Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κλιμακώνεται η σύγκρουση Ινδίας – Πακιστάν: Συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των όπλων βγάζουν οι έμποροι του πολέμου!

Η δύο πυρηνικές χώρες, Ινδία και Πακιστάν και συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά στόχων σε εδάφη η μία της άλλης,  ανάβοντας..

Η δύο πυρηνικές χώρες, Ινδία και Πακιστάν και συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά στόχων σε εδάφη η μία της άλλης,  ανάβοντας ένα επικίνδυνο φυτίλι για γενίκευση της σύγκρουσης. Ωστόσο για την παγκόσμια πολεμική βιομηχανία, δηλαδή τους κατασκευές και εμπόρους του πολέμου, το ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού… Πού; 

Στο ποιος κατέχει την πρωτοκαθεδρία στο μερίδιο της αγοράς! Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το Reuters, η αερομαχία της Τετάρτης, αποτελεί  «σπάνια ευκαιρία» για παγκόσμιες στρατιωτικές δυνάμεις να μελετήσουν την απόδοση προηγμένων όπλων σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Ο κινεζικός πύραυλος PL-15, που θεωρείται από τα πιο ικανά όπλα της Κίνας, αντιπαρατέθηκε στον γαλλικό Meteor των «Rafale», έναν πύραυλο με καθοδήγηση ραντάρ που παράγεται από την MBDA. 

Ο Ντάγκλας Μπάρι, ανώτερος συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, με ανάλογο κυνισμό δήλωσε ότι  οι «στρατιωτικές κοινότητες παγκοσμίως» θα αναλύσουν τις τακτικές, τις τεχνικές και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς η σύγκρουση αντιπαραθέτει «το πιο ικανό όπλο της Κίνας ενάντια στο πιο ικανό όπλο της Δύσης». Ωστόσο, η έλλειψη λεπτομερειών, όπως το αν ο Meteor χρησιμοποιήθηκε ή το επίπεδο εκπαίδευσης των πιλότων, «περιπλέκει την ανάλυση», όπως είπε. Εκπρόσωπος βιομηχανίας όπλων απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο PL-15 έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τον Meteor, αλλά παραδέχτηκε ότι η ικανότητά του «μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε».

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, η πολεμική βιομηχανία παρακολουθεί στενά το πεδίο των μαχών, αναλύει, βγάζει συμπεράσματα και οργανώνεται για την επόμενη παράγωγη αποτελεσματικότερων εργαλείων θανάτου. 

Αποτυπώνοντας, δε, ότι αυτή η «μελέτη» αφορά πρωτίστως την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία, το Reuters αναφέρει ότι η σύγκρουση προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για μελλοντικές συγκρούσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ή σε σενάρια που αφορούν την Ταϊβάν.

 Ως προς τις ειδικότερες λεπτομέρειες το Πακιστάν έχει ανακοινώσει ότι στην τιτάνια αερομαχία που έγινε τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης, κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη, ανάμεσα τους τρία γαλλικά «Rafale». Μέχρι στιγμής, έχει επιβεβαιωθεί επισήμως η κατάρριψη ενός «Rafale».

Η πακιστανική πλευρά χρησιμοποίησε αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής (J-10) που είναι εξοπλισμένα με κινεζικούς πυραύλους αέρος-αέρος PL-15. Μάλιστα ο Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, Ισχάκ Νταρ, είπε ότι μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης, «μια ολόκληρη κινεζική ομάδα» βρισκόταν στο υπουργείο για να ενημερωθεί τι είχε συμβεί.

Η Κίνα είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων του Πακιστάν, με τα κινεζικά όπλα να αποτελούν το 81% των εισαγωγών όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (CIPRI). Στην Ινδία, τα ρωσικά όπλα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο σε ποσοστό 31%, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η προμήθεια οπλικών συστημάτων από τους ευρωατλαντικούς, κυρίως τη Γαλλία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. 

Νυχτερινές αερομαχίες 

Στο μεταξύ, τη νύχτα της Πέμπτης και τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν εξαπέλυσαν «πολλαπλές επιθέσεις» κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ινδίας, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά, όπως ανέφερε ο ινδικός στρατός. 

Η Ινδία ανακοίνωσε ότι απέκρουσε αποτελεσματικά τις επιθέσεις και έδωσε «κατάλληλη απάντηση», υποσχόμενη «σκληρή αντίδραση» σε κάθε περαιτέρω πρόκληση. Στον τομέα Ούρι του ινδικού τμήματος του Κασμίρ, βομβαρδισμοί πυροβολικού κατέστρεψαν σπίτια, σκότωσαν μία γυναίκα και τραυμάτισαν μία ακόμη, όπως ανέφερε η ινδική πλευρά. Στην παραμεθόρια πόλη Αμριτσάρ της Ινδίας, σειρήνες ήχησαν για πάνω από δύο ώρες, ενώ ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις στην Τζαμού.

Μετά τη στρατιωτική επιχείρηση «Operation Sindoor» που ανακοίνωσε η Ινδία με πυραυλικά χτυπήματα και τις σφοδρές «ανταλλαγές» πυροβολικού μεταξύ των δύο χωρών κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων οι δύο χώρες κάνουν λόγο για εκατέρωθεν πλήγματα που απέτρεψαν ενάντια σε στρατιωτικές τους υποδομές.

Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι «κατέρριψε μέχρι τώρα 25 drones ισραηλινής κατασκευής», που έστειλε η Ινδία στο έδαφός του, σε πάνω από τουλάχιστον εννέα πόλεις, ορισμένες από τις οποίες μάλιστα φιλοξενούν στρατώνες και φρουρές, όπως το Ραβαλπίντι, μία από τις μεγάλες πόλεις της χώρας που βρίσκεται πολύ κοντά στη μεθόριο.

Από τη μεριά της, η Ινδία δήλωσε ότι «εξουδετέρωσε» πακιστανικά αντιαεροπορικά συστήματα στη Λαχόρη (βόρειο Πακιστάν) σε αντίποινα για επίθεση με drones και πυραύλους με στόχο τη δική της επικράτεια, ανακοινώνοντας ότι χτες το πρωί «οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν στο στόχαστρο ραντάρ και αντιαεροπορικά συστήματα σε πολλές τοποθεσίες στο Πακιστάν». Ενδεικτικές είναι και οι οδηγίες που εξέδωσε το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Λαχόρη, καλώντας το προσωπικό του να προστατευθεί επί τόπου εν μέσω πληροφοριών για εκρήξεις drones, καταρρίψεις drones και πιθανές παραβιάσεις του πακιστανικού εναέριου χώρου.

Ινδικό μαχητικό αεροσκάφος (Φωτο αρχείου)

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις