Πολιτική

Κέντρο το Ποτάμι…

… ή αλλιώς ένας βολικός πολιτικός αυτοπροσδιορισμός

Το Ποτάμι δήλωσε ευθέως την πολιτική του ταυτότητα. Τώρα, πια, το πολιτικό σύστημα έχει ένα κέντρο βάρους. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε την εφημερίδα «Το Βήμα» για να δηλώσει, σε συνέντευξη του, πως το Ποτάμι «θα είναι το μεγάλο κεντρώο κίνημα της χώρας». Μάλιστα…

Το θέμα μας, σε αυτό το κείμενο, δεν είναι οι προτάσεις του Ποταμιού. Αυτές εκφράστηκαν με αποκαλυπτικό τρόπο στη ΔΕΘ. Επιπλέον, χτες, συζητήθηκαν «21 λύσεις» που μπορεί να δώσει το Ποτάμι.

Το ζήτημα είναι ο πολιτικός του αυτοπροσδιορισμός.  Τι εννοεί, τελικά, Κέντρο ο  Σταύρος Θεοδωράκης; Στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Το Βήμα» το εξηγεί με ….σαφήνεια, απαντώντας σε μια ερώτηση:

«Ως κεντρώο Κίνημα θα σκεφτόσασταν την πρόσκληση για να παρευρεθείτε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης;

Ξέρετε, οι βαρύγδουποι τίτλοι δεν λένε σχεδόν ποτέ την αλήθεια. Το Ποτάμι, με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, συζητεί συνεχώς χωρίς διαμεσολαβητές. Και αν έρθετε σε μια από τις ανοιχτές συγκεντρώσεις ,που κάνω συνεχώς σε όλη την Ελλάδα, θα συναντήσετε όλον αυτόν τον κόσμο. Σοσιαλιστές, μεταρρυθμιστές της Αριστεράς, φιλελεύθερο προοδευτικοί».

Η απάντηση είναι σίγουρα επεξεργασμένη. Αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε. Θέλει κόπο να επιλέξεις αυτούς τους τρεις πολιτικούς προσδιορισμούς:

Λέγοντας «σοσιαλιστές»  (λέμε τώρα) στοχεύεις από ΠΑΣΟΚ μέχρι ΣΥΡΙΖΑ.

Με τους «μεταρρυθμιστές της Αριστεράς» απευθύνεσαι σε μέρος του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ (με και χωρίς τον Λυκούδη).

Με το «φιλελεύθεροι προοδευτικοί» …απογειώνεσαι: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και ό, τι κάτσει στο δρόμο…

Το κέντρο έχει πλεονεκτήματα…

Το Ποτάμι προσδιορίζει τον πολιτικό του χώρο στο Κέντρο, για να συνεχίσει την προώθηση της εικόνας του: Ένα κόμμα χωρίς παρελθόν και μεγάλο μέλλον, χωρίς εξαρτήσεις, αγκυλώσεις και τα λοιπά και τα λοιπά… 

Το Ποτάμι, από το ξεκίνημα του μέχρι τώρα, προσπαθεί να διαμορφώσει το προφίλ ενός κόμματος, τα οποίο θα μπορεί να διαπραγματευθεί τη θέση του σε πολλά κυβερνητικά σχήματα, διαφόρων αποχρώσεων. Ο προσδιορισμός του «κεντρώου κινήματος» ταιριάζει σε αυτό το δρόμο.

Κέντρο, λοιπόν, το Ποτάμι. Έχει πολλά πλεονεκτήματα το κέντρο. Όλα είναι κοντά, έχει μετρό, το πρωί μπορείς να κάνεις τις δουλειές σου, το βράδυ μπορείς να βγεις περπατώντας (με σάκο ή χωρίς)…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend