Κοινωνία

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Με ρυθμούς χελώνας και βάλε…

Έχουν περάσει έξι περίπου μήνες από τον ισχυρό σεισμό της 26ης Ιανουαρίου, που χτύπησε την Κεφαλονιά, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα τόσο στα σπίτια των κατοίκων της, όσο και στις δημόσιες υποδομές του νησιού, αλλά η αποκατάστασή τους – παρά τις διαβεβαιώσεις και τα μεγάλα λόγια και του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά – προχωρά με ρυθμούς ακόμα πιο αργούς και από αυτούς της χελώνας!

Και αυτό δεν το λέμε εμείς. Το ομολόγησε ουσιαστικά ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που έκανε ο ίδιος, από τους πάνω από 3.000 ελέγχους που έγιναν, 200 κτίρια κρίθηκαν κατεδαφιστέα, 1.500 χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα», δηλαδή προσωρινά ακατοίκητα και άλλα τόσα ήταν κατάλληλα. Ωστόσο, μέχρι τώρα, περίπου 600 μόνο οικογένειες έχουν πάρει έως τώρα επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, δηλαδή ούτε οι μισές, ενώ άλλες 370 είναι στην αναμονή. Παράλληλα, από 190 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής κτιρίων έχει γίνει αυτοψία σε 53 περιπτώσεις, τελούν υπό έκδοση 27 άδειες, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10.

Σε απόγνωση βρίσκονται 50 οικογένειες που διέμεναν στις εργατικές κατοικίες του Ληξουρίου, οι οποίες κατέρρευσαν «με έναν τρόπο που έδειχνε ότι η κατασκευή τους ήταν εξαιρετικά κακή», όπως ομολόγησε ο ίδιος ο υπουργός. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο ίδιος για «να χτίσουμε εμείς τις εργατικές κατοικίες, γιατί είναι φτωχοί άνθρωποι, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση». Δηλαδή, «ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι»!..

Όσον αφορά τις υπόλοιπες υποδομές του νησιού; Και εδώ τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλύτερα. Ειδικότερα:

  • Ακόμη, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την αποκατάσταση του δρόμου στην περιοχή του Μύρτου, ώστε να ανοίξει ξανά η παραλία, που έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο όμορφες του κόσμου, ενώ βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού!
  • «Μεγάλο θέμα προέκυψε με τα σχολεία. Υπάρχουν τέσσερα οικόπεδα που είχαν σχεδιαστεί εξαρχής για την στέγαση τεσσάρων σχολείων. Έχουν τοποθετηθεί 75 αίθουσες και για την περαιτέρω βελτίωση θα μεταφερθούν στο νησί τις επόμενες μέρες άλλες 12 σχολικές αίθουσες και βοηθητικοί χώροι». Αυτό δήλωσε ο υπουργός, όταν έχουν πάθει ζημιές και είναι επικίνδυνα για τους μαθητές και σπουδαστές πάνω από 25 σχολεία! Υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι οι …μελέτες για την αποκατάστασή τους θα είναι έτοιμες σε 20 μέρες. Δηλαδή η αποκατάστασή τους, μάλλον δεν θα προλάβει τουλάχιστον την επόμενη σχολική χρονιά…
  • Όσον αφορά το λιμάνι του Ληξουρίου οι κύριες εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν μετά τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη…
  • Όσον αφορά στο οδικό δίκτυο: Ο δρόμος στο τμήμα Αργοστολίου – Ληξουρίου – Άσσου – Φισκάρδου είναι κλειστός αυτή τη στιγμή και γίνονται ακόμη εργασίες αποκατάστασης. Επίσης υπάρχουν δύο εργολαβίες στον αέρα αυτή τη στιγμή, που αφορούν την αποκατάσταση το οδικού δικτύου του δρόμου Αργοστολίου – Φισκάρδου, όπως επίσης και μία εργολαβία για το επαρχιακό δίκτυο της Χερσονήσου της Παλικής.
  • Όσον αφορά στην αποκατάσταση του λιμανιού του Αργοστολίου, που έχει πάθει κι αυτό ζημιές, η ουσία είναι ότι ακόμη το ζήτημα βρίσκεται στις μελέτες, επειδή το θέμα σκόνταψε σε διάσταση απόψεων: αν πρέπει να την αναλάβει το υπουργείο Ναυτιλίας ή το υπουργείο Υποδομών…
  • Σε πλήρη αμηχανία βρίσκεται η κυβέρνηση όσον αφορά μια σειρά από σημαντικά πολιτιστικά κτίρια του νησιού που έπαθαν σημαντικές ζημιές. Όπως για παράδειγμα  το Μουσείο του Αργοστολίου, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό θέλει κατεδάφιση. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν ξέρει τι θα κάνει με κτίρια όπως το πολιτιστικό κέντρο και η βιβλιοθήκη Ληξουρίου…

Κατά τα άλλα ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι βέβαια …θετικός!

 

(Επισκέψεις: 14 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend