Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κλιμακώνουν οι καλλιτέχνες τον αγώνα για την απόσυρση του ΠΔ με τις σημερινές μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αγωνιστικό πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα στην Αθήνα και στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Οι χώροι Πολιτισμού «σιώπησαν» από το πρωί της Τετάρτης. Η μεγάλη επιτυχία της πρώτης μέρας της απεργίας δίνει ώθηση για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στο μεγάλο παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο σήμερα στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Σύνταγμα και στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Σε 3ωρη στάση εργασίας προχωρά  η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, από 11.00 έως 14.00, για τη διευκόλυνση των εργαζομένων των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, ενώ τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς που παλεύουν ενάντια στο νομοσχέδιο για την αποκοπή των μεγάλων μουσείων της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος του Πολιτισμού απαντά ενωμένος».

Παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προκηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. – 11 π.μ. και 6 μ.μ. – 9 μ.μ.) συμπληρωματικές προς τις στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ, για όσες και όσους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Στο μεταξύ η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ελληνων Ηθοποιών αποφάσισε νέα απεργία στις 8 Φεβρουαρίου.

Η συμμετοχή είναι πρωτοφανής! Δεκάδες είναι τα θέατρα σε όλη τη χώρα που απεργούν, ενώ τις προηγούμενες μέρες τα αιτήματα των ηθοποιών γίνονταν δεκτά με χειροκροτήματα από το κοινό, το οποίο ενημέρωναν από σκηνής μετά την ολοκλήρωση της παράστασης. Το ένα μετά το άλλο τα σίριαλ διακόπτουν τα γυρίσματά τους λόγω της συμμετοχής των ηθοποιών, των τεχνικών στην απεργία. Μουσικά σχήματα ακύρωσαν τις προγραμματισμένες εμφανίσεις τους, ενώ η λίστα με τα ωδεία όλης της χώρας που απεργούν συνεχώς μεγαλώνει. 

Οι πρωτοβουλίες που πήραν στο κέντρο της Αθήνας οι σπουδαστές των σχολών χορού, θεάτρου και κινηματογράφου έδιναν τον τόνο, ενώ ενημέρωναν και τον κόσμο για τα δίκαια αιτήματά τους.

Η διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ακύρωσε των δύο παραστάσεων, που ήταν προγραμματισμένες για χτες, μπροστά στη θέληση των εργαζομένων, αλλά και στον φόβο που προκάλεσε το κάλεσμα για κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις της Λυρικής. «Η σημερινή επιτυχία δείχνει ποια είναι η δύναμή μας, ποιο είναι το όπλο μας, ποιος είναι ο μοναδικός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να διεκδικήσουμε τα δίκια μας. Κι αυτός ο δρόμος γίνεται φωτεινός όσο μεγαλώνει η αλληλεγγύη των εργαζομένων, όσο πιο δυνατό είναι το κοινό μέτωπο, όσο οι εργαζόμενοι είμαστε μια γροθιά απέναντι στις επιδιώξεις διοίκησης και κυβέρνησης», σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ενώ ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι «η σημερινή νίκη ας γίνει παράδειγμα σε όλους τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό για το πώς ο αγώνας μας μπορεί να σπάσει την αδιάλλακτη στάση ακόμα και της πιο σκληρής εργοδοσίας με άμεση διασύνδεση με το κράτος».

Την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 ζήτησε με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, επισημαίνοντας ότι «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα διατείνεται ότι επιλύει στο ομιχλώδες τοπίο στο οποίο βρίσκονται διαχρονικά οι καλλιτεχνικές σπουδές στη χώρα μας».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι «οι όποιες πρωτοβουλίες νομοθετικού εξορθολογισμού της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας οφείλουν να έχουν ως αφετηρία την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών που έχουν περάσει μέσα από αυτό το εκπαιδευτικό πλαίσιο και οι οποίοι, βάσει του πρόσφατου διατάγματος, βρίσκονται παντελώς εκτεθειμένοι».

Θορυβημένη η κυβέρνηση μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, που κρατούν πάνω από έναν μήνα, για την απόσυρση του ΠΔ 85/22 που υποβάθμιζε τις σπουδές τους, κατέθεσε τροπολογία για το συγκεκριμένο Διάταγμα. Οι καλλιτέχνες όχι μόνο δεν παραπλανήθηκαν αλλά ανέδειξαν ότι με το τέχνασμα της εξαίρεσής τους η κυβέρνηση προχωρά σε νέα επίθεση στα μισθολογικά τους δικαιώματα ενεργοποιώντας μνημονιακό νόμο που προβλέπει πως οι αμοιβές θα καθορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό με Υπουργική Απόφαση, ενώ δεν επανέρχονται οι αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΤΕ. Μάλιστα, αυτό το μέτρο επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, όπου έως τώρα δεν ίσχυε. Αυτό μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών και κατάργηση του δικαιώματος για ΣΣΕ. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση παραπέμπει σε επιτροπές το δίκαιο αίτημα των καλλιτεχνών για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, αίτημα που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων είναι στον «αέρα».

Σχετικά θέματα

Απόψεις