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του μυστικού Τυπογραφείου, με δραστικές ενέργειες των ΕΑΜικών Αντιστασιακών οργανώσεων -πρωτοπαλίκαρο και σ’ αυτές, ο γεραρός Πρόεδρός μας Νίκος Καραντηνός – το υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Καλλιθέας δεσμεύτηκαν, επίσημα, για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου και του μικρόσπιτου του Μενεμενή, την ανακήρυξή του σε διατηρητέο Μνημείο και τη διαμόρφωσή του σε Μουσείο του Τύπου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Στο μεταξύ, διάφοροι καρεκλοκένταυροι και χαρτογιακάδες προσπάθησαν επανειλημμένα, με “αρχιτεκτονικές” και “μουσειολογικές” μελέτες, να αλλοιώσουν και το Μνημείο και το μελλοντικό Μουσείο και τον προορισμό τους. Είκοσι τρία ολόκληρα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ βαρύνονται με την εγκατάλειψη και τη σίγουρη, κάποια στιγμή, καταστροφή ενός Μνημείου μοναδικού ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά έθνη. Η δυναμική αντίδραση των Αντιστασιακών Οργανώσεων το έσωζε κάθε φορά.

Η υπεράσπισή του, πάντως, πέφτει σε μας. Νομιμοποιούμαστε να ‘χουμε τον πρώτο λόγο για το Μνημείο, που δεν το δημιούργησε κανένα υπουργείο, ούτε λειτούργησε με χρηματοδοτήσεις καμιάς Ευρωπαϊκής Ενωσης! Δημιουργήθηκε από το ΚΚΕ και το συντήρησε η μέχρι θανάτου αγωνιστική πίστη του Ελληνικού Λαού. Το δημιούργημα του ΕΑΜ πρέπει να διασωθεί -έχουμε φτάσει στο έσχατο όριο αντοχής του – και να μείνει για πάντα Μουσείο Τύπου του ΕΑΜικού Εθνικού Αντιστασιακού Αγώνα.

Από τη στιγμή αυτή, για τον επιτακτικό αυτό σκοπό, συστρατευόμαστε όλοι! Θα ζητήσουμε τη βοήθεια της ΕΣΗΕΑ, όλων των συναδέλφων, των κομμάτων, της Βουλής των Ελλήνων, του Προέδρου της Δημοκρατίας, των προοδευτικών ιδρυμάτων και των ενεργών πολιτών. Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα. Αλλά, να μην …ξεχνιόμαστε: “Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλιά πολλή”. Εμείς, η παλιά φρουρά της Εθνικής Αντίστασης, οι ελάχιστοι εναπομείναντες αγωνιστές, δίνουμε όρκο, πριν φύγουμε, να ‘χουμε τουλάχιστον ξεκινήσει τη σωτηρία του Μνημείου και τη διαμόρφωσή του σε Μουσείο Τύπου – το ξεκαθαρίζουμε, πάλι – της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Οχι, φυσικά, για προσωπικούς, μωροφιλόδοξους λόγους. Αλλά για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για τα νιάτα του Κόσμου που πρέπει να ‘χουν πρότυπα ανιδιοτελών αγώνων και ήθους. Να μάθουν να σέβονται, όχι μόνο τα αρχαία, αλλά και τους αγώνες και τ’ άξια έργα των πατεράδων τους. Χωρίς άξιους προγόνους, θα μένουν μπάσταρδοι!

ΥΓ1: Οι υπόλοιποι αγωνιστές της ομάδας του τυπογραφείου, που δεν αναφέρθηκαν στην ομιλία μου είναι οι: Καλλιόπη Πάπαρη – Ελληνούδη, Δημήτρης Χατζής, Νίκος Καλατζόπουλος, Χρήστος Τζίμης και Ελένη Τζίμη.

ΥΓ2: Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944, ανακήρυξε, έστω και μεταθανάτια, επίτιμα μέλη του τους ηρωικούς αγωνιστές του μυθικού ΕΑΜικού τυπογραφείου της Καλλιθέας».

Απόψεις