Στο πλαίσιο της πιο αναλυτικής παρουσίασης των όσων εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης, σήμερα ήταν η σειρά της «εξειδίκευσης» των μέτρων «στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό». Στη σχετική συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε συμμετείχαν οι υπουργοί: Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής Νίκος Παπαθανάσης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Συντόνιζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Τα όσα ειπώθηκαν ήταν μια κωμικοτραγική προσπάθεια να παρουσιαστούν τα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ως κάτι που θα «έχει λαμβάνειν» και ο λαός. Σε αρκετά σημεία, φυσικά, οι υπουργοί ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικοί ακριβώς για το γεγονός ότι οι «δημοσιονομικές αντοχές» δεν επιτρέπουν «αλόγιστες δαπάνες»… για τις λαϊκές ανάγκες, όμως επιτρέπουν πακτωλούς δισ. για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσιάρας, αφού προσπάθησε να παρουσιάσει πόσο «φιλοαγροτικό» είναι το μέτρο της από το 2025 κατάργησης του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο μετά και από τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων (οι αγρότες διεκδικούν, φυσικά, το αφορολόγητο να είναι στην αντλία όπως γίνεται και για τους εφοπλιστές και τις εταιρείες αερομεταφοράς…) ,ήταν πολύ «συγκεκριμένος» στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της ΕΕ υπερθεματίζοντας για την παραχώρηση δημόσιας γης στα μεγαθήρια του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος με σκοπό την ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Επίσης, «ομολόγησε» ότι και οι όποιες ρυθμίσεις των δυσβάσταχτων χρεών που έχουν συσσωρεύσει οι αγρότες ουσιαστικά έχουν ως στόχο το ακόμα μεγαλύτερο δέσιμό τους στις τράπεζες και θα στοχεύει στην «προσέλκυση επενδύσεων» και στη διατήρηση «βιώσιμων συνεταιρισμών» δίνοντας και με αυτόν τον τρόπο «σήμα» για ακόμα μεγαλύτερο ξεκλήρισμα της αγροτιάς και συγκέντρωσης της γης σε διάφορους ομίλους.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού ουσιαστικά έδωσε τα «συγχαρητήρια» σε όλες τις κυβερνήσεις για τη στήριξη που έχουν παράσχει στην κερδοφορία των τουριστικών ομίλων, αφού όπως είπε η ανάπτυξη του τουρισμού είναι μια «συλλογική επιτυχία», ανέδειξε διάφορα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα δισ. που κερδίζει μια χούφτα ομίλων στηριγμένοι στο ξεζούμισμα των εργαζομένων. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με όσα είπε, το 2004 τα 5στερα ξενοδοχεία ήταν περίπου 200 ενώ το 2023 καταγράφονται 792! Θα είχε ενδιαφέρον να μας πει τι ακριβώς «εξέλιξη» είχαν τα εργασιακά δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων αυτό το διάστημα, όμως μάταια… Για το περιβόητο πιο «αυστηρό πλαίσιο» στη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα «αυξημένα τέλη στην κρουαζιέρα σε συγκεκριμένες περιοχές», τα όσα ειπώθηκαν σχετικά με το πού ακριβώς θα «συγκεντρώνονται» αυτά τα χρήματα και πώς θα αξιοποιούνται (εκσυγχρονισμός «τουριστικών υποδομών», αντιμετώπιση της «κλιματικής κρίσης») προμηνύουν νέα «πακέτα στήριξης» στους μεγάλους ομίλους.
Στη συνέχεια, οι Κ. Χατζηδάκης και Ν. Παπαθανάσης ουσιαστικά προσπάθησαν να πείσουν ότι τα δισ. από τα ΕΣΠΑ, από το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, από τα διάφορα άλλα «χρηματοδοτικά «εργαλεία», που κατευθύνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους και έχουν αντιλαϊκά «ορόσημα» και προαπαιτούμενα, είναι χρήματα που κατευθύνονται προς «βελτίωση» της ζωής του λαού… Πάντως, είναι χαρακτηριστικό πως για ακόμα μια φορά ο Κ. Χατζηδάκης επέλεξε να υπερθεματίσει για την «ιδιωτική ασφάλεια ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών». Ένα μέτρο, δηλαδή, που στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας των συγκεκριμένων ομίλων και απογειώνει την «ατομική ευθύνη» του λαού στο να «προστατεύεται» από την εγκληματική πολιτική του αστικού κράτους. Άλλωστε, ο ίδιος είπε πως είναι ένα μέτρο και «μείωσης του δημοσιονομικού κόστους των φυσικών καταστροφών»… Από 902.gr